Hírek

2008.10.19. 16:06

Konyi: vége a szabad életnek

GPS-nyakörvet kapott Vlagyimir Putyin miniszterelnök Konyi nevű kutyája a kormány ülésén. Jelezve: végéhez közeledik az amerikai GPS-hez hasonló orosz műholdas navigációs rendszer, a Glonaszsz kiépítése.

BAMA

A Glonaszsz-t az egykori Szovjetunióban, a 70-es évek végén kezdtek kifejleszteni – írja a HírTv honlapja az Interfax alapján. A rendszer 1995-re lett kész, de utána a Szovjetunió széthullása miatt szétzilálódott, mert nem volt pénz a rendben tartására. Csak 2001 után állították helyre. Még az év végéig 21-re emelik a rendszer műholdjainak számát, ezzel a Glonaszsz Oroszország egész területét lefedi majd.

Jövőre pedig további 6 műhold felbocsátásával a rendszer az egész világra kiterjed már Putyin fekete labrador szukájának nyakörve mindössze 17 dekát nyom. Az akkumulátorral való takarékoskodás céljából a szerkezet automatikusan kikapcsol akkor, ha a kutya nem mozog. Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes  a szerkezet működését a következőlépp próbálta Putyinnak elmagyarázni:„Amikor a kutya egy helyben van, nem mozog, mert mondjuk valahol az erdőben - már bocsánat - belefeküdt egy tócsába, akkor az akkumulátor nem működik, energiatakarékossági célból”. Mire Putyin megjegyezte: „Az én kutyám nem malac, nem fekszik pocsolyába”. Amint Konyi a navigátoros nyakörvével föl-alá sétált Putyin rezidenciája előtt, Ivanov kijelentette: elszomorodott a kutya, mert „vége a szabad életnek”. Putyin azt válaszolta: „tetszik neki, csóválja a farkát, vagyis tetszik neki”.

Az orosz kormányülésen részt vett egy űrkutatási műszergyártási kutatóintézet vezérigazgatója, Jurij Urlicsics, aki elmondta, hogy sorozatban gyártott teljes egészében orosz személyi műholdas navigátor év végére megjelenik a boltokban.

Ezek is érdekelhetik