Hírek

2004.12.27. 00:00

Tervezet a családon belüli erőszak megfékezésére

A civilek szerint az áldozatok helyett az erőszakoskodókat védi a családon belüli erőszakról szóló javaslat. Az igazságügyi tárca az alkotmányosságot félti.

Szakács Árpád

Elfogadhatatlannak tartják a civil szervezetek az Igazságügyi Minisztérium (IM) új javaslatát a családon belüli erőszak megfékezéséről. Petrétei József tárcavezető által bejelentett tervezet lényege, hogy a jövőben csak indokolt esetben és bírói döntéssel lehetne az erőszakoskodókat eltiltani a sértett közeléből.

A civilek kifogásolják, miért nem lehet azonnal fellépni a bántalmazóval szemben. Az új tervezetet bíráló Wirth Judit, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen nőjogi szervezet munkatársa annak az álláspontjának adott hangot, hogy a sértettek helyett az erőszakoskodókat védi a tervezet. – Amíg a bűnelkövetők alkotmányos jogaiért aggódik a tárca, addig nem fordít hangsúlyt a sértettek jogaira – tette hozzá. Morvai Krisztina, a Női és Gyermekjogi Kutató és Oktató Központ vezetője szerint a minisztérium egyedül akarja feltalálni a „spanyol viaszt” ahelyett, hogy más országokban jól működő törvényekről tájékozódott volna.

Petrétei az alkotmányosságra helyezi a hangsúlyt. Érvelése szerint figyelemmel kell lenni olyan alapvető jogokra is, amelyeket megsértene a civilek javaslata. Hangsúlyozta: a jelenlegi tervek mellett széles körű, hosszú távú felvilágosító munkára lesz szükség a szakemberek, a hatóságok és a sértettek bevonásával.

Szakács Árpád -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!