Kék hírek, bulvár

2010.08.07. 22:28

Ámokfutók: nem vártak az ítéletre

Itthon példa nélkül állnak a történtek, így hasonló ügyekben nem születtek bírósági ítéletek.

M. B.

Ősszel kezdődik a pécsi egyetemi lövöldöző, G. Ákos büntetőpere. Az ügyészég az egy halálos áldozattal és három súlyos sérülttel járó tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés gyanúsítottja ellen előre kitervelten, sok ember életét veszélyeztetve, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete miatt emelt vádat.

Itthon példa nélkül állnak a történtek, így hasonló ügyekben nem születtek bírósági ítéletek.

Külföldön az ámokfutók többsége vagy elfogása közben életét veszítette, vagy öngyilkos lett, így csak néhány esetben kerültek az igazságszolgáltatás elé.

Az USA-ban bíróság elé állították Nidal Malik Hasan katonaorvost, aki a Fort Hood-i támaszponton lelőtt 12 katonát, valamint egy civilt, 29 személyt megsebesített. Hasanra várhatóan halálbüntetés vár.

1997-ben a jemeni Szanaa-ban egy férfi vaktában lövöldözni kezdett egy iskolában, megölt 6 gyermeket és két tanárt. Az ámokfutót halálra ítélték és kivégezték.

2008-ban Dél Afrikában 169 évre ítéltek egy 18 éves fiatalembert, aki átment a szomszédba, tüzet nyitott az ott tartózkodókra, akik közül négyen meghaltak. Az áldozatok között egy csecsemő is volt.

Kínában a közelmúltban kivégezték azt a férfit, aki egy óvodában 29 gyermeket és három felnőttet sebesített meg egy késsel.

Ezek is érdekelhetik