Kék hírek, bulvár

2010.11.30. 00:54

Halálos kutyatámadás: saját udvarán tépték szét a férfit

Fekete zászló leng a polgármesteri hivatal falán, a falut csend üli meg. A házak közt még kutya sem ugat, a történtek után azonban ez nem meglepő.

K. E. I.

Holtan találtak saját kertjében egy 61 éves tormási férfit hétfőn reggel, testét harapásnyomok borították. Az első feltételezések szerint kutyák támadták meg, amin néhány helybéli szerint nem is kell annyira csodálkozni. A faluban ugyanis sokan tartanak kutyát, az ebrendeletet azonban csak kevesen tartják be: az állatok szabadon kószálnak az utcákon, nem ez lenne az első eset, hogy megtámadnak valakit. Igaz, sérülést korábban nem okoztak, hiszen mindig sikerült elriasztani őket. Az egyik falubéli ezzel ellentétben úgy véli, ezúttal a kutyák csak „bűntársak” lehettek, hiszen nem kizárt, hogy a férfi eszméletét vesztette, összeesett, a kutyák pedig megtalálták, és akkor harapták össze.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Itt történt a tragédia (kép: Löffler P.)
[/caption]

A tulajdonosnak felelnie kell a kutya tettéért

Az állatvédelmi törvény kimondja, hogy a kutyatulajdonos köteles a kutyát úgy tartani, hogy anyagi kárt ne okozzon, és se más állatot, se embert harapásával ne veszélyeztethessen. Az állatokat pedig a nap minden szakában akként kell tartani, hogy ne tudjanak közterületre felügyelet nélkül kijutni, elkóborolni. Ha valaki ezt elmulasztja, a törvény előtt kell felelnie a kutya tetteiért.

Szeretnék, ha mielőbb kiderülne az igazság

A helybeliek azt beszélik, hogy a falu mintegy félszáz kutyáját a rendőrség DNS-vizsgálatnak veti alá, hogy megállapítsák, melyik követte el a tragikus támadást. Bár az áldozat szerettei közül már csak kevesen élnek, az igazságot mindenki szeretné tudni. A falubeliek úgy tudják, hogy csak a testvére járt ápolni a férfit, aki régóta egyedül élt házában, ahol a tragédia történt. Akadnak, akik remélik, hogy ezután az önkormányzat keményebben lép majd fel a felelőtlen kutyatartókkal szemben azért, hogy még egy ilyen eset ne fordulhasson elő.

A rendőrség egyelőre óvatosabban fogalmaz

A hatvanegy éves, tormási férfi halálával kapcsolatban a rendőrség kedden sajtóközleményt adott ki. Ebben többek között az áll, hogy az idős embert hétfőn reggel találták meg holtan saját háza udvarán. A hatóság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a történteket. A rendőrök ennek részeként hétfőn helyszíni-, és halottszemlét tartottak, valamint orvosszakértőt is kirendeltek, hogy kiderítsék, mi volt a halál oka, illetve, hogy a férfi halála miatt terhelhet-e bárkit felelősség. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg azt a helyiek által tényként kezelt információt, hogy a férfivel valóban kutya, vagy kutyák végeztek volna. A dokumentumban azokra a sajtóértesülésekre sem tértek ki, amelyek szerint DNS-mintákat vettek a tormási ebektől, hogy azok segítségével azonosítsák a támadó állatot vagy állatokat.

Kutyatámadások Baranya megyében

2009. július 9.: hétórás műtétet hajtottak végre az orvosok egy hegyhátmaróci, nyolcéves kislányon, akit egy német dog sebesített meg életveszélyesen.
2008. április: a pécsi Gyermekklinika akkori közlése szerint néhány héten belül több gyermeket is kutyák által okozott sérülésekkel láttak el. Volt, akit saját kutyája mart meg házuk udvarában, de olyan is, akinek az utcán esett neki egy eb. Pécsett arra is volt példa, hogy az állat egy gyermek egész hajas fejbőrét lehúzta a koponyacsontról, akinek így egész életében parókát kell majd hordania.
2007. szeptember 14.: saját kutyái támadtak meg egy férfit Orfűn. A közelben lévő Mecsek-rali verseny-mentőszolgálata kimenekítette őt, és ellátták sebeit.
2007. március 6.: Kozármislenyben egy dobermann keverék támadott meg saját udvarán egy idős asszonyt. Az eb a nő combjain, a kezén és az arcán okozott, mint később kiderült, könnyebb sérüléseket.  M. B.

K. E. I. Itt történt a tragédia (kép: Löffler P.) -->

Címkék#Tormás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!