Hírek

2008.10.20. 15:59

Pénzbüntetést kapnak a fideszes hiányzók

A „szokásos” 50 ezer forintos pénzbüntetést kapják azok a fideszes képviselők, akik miatt a legnagyobb ellenzéki párt hétfőn két napirend-kiegészítési ügyben sem tudta átvinni akaratát az Országgyűlésben.

mti

A hétfői parlamenti napon a Fidesz indítványozta, hogy ne kerüljön sor a Polgári Törvénykönyvről szóló törvényjavaslat általános vitájára, de az Országgyűlés egy szavazattal, 184 igen és  185 nem mellett úgy döntött, hogy a javaslat maradjon napirenden. Erről a szavazásról az Országgyűlés honlapjának adatbázisa szerint Áder János, Kósa Lajos, Nagy Gábor Tamás hiányzott, Wittner Mária pedig jelen volt, de nem szavazott. A Fidesz indítványára szavaztak arról is, hogy a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló javaslatot mégis vegyék napirendre. Ezt Szili Katalin házelnök szavazatával, 186 igen és 187 nem szavazattal vetették el. A szavazásról Kósa Lajos és Nagy Gábor Tamás hiányzott, Wittner Mária pedig jelen volt, de ismét nem nyomott gombot.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az MTI-nek azt mondta: a „szokásos” pénzbüntetést, 50 ezer forintot kapnak  szavazásonként a hiányzók, így aki egyik voksoláskor sem nyomott  gombot, az 100 ezer forintos büntetésre számíthat. Mint mondta, mindig jótékony célra ajánlják fel a büntetéseket, az összeget az utóbbi időben a Bethesda gyermekkórház alapítványának  juttatják el. Répássy Róbert az MTI kérdésére azt is elmondta: nem volt még olyan hét, amikor ne kellett volna kiszabni hiányzások miatt  pénzbüntetést. A Fidesz-frakcióban május 1-től, a kisebbségi kormány megalakulása óta alkalmazzák szigorúbban a képviselői hiányzásokra  vonatkozó szabályokat, a „kritikus szavazásoktól” távolmaradó  képviselőkre 50 ezer forintos pénzbüntetést is kiszabhatnak.

Ezek is érdekelhetik