Közélet

2005.11.24. 09:43

Csak megkapjuk a lokátorbázist!...

Pécs | A közigazgatásilag Pécshez tartozó Nagy-Tubesen kívánja a kormányzat az előzőleg a Zengőre tervezett lokátorbázist kialakítani. A környezetvédők ha nem is jónak, de elfogadhatónak tartják a javaslatot, de a lakosság véleményének kikérését követelik.

Nyaka Szabolcs

A Zengőn biztosan nem épül meg a NATO-lokátor, a kormány a Pécs melletti Nagy-Tubes-hegyre javasolja telepíteni az új radart – jelentette be tegnap Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök a Sándor-palotában egyeztetett a NATO-lokátor építésének ügyében Sólyom László köztársasági elnökkel Juhász Ferenc honvédelmi és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszterekkel együtt.

Gyurcsány közölte, hogy a 611 méter magas Tubesen levő katonai objektum helyén épülne meg a lokátor. A hegyre már vezet műút, amit mindössze fel kellene újítani.

Toller László, Pécs MSZP-s polgármestere lapunknak elmondta, a miniszterelnök időben tájékoztatta a szándékról, hogy a Zengő helyett a Nagy-Tubesen létesülne lokátor.

– Örömmel vettem, hogy lesz egy újabb nagyberuházás a városban, hiszen ez a fejlesztés milliárdos nagyságrendű – vázolta a polgármester. – Maga a megvalósuló lokátor, ha keveset is, de munkahelyet teremt, az építés alatt pedig sokkal többen dolgozhatnak majd.

Toller László hangsúlyozta, a Honvédelmi Minisztérium (HM) területén zajlik majd az építkezés, út is vezet a területre, így nem problémás a beruházás. Arra a felvetésünkre, miszerint nem tartanak-e a Zengőnél élénken megnyilvánuló civil tiltakozástól, a polgármester kifejtette, tiszteli a lakosság véleményét, de nem tartaná helyesnek, ha politikai cirkusz válna a kérdésből.

Páva Zsolt, a Fidesz választókerületi elnöke kifejtette, nyilvánvaló, hogy ezt az objektumot valahová el kell helyezni, a Zengő ügye után sejthető volt, hogy valamelyik másik baranyai csúcs kerül képbe.

– De csalódott is vagyok, hiszen a Tubes a Mecsek egyik olyan pontja, amelyhez a pécsiek igencsak kötődnek, kedvelt kirándulóhely, így sokaknak biztosan kellemetlen e döntés.

Kételyek egyébként is vannak. Amellett, hogy a helyiek számára érzelmileg is fontos a túrahely, Kóbor József biofizikus azt is felvetette, a Tubes meglehetősen instabil terület, egy nagyobb építkezés komolyabb mozgásokat is létrehozhat. A karsztfelületen levő réteg ugyanis megindulhat, s a hegy olyan kopasz is lehet, mint Mária Terézia idején.

Katonai szakértők fontosnak tartják a lokátorrendszer kiépítését, azt azonban szintén nem szabad elfelejteni: egy esetleges háborús helyzet esetén a radarbázisok egyben célponttá is válnak.

Mivel a bejelentés meglehetősen váratlan volt, még nem lehet tudni, mi lesz a lakosság megnyilvánulása a kérdésben. Egyes zöld-vélemények szerint, ha az építkezés elkezdődik, Zengő-túrák helyett valószínűleg beindulnak a Tubes-túrák. Így kívánják az erdőjárók „ellenőrizni” a HM munkálatait.

Bocskai István, a HM kommunikációs főigazgatója elmondta, a hegyen levő kilátó nem sérül és a terület látogatható marad. Az engedélyezés 6–8 hónapot vehet igénybe, maga az építés pedig 10-12 hónapig tarthat.

Talán nem lesz zavaró

Bár a Tubesen is vannak ritkaságok, az egyik kedvelt kirándulóhely, össze sem hasonlítható a Zengővel, vázolta Baronek Jenő, a Mecsek Egyesület ügyvezető elnöke, aki hangsúlyozta, magánvéleményét fogalmazza meg, a tagsággal értelemszerűen nem vitatták még meg a kérdést. Az ügyvezető elnök kifejtette, nem örül a döntésnek, de mivel a hegyen már amúgy is van katonai objektum, más építmények is, így jelen ismeretei, valamint a külföldi példák szerint a bázis nem zavarja majd a túrázókat.

Tájékoztatást követelnek

– Azt a célt tűztük ki, hogy ne védett területen épüljön meg a radarállomás, ez, ha nem történik a Tubesen környezetkárosítás, a mostani döntéssel megvalósulhat – vázolta Csáki Roland, a Greenpeace kampányfelelőse. – De attól, hogy valami környezeti okokból elfogadható, nem biztos, hogy helyi társadalmi szempontból helyes. Ezért a Greenpeace a többi szervezettel együtt azt követeli, hogy a mostani hirtelen kormánydöntést kövesse lakossági tájékoztatás, ismerjék meg az ott élők véleményét is az ügyben.

A Zengőnél jobb, de nem jó

– A Zengőnél jobb, de semmiképpen sem jó megoldás a Tubesre telepítendő lokátorállomás terve – közölte Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért Mozgalom képviselője. Mint elmondta, csak abban az esetben fogadható el az elképzelés, ha a radar a jelenlegi katonai helyszínen belül marad. A területet ugyanis a Natura 2000 védett övezetei fogják körbe. S mivel a lakosságot váratlanul érte a döntés, elengedhetetlen a helyiek tájékoztatása, valódi párbeszéd már a tervezés, hatástanulmányok készítése során is.

Három bázis fedné le Magyarországot

Magyarország három radarbázist épít a NATO kötelékein belül, egyet a Mecsekbe, egyet a Bükkbe és egyet Békés megyébe. A cél a légtér minél teljesebb felderítése, de emellett a polgári légi közlekedés biztonságának növelése is. A korábbi kisebb radaregységek ezzel a három gerincradarral kiválthatóak.

A Tubes a tegnapi bejelentések szerint megközelíti azt a felderíthetőségi szintet, amit egy Zengőre telepített állomás jelentett volna, ezt NATO-szakemberek is megerősítették.

A Tubes a tegnapi bejelentések szerint megközelíti azt a felderíthetőségi szintet, amit egy Zengőre telepített állomás jelentett volna, ezt NATO-szakemberek is megerősítették. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!