Kék hírek, bulvár

2015.06.16. 18:02

Egyetemi vesztegetési per: visszatapsolva

A legelejéről kell kezdeni az eljárást, derült ki hétfőn Győrben.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Szinte bizonyos, hogy nem folytathatja a pécsi egyetemi vesztegetési pert a Győri Törvényszék, onnan legalábbis, ahol mostanra eljutottak, a legelejéről kell kezdeni az eljárást, derült ki hétfőn Győrben. Minderről hivatalos döntés két hét múlva, a következő tárgyalási napon várható. A 2012 szeptemberében megkezdett eljárásban a tanácsvezető bíró hétfőn olvasta fel a Győri Ítélőtábla jogerős döntését. Aszerint részlegesen kizártak a perből két pécsi ügyvédet, Herke Csongort, a PTE jogi karának dékán-helyettesét, tanszékvezetőjét, és Komlódi Andrást, a PTE ÁJK óraadóját. Ők azokban a vádpontokban nem láthatnak el védelmet, ahol a pécsi egyetem sértettként szerepel, mert elfogultak. Ráadásul Komlódi egyik védencének – akinek kapcsán az egyetem sértetti szerepe felmerült – nem volt más védője sem a bírósági, sem a nyomozati szakban, így neki eddig nem volt törvényes védője.

A Baranya Megyei Főügyészség azon az állásponton volt, hogy az eljárást e ponton be kell fejezni, és újrakezdeni, ezt indítványozták is. Lapunknak az ügyészségen azt mondták, ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy ismét évekbe telik majd, mire eljutnak odáig, ahol most tartottak, de minden tanút és vádlottat újra meg kell hallgatni – ők akár módosíthatják is a korábban elmondottakat, és mindegyiküktől kérdezhet is, ha akar a védő nélküli vádlott új ügyvédje. Az ügyészség szerint a nyomozati szakaszt semmiképpen sem kell újra kezdeni, és Győrből sem fog elkerülni az ügy.

Az ügyvéd nélküli vádlottnak június végéig védőt kell választania, ha nem teszi, kirendelnek számára. Lapunk megtudta azt is, hogy akkor nemcsak az ügyészség indítványáról dönthetnek, de arról hétfőn szóban előadott, de két hét múlvára írásban is előterjeszteni kívánt vádlotti indítványról is, amely az egész eljárás megszüntetését kéri, a nyomozás és a vádirat törvénytelenségére hivatkozva.

Dr. Komlódi András érdeklődésünkre azt mondta, ők nem tartották magukat elfogultnak – és ezt a perben végzett ügyvédi munkával is bizonyították – ezért vállalták az ügyet, de az ítélőtábla döntését tiszteletben tartják. Hangsúlyozta, hogy az ismert tény volt az ügyészség előtt, hogy több ügyvéd is tanít, illetve alkalmazásban áll a Pécsi Tudományegyetemen, amiről a bíróságnak is bármikor könnyedén módjában állt információt szereznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!