Hírek

2008.10.11. 07:13

A devizahitelesek tömeges bedőlése sem zárható ki

Ne vegyünk mérget arra, hogy a forint rövid időn belül visszaerősödik a válság előtti szintjére! – így a szerkesztőségünknek nyilatkozó szakértők. Egyöntetű vélemény az elemzői karban, hogy a külföldi befektetők jó időre leveszik a napirendjükről a feltörekvő piaci – így a magyar – részvények, állampapírok és devizák vásárlását.

M. S.

Hogy mikor állhat helyre a bizalom a világban, és így a kereslet az említett pénzügyi eszközök iránt, pillanatnyilag megjósolhatatlan. Lehet, hogy már jövőre, de az is lehet, hogy csak öt év múlva.

Egy biztos: a forint gyengélkedése azonnali többletterhet jelent a devizahitelesekre nézve, és – feltéve, hogy tartós marad – könnyen lehet, hogy jelentős hányadukat bedönti. Különösen azok vannak nehéz helyzetben, akik az elmúlt nagyjából fél évben adósodtak el, ők ugyanis olyan időszakban vették fel a kölcsönt, amikor nagyon erős volt a nemzeti deviza. Mindenkit sújtani fog viszont a kamatok emelkedése, ami a nemzetközi bizalmi válság mélységét látva tartós és igen jelentős mértékű lesz.

Kérdés, hogy mi lesz a hazai bankokkal. A hiedelmek ellenére a magyarok eddig fegyelmezetten törlesztették kölcsöneiket, a bankoknak így csak minimális veszteségük származott a hitelbedőlésekből. Az elemzők szerint ez a helyzet már jövőre jelentősen romolhat, ami bankcsődökhöz, a válság mélyüléséhez vezethet. Megroggyanhat az ingatlanpiac is. Az ok egyszerű: ha egy ingatlanfedezettel felvett hitel bedől, a bank átveszi és értékesítési az ingatlant. Ha ez tömegessé válik, a megugró kínálat bedöntheti az ingatlanpiacot (miként történt Amerikában, Nagy-Britanniában és Spanyolországban).

Mindezen hatások együttese pedig a gazdaság egészét ingathatja meg. Nem véletlenül módosítják az elemzők a jövő évi növekedési prognózisokat, miként a kormány a 2009-es költségvetési törvény sarokszámait. Hogy a lassulás mértéke mekkora lesz, vita tárgya, a derűlátóbbak szerint a korábban várt három százalék helyett 2-2,5 százalékkal nőhet jövőre a GDP, a borúlátóbbak viszont csak 1-1,5 százalékot jósolnak. Sőt már van, aki stagnálást, mi több, a gazdasági teljesítmény visszaesését vetíti előre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!