Hírek

2008.10.29. 08:41

Ötezermilliárdos mentőcsomag hazánknak

Magyarország 25,1 milliárd dolláros, azaz ötezermilliárd forint értékű gazdasági mentőövet kap.

BAMA

Magyarország 25,1 milliárd dolláros gazdasági mentőövet kap – egyezett meg helyi idő szerint kedden a washingtoni székhelyű Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Unió. Az IMF közlése szerint a mentőcsomag célja, hogy segítsenek Magyarországnak kezelni a pénzügyi válság hatásait.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Magyarország 25,1 milliárd dolláros, azaz ötezer milliárd forint értékű gazdasági mentőövet kap
[/caption]

A valutaalap bejelentette: 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal. Az EU további 8,1 milliárd dolláros, a Világbank 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani. A csomag jóváhagyásra már november elején az IMF végrehajtó tanácsa elé kerülhet a valutaalap gyorsított eljárása keretében – olvasható Dominique Strauss-Kahn főigazgató közleményében.

A valutaalap főigazgatója közölte: a magyar hatóságok átfogó intézkedéscsomagot dolgoztak ki a befektetői bizalom helyreállítására, valamint a magyar pénzügyi szférában az utóbbi hetekben tapasztalt feszültség csillapítására. „Ez a csomag erősíteni fogja az ország gazdaságának rövid távú stabilitását, és javítani fogja hosszú távú növekedési potenciálját” – áll a közleményben. A főbb intézkedések célja a fizetőképesség javítása, és a pénzügyi szektor erősítése. A csomagban lépések szerepelnek a megfelelő forint- és devizalikviditás biztosítására, valamint, hogy a bankrendszernek „erős tőkeszint” álljon rendelkezésére.

Dominique Strauss-Kahn hangsúlyozta: a határozott magyar intézkedések igazolják, hogy az ország kivételes szintű forrásokhoz férhet hozzá a valutaalaptól. Utalt rá, hogy a hitelkeret összege a magyar IMF-kvóta több mint tízszerese, 1020 százaléka. Az IMF főigazgatója azt is közölte: a valutaalap – amely szorosan együttműködött a magyar segítség ügyében az Európai Unióval, az EU-elnökséggel és a Világbankkal – a továbbiakban is segítséget nyújt majd a magyar hatóságoknak a jelenlegi globális pénzügyi zavarokhoz történő alkalmazkodásban.

A Bux és a forint az egekbe emelkedett

Erőteljes erősödést váltott ki az IMF–Világbank–EU Magyarországnak adott gigantikus mentőcsomagja a forintpiacon: már 255-ös szintnél jár a forint/euró árfolyam.

Az IMF, a Világbank és az Európai Unió együttes pénzügyi mentőcsomagjának bejelentését követően erősödő tendenciával nyitott a forint az európai devizapiacokon. Nyolc óra után 259,50/260,00 forintnál állt az euró árfolyama a kedd délutáni 262,40/60 forint után. A dollárt 204,20/50 forinton jegyezték a kedd délutáni 210,10/20 forint után. (MTI)

7,4 százalékos emelkedéssel kezdett a BUX. Az OTP még nagyobbat emelkedett, nyitáskor fel is kellett függeszteni, mert akkorát emelkedett: a bankpapír 11,1 százalékkal nyitott magasabban, mint a tegnapi záróár. A néhány perces kereskedési szünet után tovább folytatta a menetelését, már 13 százalékos pluszban, 3250 forintnál van. A Molt is fel kellett függeszteni a tízszázalékos határ átlépése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!