Közélet

2006.06.28. 16:30

Percről percre: a Toller-baleset krónikája

Pécs | A PTE Idegsebészeti Klinikájának szerda délutáni tájékoztatása szerint a pécsi polgármesternél hétfőn fellépett szövődményeket sikerült elhárítani, így Toller László állapota - bár életveszélyes, - ismét stabil.

BAMA

06.19. hétfő, 17.40 - Balesetet szenvedett Toller

Súlyos autóbalesetet szenvedett Toller László, Pécs polgármestere és az MSZP parlamenti képviselője hétfő délután Dombóvár közelében. A Dunántúli Napló információi szerint a politikus és az őt szállító gépkocsi sofőrje is súlyos sérüléseket szenvedett.

A polgármester állapota jelenleg ismeretlen, egyes értesülések szerint a délután négy óra körül történt közúti balesetet követően eszméletlen állapotban kezdték felkészíteni a kórházba szállításra.

Sajtóértesülések szerint Tollert - amint állapota megengedi - mentőhelikopterrel szállítják a Pécsi Tudományegyetem baleseti és kézsebészeti klinikájára.

06.19. hétfő, 18.10 - Zajlik a helyszínelés

A Tolna megyei rendőrség munkatársai jelenleg a helyszínelést végzik. Az eddig elérhető információk szerint a Tollert szállító szolgálati gépkocsi Budapestről Pécsre tartva a 61-es úton egy előzés következtében borult az árokba.

A három gépkocsit érintő baleset helyszínére három mentőautó vonult ki, a sérültek ellátása és felkészítése a kórházba szállításra jelenleg is zajlik.

06.19. hétfő, 18.16 - Eszméletlen a polgármester

A mentőktől származó információk szerint a balesetnek két súlyos sérültje van, a mentés jelenleg is zajlik. Toller súlyos fejsérülést szenvedett, eszméletlen állapotban van, ezért még nem tudni, mikor és hová szállítják kórházba kezelésre.

06.19. hétfő, 18.32 - Életveszélyes állapotban a polgármester

A mentőszolgálat közlése alapján a polgármester és a sofőr ellátását  életveszélyes állapotban kezdték meg. A baleset körülményeiről  jelenleg egymásnak ellentmondó információk állnak rendelkezésre. Az eszméletlen polgármestert és egy másik sérültet mentőhelikopterrel szállítják kórházba, egyes értesülések szerint Pécsre, mások szerint Budapestre.

Toller László

A gimnáziumot Pécsett végezte, és ugyanitt beiratkozott a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, ahol 1975-ben szerzett diplomát. Az egyetem utolsó évében már dolgozott és 1994-ig a baranyai közigazgatás különböző felelős beosztásaiban tevékenykedett.

Felesége Toller Tünde. Korábbi és jelenlegi házasságából született gyermekei: Gábor, Helga és László. Gábor orvos, Helga egyetemi hallgató.

1990-94 között Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata képviselőtestületének tagja. Az 1994. évi országgyűlési választásokon Baranya megye 3. sz. választókörzetének egyéni jelöltjeként országgyűlési képviselői mandátumot nyert, tagja lett az Országgyűlés Alkotmány- és Igazságügyi állandó Bizottságának, 1995-től az MSZP parlamenti frakciójának helyettes vezetője.

1998-ban ismét megválasztották országgyűlési képviselőnek, frakcióvezető-helyettesnek, melyet az év októberéig töltött be, és tagja volt az Alkotmány- és Igazságügyi állandó Bizottságnak, valamint az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak is.

1998-ban, majd 2002-ben Pécs megyei jogú város polgármesterének választották.

2002-ben ismét országgyűlési képviselő, továbbra is tagja az Alkotmány- és Igazságügyi állandó Bizottságnak, és tagja volt az MSZP Országos Elnökségének is.

2002. decemberétől a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, 2003. tavaszától az Intelligens Települések Országos Szövetsége elnöke is. 2004-ben a Magyar Városok Szövetségének élére került, majd a Miniszterelnök Önkormányzati Tanácsadó Testülete elnökének nevezték ki. 2005. januárjában a miniszterelnök önkormányzati kormánybiztosnak nevezte. A Mecsek-Dráva Önkormányzati társulás, a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás és a Dél-Dunántúli Regionális Önkormányzati Társulás elnökének választották.

Dr. Toller László, az MSZP Baranya Megyei Szervezetének elnöke.

06.19. hétfő, 18.48 - Pécsre szállítják Tollert

A helyszínen tartózkodó újságírók közlése szerint a polgármestert Pécsre szállítják, hogy orvosi ellátásban részesítsék. Toller Lászlót és egy másik sérültet mentőhelikopter szállítja egy pécsi kórházba.

