Hírek

2016.07.02. 05:29

Elek Ákos: „Az Eb maga volt a csoda”

Elek Ákos depressziós volt, amikor közölték vele, hogy nem épül fel az Eb-re a sérüléséből, mire azonban Székesfehérvárról az otthonába, Kazincbarcikára ért, eltökélte, hogy nem marad le a tornáról. Végül pályára léphetett Franciaországban, ahol csodálatos élményeket szerzett.

MW

„Amikor a fehérvári specialista, Abkarovits Géza ránézett a lábamra, annyit mondott: nem lát rá esélyt, hogy ott legyek az Eb-n, mert ennek a sérülésnek a teljes gyógyulási ideje nyolc hét. Tekintve, hogy a torna rajtjáig hat hét volt hátra, abban a pillanatban, ahogy ezt meghallottam, megrogytam” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Elek Ákos. A magyar válogatott játékosa a bajnokság utolsó fordulójában, egy majdhogynem tét nélküli mérkőzés hajrájában sérült meg. Kapott egy csúnya rúgást, de az ápolás után visszatért a pályára, bár érezte, hogy baj van, a térde nem volt stabil, ezért kereste fel a fehérvári specialistát.

„Amikor Székesfehérváron beültem a kocsiba, még depressziós voltam, amikor otthon, Kazincbarcikán kiszálltam, már nem” – mondta Elek Ákos. A hazafelé úton lerendeztem magamban a dolgot. Az ajtón már úgy léptem be, ha törik, ha szakad, ott leszek az Eb-n! Az a szerencsém, hogy a mentalitásommal sosem volt baj, ha nem is táncoltatom a labdát a fülemen, fejben rendben vagyok. Tudtam, hogy rengeteg munka vár rám, de eldöntöttem, nem maradok le az Eb-ről! – mondta a Diósgyőr játékosa, aki az utolsó pillanatban tudta meg, hogy mehet az Eb-re. Bernd Storck május 31-én délután kettőkor hirdetett keretet, ő aznap délelőtt edzett először a csapattal. Leült a kapitánnyal, és mindent megbeszéltek, Storck mindvégig bízott benne.

A helyzetét könnyítette, hogy a válogatott orvosi stábja is mindent elkövetett a mihamarabbi felépüléséért. Külön hálával tartozik Halmai Tamásnak, aki rengeteget, napi 6-7 órát foglalkozott vele. Elek szerint klubszinten minden bizonnyal két hónapig bajlódott volna ezzel a sérüléssel, mert ott legfeljebb napi egy-másfél órát tudtak volna velem törődni, de a nemzeti együttesnél megkülönböztetett figyelemben részesült.

Elek Ákos a 39. és a 40. válogatott fellépésén is közel járt a gólszerzéshez az Eb-n. „A két meccsen volt három helyzetem, ha valami miatt hiányérzetem van, az az, hogy nem szereztem gólt. A belgák elleni elpuskázott lehetőség azért is bosszant, mert egy perccel Thibaut Courtois bravúrja után kaptuk a negyedik gólt. A 3–1 nyilván szebben festene, mint a 4–0, habár a tényen nem változtatna. Ettől függetlenül úgy vélem, úgy ki lehet esni, ahogy mi kiestünk” – mondta a középpályás.

A portugálok ellen kapufát lőtt 3–3-nál. „Parádés támadás volt, csak azért nem tökéletes, mert a végén a labda nem befelé pattant. Ahogy jött középre, kizárólag arra koncentráltam, hogy a védő szorításában eltaláljam valahogy” – emlékezett vissza Elek.

„Amit Franciaországban átéltünk, maga volt a csoda, de engem leginkább az fogott meg, amit hazatérve tapasztaltam” – mondta az Eb-ről Elek Ákos. Barcikán betért egy étterembe, ahol egy hölgy azzal lépett oda hozzá, hogy nem is ez eredményeket köszöni elsősorban, hanem azt, hogy a válogatott két hétre elfeledtette velük az összes gondjukat. A válogatott játékos elmondta, számára csak egy dolog írná felül az Eb-t: egy világbajnoki részvétel.

Németh Katarban maradhat

„A szezont Portugáliában kezdi Németh Krisztián, az al-Garafa edzőtáborban” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a játékost képviselő CMG menedzseriroda ügynöke. Kövesdi Viktor elmondta, hogy Németh jól érzi magát katari klubjánál, amelyhez 2017 júniusáig szerződés köti.

Szalait vinné a Galatasaray

Több török lap is az írta, hogy a Galatasaray 3 millió eurót kínált a Hoffenheimnek Szalai Ádámért, a németek a nagy érdeklődést látva viszont legalább négymilliót szeretnének kapni a magyar válogatott centeréért. Korábban a Hoffenheim hatmillió eurót fizetett érte a Schalkénak, Szalai szerződése 2018-ban jár le. A hírek szerint több spanyol csapat mellett kínai klubok is szóba kerültek Szalaival kapcsolatban, aki a tavasszal a Bundesligából kieső Hannovernél játszott.

Kádár kinőtte a lengyel ligát

Itt az ideje, hogy Kádár Tamás kipróbálja magát egy erősebb ligában, mivel a lengyel bajnokságot már kinőtte – mondta a magyar válogatott balhátvédjéről klubjának, a lengyel Lech Poznannak az elnöke, Piotr Rutkowski.

A napokban a francia France Football a nyár egyik legnagyobb igazolásának jósolta a futballistát, aki iránt a Premier League-ből érdeklődnek.

Ezek is érdekelhetik