Kék hírek, bulvár

2016.08.08. 19:42

Szakszerűtlen árambekötés: játék az élettel

Az életével játszik, aki szakszerűtlenül köttet be elektromos készüléket, engedi, hogy tőle áramot vételezzenek, avagy maga próbál meg áramot bekötni. A hétvégén ilyen eset miatt veszítette életét egy idős nő.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Holtan találtak a hétvégén egy idős nőt az otthonában, Ipacsfán. Mint megírtuk, az idős asszony halálát áramütés okozta, egy olyan vezeték rázta meg, amelyet nem szabályosan kötöttek be. Hétfőn kerestük az áramszolgáltatót, az E.ON-t is, hogy a szombati esetről, és hasonlóakkal kapcsolatos általános tapasztalatokról, intelmekről érdeklődjünk. Ők is tudnak a hétvégi esetről, ami szerintük arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad szakszerűtlen szereléseket végezni, mert emberéletet is követelhet, illetve, hogy még ingatlanon belül is csak szabályosan kiépített vezetéken keresztül szabad villamos energiát használni, hozzáértő szakember bevonásával.

A szabálytalan szerelés, amely a halálos áramütést okozta ugyanis, a belső hálózaton történt Ipacsfán. Az áram viszont érvényes szerződés alapján, szabályosan kiépített vezetéken jutott el a mérőig, tehát ilyen értelemben nem beszélhetünk illegális vételezésről. Lapunk első információja az volt, hogy az elhunyt egy ismerősének engedte, hogy tőle áramot vételezzen. Figyelmeztet az eset arra is az E.ON szerint, hogy még ingatlanon belül is csak szabályosan kiépített vezetéken keresztül szabad villamos energiát használni, s a szerelést mindig bízzuk hozzáértő szakemberre.

A házon belül azonban szakszerűtlen módon alakítottak ki egy leágazást, felcserélték a fázist és a nullát, az érintésvédelemi biztonságra viszont nem fordítottak gondot.

Csak engedéllyel

Fontos tudni az E.ON szerint, hogy ingatlanon kívülre, például a szomszédhoz csak az elosztó, vagyis az E.ON engedélyével szabad villamos energiát továbbadni. Ez az élet- és vagyonbiztonság szempontjából fontos. Ha ez nincs meg, nincs kontroll a továbbadás műszaki színvonalán, ami egy esetleges baleset megelőzése érdekében alapvetően fontos. Hiába a jó szándék, még az is okozhat balesetet, ha például egy hosszabbító segítségével biztosítunk áramot a szomszédunknak. Szerencsésebb esetben elbotlást, súlyosabb esetben akár áramütéses baleset is bekövetkezhet. Hasonló baleset évi néhány esetben fordul elő.

Lopótök, kampó

Több módja ismert az illegális áramvételezésnek. A mérők visszapörgetésekor rendszerint az órák hitelesítő zárópecsétjeit távolítják el, majd visszapörgetik a számláló szerkezetet, aztán egy hamis pecséttel lezárják. Van, aki ipari mágnesekkel próbálja lassítani a mérőt, de igazából csak gyorsítja. A kampós módszer az, amikor az utcai villamos hálózatra akasztanak egy vezetéket, azon keresztül vezetik az áramot a lakásba, ám ez nem csak illegális, de rendkívül veszélyes művelet is. A „lopótöközéssel” fékezhető a mérőóra, de a beszerelés veszélyes. A fogyasztásmérő megkerülése pedig a védelmi berendezések megkerülésével jár együtt.

Lekapcsolható

A megelőzés és az emberi élet védelme érdekében nagy előrelépés lenne, ha teljes körűvé válna az áramvédő kapcsoló (más néven Fi-relé, avagy érintésvédelmi relé) használata a háztartásokban, közölték az E.ON-nál. A Fi-relét ugyanis közvetlen érintésvédelemre fejlesztették ki. Ez a berendezés például egy szakszerűtlen beszerelés esetén is azonnal „old”, ezzel pedig még ilyen esetben is megakadályozza az áramütést, indokolt az áramszolgáltató. Az áramvédő, vagy érintésvédelmi kapcsoló kapható a kiskereskedelmi forgalomban, ára változó, a néhány ezer forinttól a 15-20 ezer forintig terjed, de érdemes szakember tanácsát kikérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!