06.19. hétfő, 19.05 - Pécsre érkezett a sérült polgármester

Laufer László, a Dunántúli Napló Pécsen tartózkodó munkatársa közölte: a Toller Lászlót szállító mentőhelikopter megérkezett Pécsre, egy belváros közeli áruház parkolójában szállt le, hogy a sérültet mentőautó szállíthassa tovább. Egy másik mentőhelikopter a baleset másik sérültjét szállította Pécsre, a Honvéd Kórház traumatológiai osztályára.

06.19. hétfő, 19.18 - Az idegsebészeti klinika fogadja Tollert

A Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájára szállították Toller László pécsi polgármestert - értesült a Dunántúli Napló munkatársa.

06.19. hétfő, 19.35 - Nem ütköztek, leszorultak az útról

Egy rendőrségi forrás szerint a pécsi polgármestert szállító szolgálati autó nem ütközött másik járművel. A 16 és 17 óra között a 61-es út 84-es kilométerszelvényében történt baleset körülményeit még vizsgálják. Eddig annyit közöltek, hogy a VW Passat két másik jármű közt zajló előzés következtében szorult az útpadkára. A padka vélhetően megdobta a kocsit, amely az árokba rohant és felborult.

Súlyosan rongálódott a kocsi

Műszaki szakértőktől származó értesülések szerint a polgármestert szállító VW Passat súlyosan rongálódott a baleset során. A hivatalosan meg nem erősített információk szerint a jobb első ülésen utazó Toller László sérüléseit az erősen deformálódott jobb oldali első oszlop, az összetört tető és betört oldalablak magyarázhatják. Az autó légzsákjai közül három lépett működésbe, két vezető oldali és egy az utas oldalán. Arról, hogy a sofőr és az utas bekötötte-e a biztonsági övet, nem érkezett hivatalos információ.

További vizsgálatok deríthetik ki, hogy mekkora sebességgel haladt a Volkswagen Passat. Információink szerint ennek kiderítése azonban nem elsődleges a rendőrségi eljárásban, ugyanis az már az eddigi adatok tükrében is nyilvánvalónak tűnik, hogy a baleset bekövetkezéséért a szemből jövő autó vezetőjét terhelheti a felelősség.

06.19. hétfő, 20.00 - Megkezdték a vizsgálatokat

A hétfő délután történt baleset sérültjeit - Toller László polgármestert és az őt szállító szolgálati autó sofőrjét - két különböző pécsi kórházba szállították vizsgálatra. Az orvosok tájékoztatása szerint erre azért volt szükség, mert a város ezen két intézményében van meg minden műszer a sérültek állapotának felméréséhez. A Dunántúli Napló információi szerint egyebek mellett komputertomográfos felvételek készítésére van szükség a polgármester esetében, aki súlyos fejsérülést, vélhetően koponyaalapi törést szenvedett.

06.19. hétfő, 21.30 - Műtőben a sérültek, hírzárlat reggelig

Toller László családjának kérésére hétfőn este hírzárlat lépett életbe a polgármester balesetének ügyében, ezért kedd reggelig további megerősített információk nem várhatók.

A polgármester, akit súlyos fejsérüléssel szállítottak a pécsi idegsebészeti klinikára, jelenleg műtőben van, az orvosok nem szolgáltak egyéb felvilágosítással az állapotáról. A műtét Dóczi Tamás sebészprofesszor irányításával zajlik.

A balesetet szenvedett kocsi sofőrjét, Szőke Jánost a traumatológián kezelik, meg nem erősített értesülések szerint ő is súlyos fejsérüléseket szenvedett.

06.20. kedd, 09.00 - Intenzív osztályon a polgármester

Helyi sajtóértesülések  szerint a tegnap késő este befejeződött műtétet követően intenzív osztályra szállították át Toller László pécsi polgármestert. A műtét kimeneteléről és a sérült állapotáról hivatalos információ nem érkezett.

06.20. kedd, 09.30 - Összefoglaló a balesetről

Az összes rendelkezésre álló információ alapján összeállítást készítettünk a hétfő délután történt közúti balesetről.

06.20. kedd, 09.54 - Értekezlet a városházán

Kedden reggel rendkívüli értekezletet tartottak a pécsi önkormányzatnál, ahol Dr. Papp Judit, Pécs címzetes főjegyzője bejelentette: a polgármester felépüléséig a város három alpolgármestere felel a saját hatáskörükbe tartozó feladatokért, ő maga pedig a törvényességre felügyel. Az alpolgármesterek Kunszt Márta (oktatás, kultúra), Horváth Zoltán (külkapcsolatok, informatika) és Gonda Tibor (idegenforgalom, gazdaság).

