Hírek

2010.01.25. 14:01

Újra rekordalacsony szinten az alapkamat

A Monetáris Tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 6 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamat mértékét – derült ki az MNB közleményéből. A hazai irányadó ráta a kétszintű bankrendszer 1990-es létrejötte óta mindössze egyszer volt ilyen alacsony szinten.

Világgazdaság Online

A Monetáris Tanács első kamatdöntő ülése 1990. október 14-én volt. Ekkor a tagok 22 százalékban határozták meg az irányadó rátát. Ez az MNB adatai szerint két teljes évig változatlan maradt. Minden idők legmagasabb rátája 1995. február elsején lépett életbe. Ekkor 28 százalék volt az alapkamat, ami egészen 1996. február elsejéig érvényben volt.

 

 

A mai kamatdöntéssel újra „beállították” a legalacsonyabb alapkamat rekordját. Eddig mindössze egyszer volt 6 százalékos szinten az alapkamat, azonban ekkor tartósnak bizonyult, hiszen 2005. szeptember 20-tól kilenc hónapon keresztül ezen a szinten volt az irányadó ráta.

 

Bár a Monetáris Tanács mai döntésével újra beállította korábbi mimimum-rekordját, szakértői vélekedések szerint a most kialakult 6 százalékról március közepéig 5,5 százalékra csökkentik az irányadó rátát, ami azt jelentené, hogy még soha nem tapasztalt szintre csökkenne az alapkamat értékét. A szakértők azt is megállapították, hogy az elmúlt hónapokban tapasztalt 50 bázispontos mérséklési ütemet azért csökkentették 25 bázispontra, hogy megakadályozzák a túlzott piaci várakozások okozta turbulenciákat.

Ezek is érdekelhetik