Hírek

2008.10.15. 17:18

Csak hétfőn lesz költségvetés

A kormány a várhatóan hétfőn nyújtja be az átdolgozott 2009-es költségvetési tervet az Országgyűlésnek

mti

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdán nyilvánosságra hozott jelentésére reagálva Budai Bernadett azt mondta: a Pénzügyminisztérium minden évben felülvizsgálja és egyben aktualizálja a konvergenciaprogramot. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az euró bevezetése előtt álló uniós tagállamoknak minden  decemberben be kell nyújtaniuk az uniónak az aktualizált konvergenciaprogramot.

Budai Bernadett elmondta azt is: a pénzügy tárcánál folyik a jövő évi költségvetéssel összefüggésben a makropálya felülvizsgálata, e munka végeztével a minisztérium áttekinti konvergenciaprogram pályáját is, majd megteszi a szükséges módosításokat, és decemberben az új, aktualizált konvergenciaprogramot szokás szerint benyújta Brüsszelnek.

A legfrissebb ÁSZ-jelentés szerint alapos átdolgozásra szorul a tervezettől elmaradó növekedés miatt a konvergenciaprogram, mivel nyilvánvaló, hogy ma már nem reális az a gazdasági pálya, amelyre épül, de az egyensúlyi célokat nem szabad feladni, sőt 2009-re az eredetinél feszesebb célt kell kitűzni.

Ezek is érdekelhetik