06.20. kedd, 10.14 - Nem tett vallomást a Mercedes sofőrje

A Tolna megyei rendőrség közlése szerint hétfő éjjel kihallgatták balesetben érintett Mercedes vezetőjét, aki megtagadta a vallomástételt. Mártonné Kasler Sarolta, a TMRK sajtóreferense közölte: a sofőr szabadlábon van, az ügyben közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt indítottak eljárást.

A balset körülményeinek szakértői vizsgálata megkezdődött, hivatalos eredmény több hét múlva várható.

06.20. kedd, 11.14 - MSZP-SZDSZ: Továbbra is Toller a polgármester

Az MSZP és az SZDSZ pécsi szervezeteinek együttműködéséről szóló helyi sajtótájékozatón Bretter Zoltán az SZDSZ, és Juhász István, az MSZP városi elnökei kijelentették, bíznak a polgármester felépülésében.  Juhász szerint nem gondolkoznak azon, hogy Toller betegsége idején bárminemű helyettesítéséről gondoskodjanak: "vegyük úgy, mintha szabadságon lenne" a megyeszékhely első embere - mondta Juhász István.

06.20. kedd, 11.30 - Mindent megtesznek a válságos állapotú sérültért

A polgármestert kezelő orvosoktól származó - hivatalosan meg nem erősített - értesülések szerint továbbra is válságos Toller László állapota. A hétfő éjszakai műtétet végző Dóczy Tamás sebészprofesszor minden információ közlésétől elzárkózott. Annyit jegyzett meg: a baleset után az OMSZ orvosai igen szakszerűen látták el a sérülteket, a klinika pedig mindent megtesz a polgármester életének megóvása és egészségének visszaadása érdekében.

06.20. kedd,  14.34 - Toller állapota stabil - hivatalos közlemény

Toller László szocialista politikus sérülései súlyosak, de állapota stabil -  tudatta a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának  igazgatója hivatalos közleményben az MTI-vel kedden délután.

„Arról tájékoztatom a közvéleményt, hogy Toller László, Pécs polgármestere hétfői közúti balesetét követően a pécsi idegsebészeti klinikára került, ahol sürgősségi műtét történt, amelyet intenzív osztályos kezelés követ” - írta Dóczi Tamás professzor.
A klinika igazgatója hozzátette, hogy a pécsi polgármester sérülése nagyon súlyos volt, de állapota stabil és a klinika orvosai mindent megtesznek gyógyulása érdekében.

A család kérésére a szocialista politikus életéért küzdő orvosok eddig semmilyen információt nem adtak Toller László állapotáról. Az elmúlt órákban olyan hírek kaptak szárnyra, miszerint a pécsi polgármester elhunyt, ezért a klinika igazgatója úgy döntött, hogy a Magyar Távirati Irodán keresztül tájékoztatják a közvéleményt.

06.21. szerda, 16:44 - A polgármester állapota még mindig stabil.

„Dr. Toller László polgármester úr családja kérésének megfelelően tisztelettel tájékoztatom a közvéleményt, hogy dr. Toller László állapota a súlyos sérülést követően stabil, tartósan intenzív terápiára szorul, többek között folyamatos altatásra” - tudatta sajtóközleményben dr. Dóczi Tamás, egyetemi tanár, a Pécsi Idegsebészeti Klinika igazgatója.

06.22. csütörtök, 17:00 - Mellkasi műtét után továbbra is stabil állapotban.

Változatlanul stabil Dr. Toller László állapota, akit továbbra is az intenzív osztályon kezelnek, folyamatosan altatnak. Dr. Dóczi Tamás, a Pécsi Idegsebészeti Klinika igazgatója sajtóközleményében megemlítette, hogy a csütörtöki CT-vizsgálatok a sérülés után szokásos mellkasi szövődményt mutatták ki a polgármesternél, akin emiatt kisebb mellkassebészeti beavatkozást kellett végrehajtani. A műtét eredményes volt, így az altatás és lélegeztetés továbbra is jól fenntartható.

06.26. hétfő, 09:00 - Toller stabil állapotban, Szőkére újabb műtét vár

Dr. Toller László, az elmúlt héten súlyos autóbalesetet szenvedett pécsi polgármester állapota stabil. A Dunántúli Napló információi szerint nem volt szükség arra, hogy orvosai az elmúlt napokban újabb műtétet végezzenek a PTE Idegsebészeti Klinikáján.

