Hírek

2006.10.03. 16:31

Orosz blokád Grúzia körül

Megszakadt a légi, vasúti, közúti és postai összeköttetés a két ország között, és szünetelnek a fontos banki átutalások is

Cs. E.

A Grúziában kémkedéssel vádolt és letartóztatott orosz katonatisztek kiadása és hazaérkezése ellenére Moszkva fenntartja a hétfőn bejelentett gazdasági blokádot Grúzia ellen. Megszakadt a légi, vasúti, közúti és postai összeköttetés a két ország között, és szünetelnek az ott dolgozó csaknem egymillió grúz otthoni családja számára oly fontos banki átutalások is. Közben a bevándorlási hivatal is kitoloncolásra ítélt néhány illegális grúz vendégmunkást, az orosz törvényhozás, a Duma pedig ma egy Grúzia-ellenes nyilatkozat elfogadására készül.

A példátlanul kemény orosz reakció nem egyedül a kémügy következménye, sajtóinformációk szerint Grúzia egész külpolitikai vonalvezetése, és az oroszellenes nyilatkozatok is szerepet játszottak a szankciókban, amelyek azonban formailag nem politikaiak. Az oroszok minden esetben valamilyen gazdasági, vagy műszaki okra hivatkoztak, arra, hogy Grúzia nem fizeti ki a repülőtéri számlákat, vagy hogy nem megfelelő a közúti fuvarozás műszaki állapota. Így a blokádot bármikor fel lehet oldani.

Emellett Oroszország folytatja két grúziai támaszpontjának rövid időre felfüggesztett felszámolását is, annál is inkább, mert a konfliktus további éleződése esetén a még ott lévő orosz katonák túszul eshetnek, vagy víz és élelem nélkül maradhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!