Hírek

2012.06.05. 15:28

Változnak az érettségi szabályai

Valamivel nehezebb lesz kettest kapni ezentúl, és a vizsgatantárgyakat is megrostálták. A cél: emelni az érettségi rangját.

MTI

Az oktatási államtitkárság szerint hozzájárulnak az érettségi rangjának növeléséhez és tükrözik a tényleges vizsgázói szándékot az érettségi vizsga szabályainak változásai. Módosulnak az előrehozott érettségire jelentkezés szabályai, és az eddigi 20 helyett 25 százalék lesz szükséges szeptembertől az elégséges eléréséhez.

Az államtitkárság a vonatkozó kormányzati döntést ismertető közleményében kifejtette: az érettségi elégséges teljesítményének határa 2012. szeptember 1-jétől 20-ról 25 százalékra emelkedik, amely jóval alacsonyabb az Európa legtöbb államában kötelező 50 százaléknál. Emellett az évtizedes jelentkezési adatok alapján csökken a válaszható vizsgatárgyak köre. Mindezek hozzájárulnak az érettségi rangjának növeléséhez, és tükrözik a tényleges vizsgázói szándékokat is.
.
Kitértek arra, hogy állami vizsgán csak központi követelményekre épülő tárgyakból lehet maturálni. Az egyedileg akkreditált tárgyakból - a pszichológia, valamint az Európai Unió-s ismeretek kivételével - a jövőben nem lehet érettségizni. A művészeti vizsgatárgyak közül a hangtani és akusztikai ismeretek, a hangkultúra, az ábrázoló és művészeti geometria, valamint a magyar népzene alapjai tárgyakból nem lehet érettségizni, a művészettörténet és a népművészet pedig a közismereti vizsgatárgyak körébe kerül. Pszichológiából választható közismereti tárgyként, utazás és turizmusból pedig hatodikként választható közismereti tárgyként vizsgázhatnak a tanulók.

Idegen nyelv esetében angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekből, továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből tehetnek érettségit a diákok.
   
Változnak az előrehozott vizsgák jelentkezési szabályai is, csökken az egyedileg akkreditált, a művészeti, valamint az idegen nyelven letehető érettségik száma. Előrehozott érettségi vizsgát kizárólag idegen nyelvből és informatika tárgyból lehet tenni akkor, amikor az adott iskolában a vizsgára felkészítő tantárgy oktatása a helyi tanterv szerint befejeződik. A sikertelen előrehozott vizsgát a rendes érettségin javíthatja ki a diák.
   
A szabályok 2012. szeptember 1-jén életbe lépő változtatásával egységesebb, átláthatóbb és költséghatékonyabb vizsgarendszer jön létre - értékeli az oktatási államtitkárság

Ezek is érdekelhetik