Hasonlóképpen stabilnak mondható a gépkocsit vezető Szőke János állapota is, aki a PTE Traumatológiai Klinikájának intenzív osztályán fekszik. Rá egyébként újabb műtét vár, amint az állapotában bekövetkező változások azt lehetővé teszik.

06.26. hétfő, 15:40 - Átmenetileg rosszabbodott Toller László állapota

Pécs | Újabb közleményt adott ki a PTE Idegsebészeti Klinikája a pécsi polgármester állapotáról. A hétfői vizsgálatok szerint dr. Toller László általános állpota rosszabbodott, ezért orvosi beavatkozások váltak szükségessé.

A dr. Dóczi Tamás egyetemi tanár, a klinika igazgatója által jegyzett közlemény szövege: „A hétfő reggeli ellenőrző vizsgálat során dr. Toller László polgármester úr állapotában rosszabbodást észleltünk. Ezért további intenzív terápiás beavatkozásokra volt szükség. Hétfő délutánra az állapota stabilizálódott, ennek ellenére maximális intenzív terápiás kezelésre van szüksége.”

Információink szerint továbbra is változatlan az állapota Szőke Jánosnak, akit a PTE Balesetsebészeti és Kézsebészeti Klinikájának intenzív osztályán kezelnek.

06.28. szerda, 16:30 -Elhárították a szövődményeket

Dr. Toller László állapotáról újabb közleményt adott ki dr. Dóczi Tamás egyetemi tanár, a PTE Idegsebészeti Klinikájának igazgatója. Ebben az áll, hogy Pécs város polgármesterének az állapota stabil. „A tegnapelőtt észlelt szövődményeket sikerült elhárítani és egyelőre az intenzív kezelés folytatása szükséges” – fogalmazta meg a professzor. Ez azt jelenti, hogy a Dalmand határában balesetet szenvedett polgármester a súlyos koponyasérülése miatt életveszélyes állapotban van. Információink szerint Szőke János gépkocsivezető a PTE Traumatológiai Klinikáján továbbra is intenzív terápiás kezelésre szorul.

Felesége Toller Tünde. Korábbi és jelenlegi házasságából született gyermekei: Gábor, Helga és László. Gábor orvos, Helga egyetemi hallgató.

1990-94 között Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata képviselőtestületének tagja. Az 1994. évi országgyűlési választásokon Baranya megye 3. sz. választókörzetének egyéni jelöltjeként országgyűlési képviselői mandátumot nyert, tagja lett az Országgyűlés Alkotmány- és Igazságügyi állandó Bizottságának, 1995-től az MSZP parlamenti frakciójának helyettes vezetője.

1998-ban ismét megválasztották országgyűlési képviselőnek, frakcióvezető-helyettesnek, melyet az év októberéig töltött be, és tagja volt az Alkotmány- és Igazságügyi állandó Bizottságnak, valamint az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak is.

1998-ban, majd 2002-ben Pécs megyei jogú város polgármesterének választották.

2002-ben ismét országgyűlési képviselő, továbbra is tagja az Alkotmány- és Igazságügyi állandó Bizottságnak, és tagja volt az MSZP Országos Elnökségének is.

2002. decemberétől a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, 2003. tavaszától az Intelligens Települések Országos Szövetsége elnöke is. 2004-ben a Magyar Városok Szövetségének élére került, majd a Miniszterelnök Önkormányzati Tanácsadó Testülete elnökének nevezték ki. 2005. januárjában a miniszterelnök önkormányzati kormánybiztosnak nevezte. A Mecsek-Dráva Önkormányzati társulás, a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás és a Dél-Dunántúli Regionális Önkormányzati Társulás elnökének választották.

Dr. Toller László, az MSZP Baranya Megyei Szervezetének elnöke. Súlyosan rongálódott a kocsi Műszaki szakértőktől származó értesülések szerint a polgármestert szállító VW Passat súlyosan rongálódott a baleset során. A hivatalosan meg nem erősített információk szerint a jobb első ülésen utazó Toller László sérüléseit az erősen deformálódott jobb oldali első oszlop, az összetört tető és betört oldalablak magyarázhatják. Az autó légzsákjai közül három lépett működésbe, két vezető oldali és egy az utas oldalán. Arról, hogy a sofőr és az utas bekötötte-e a biztonsági övet, nem érkezett hivatalos információ.

További vizsgálatok deríthetik ki, hogy mekkora sebességgel haladt a Volkswagen Passat. Információink szerint ennek kiderítése azonban nem elsődleges a rendőrségi eljárásban, ugyanis az már az eddigi adatok tükrében is nyilvánvalónak tűnik, hogy a baleset bekövetkezéséért a szemből jövő autó vezetőjét terhelheti a felelősség. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!