Hírek

2010.04.26. 08:12

Tölgyessy: az MSZP-vezetés a lemondással tartaná meg hatalmát

Tölgyessy: Magyarország nem következmények nélküli ország Míg Orbán Viktor hívei még lelkesen elmentek szavazni, a vesztesek mintha már az első kör után elfogadták volna a vereséget, a kétharmadot – magyarázta a nagyon alacsony, így a Fidesznek kedvező részvételt az MR1-Kossuth Rádióban Tölgyessy Péter.

MR1-Kossuth Rádió

Az elsöprő, példátlan felhatalmazást adó, valóban történelminek tekinthető győzelem oka a közrádiónak nyilatkozó Tölgyessy Péter szerint rendkívül egyértelmű: a politikai piacon ma a Fidesz az egyetlen kormányképes erő, a többiek még látótávolságban sincsenek tőle.

A választások egyértelművé tették azt is, hogy Magyarország nem következmények nélküli ország. Az 1994-ben sokkal nagyobb, 72 százalékos többséget szerző párosból az SZDSZ gyakorlatilag eltűnt, az MSZP-nek pedig húsz százaléka sincs, a baloldal teljesen összeomlott, a pártszerkezet egyik oldala gyakorlatilag kiesett, de legalább is jó időre elvesztette a szerepét, ami szintén példa nélküli a demokrácia világában.

A pártvezetés felajánlotta ugyan a lemondását, de Tölgyessy szerint e mögött is az áll, hogy meg akarja tartani a hatalmát, az elitből egyedül talán Szili Katalin ellenkezése látszik őszintének. Az MSZP frakciójában mindössze öt új tag ül, a többiek mind olyanok, akik jócskán felelősek a párt és a baloldal kudarcáért, és sehol nem látszik a váltani tudó, hiteles új generáció.

Az LMP tizenhat mandátuma átütő siker, ami nagyon sok ember nagyon kemény munkájának köszönhető, ugyanakkor az is látszik, hogy ezek a voksok nem annyira az értelmiségi, alternatív zöldpártnak szóltak, inkább volt szocialista és szabad demokrata szavazók keresték itt a folytatást.

Míg Orbán Viktor hívei még lelkesen elmentek szavazni, a vesztesek mintha már az első kör után elfogadták volna a vereséget, a kétharmadot – magyarázta a nagyon alacsony, így a Fidesznek kedvező részvételt az MR1-Kossuth Rádióban Tölgyessy Péter. MR1-Kossuth Rádió -->

Ezek is érdekelhetik