Hírek

2004.12.09. 00:00

Kisebbségi ügyek

Korábban inkább csak a „kevésbé használt nyelvekkel” kapcsolatban esett szó kisebbségi kérdésekről Brüsszelben vagy Strasbourgban.

Toronyi A.

A napokban Tabajdi Csaba (MSZP) kezdeményezésére,
az EP három legnagyobb politikai csoportjának támogatásával megalakult az a testület („Intergroup”), amely feladatul tűzte ki a nemzeti kisebbségek – köztük a határon túli magyarok – helyzetének értékelését. A frakcióközi csoport közreműködik majd az uniós kisebbségi jogszabályok kidolgozásában és a kisebbségvédelmi rendszer kiépítésében.

Az Intergroup jövőre jelentést készít az európai autonómiák tapasztalatairól, és ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamok számára. Napirenden szerepel egyebek között a hátrányos megkülönböztetéseket tartalmazó lettországi oktatási törvény, a katalán nyelvi szabályozás, valamint az elzászi nyelv helyzete.

A 42 fős testület elnöke Tabajdi Csaba, társelnöke Michl Ebner dél-tiroli kisebbségi politikus. A nyolc alelnök között van Bauer Edit felvidéki magyar politikus, valamint Gál Kinga (Fidesz) is.

Minden hetedik európai kisebbségi létben él

Napjainkban minden hetedik európai ember kisebbségi létben él országában. Az új tagállamok csatlakozásával a nemzeti közösségek ügye, védelme felértékelődött az unióban. Az EU joganyagában nincs kisebbségekre vonatkozó rendelkezés, nincsenek széles körben elfogadott szabályok. Áttörésként értékelhető, hogy az európai alkotmány bevezetője – a magyar kormány kezdeményezésére – az alapértékek közé sorolja a kisebbségi jogok tiszteletben tartását. Ez jó alap arra, hogy hatékony kisebbségvédelmi rendszer épülhessen ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!