Közélet

2006.12.18. 10:45

Műtét vezet ki a csend világából

Pécs | Egy-két évtizede még nem gondolta volna dr. Pytel József professzor, hogy egy teljesen süket embernek vissza tudja adni a hallását. Ma már ez nem lehetetlen, egy különleges műtéti eljárásnak hála.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A két és fél éves Levente fülébe nemrég ültették be az apró hallókkészüléket (Forrás: Pytel József)
[/caption] Elég a fül mögé beültetni egy aprócska készüléket, benne a hallóideget ingerlő elektródával ahhoz, hogy a siket ember halljon. Dr. Pytel József, a Pécsi Tudományegyetem Fül-Orr-gégeklinikájának igazgatója 2000-ben indította el az intézetben az úgynevezett cochlearis implantációs programot. Kezdetben csak a felnőtteknek ültetve be az elektródát, majd a technika biztos elsajátítása és kipróbálása után 2003 karácsonya előtt, tehát éppen három éve előszőr egy kétéves gyermek is kapott implantátumot. Azóta a klinikán összesen 10 kisgyermeknek ültettek a belsőfülébe elektródát, és mindannyiuknak jól lemérhetően megváltozott az életminőségük. Nemcsak a külvilág zaja, az édesanya, édesapa hangjai érkeztek el hozzájuk, hanem a beszédük fejlődése is óriásit javult. A napokban egyébként a klinika a hároméves jubileumra összehívta az hangélményt kapott kisgyermeket, szüleikkel együtt egy kis adventi partira, ahol tapasztalatot tudnak cserélni egymás közt a résztvevők. Mindegyik család boldogan elfogadta a meghívásunkat és eljöttek a találkozóra, erőt öntve egy napokban operált két és fél esztendős ikervári kisfiú, Levente anyukájába is. Hiszen megtapasztalhatta, hogy többen már igen jól  beszélnek az implantáltak között.
Egyébként az aprócska készülék beépítése annál sikeresebb, minél fiatalabb beteg kapja meg. Dr. Pytel József elmondta, hogy a műtétek költsége ötmillió forint, és az egészségbiztosító finanszírozza. Pécsett az idei  implantációs keret – 16 műtét végeztek el – már elfogyott, a jövő évi lehetőségekről még nem tudnak, a döntésre várnak.

Tucatnyi új igény évente

Pécsett már 1997 óta működik az objektív újszülöttkori hallásszűrés. A tapasztalat szerint 1000 újszülött közül 2-3 születik siketen. A felnőttek mellett ők lesznek elsősorban a hallókészülék beültetésének jelöltjei.

A kiszűrt újszülötteknél természetesen előszőr kipróbálják a hagyományos hallókészüléket, ám ha kétéves korukig nem tanulnak meg beszélni a rossz hallás miatt, akkor kerülhetnek be az implantációs programba.

A megyei szülészeteken évente 10-12 siket kisgyermek születik.

A kiszűrt újszülötteknél természetesen előszőr kipróbálják a hagyományos hallókészüléket, ám ha kétéves korukig nem tanulnak meg beszélni a rossz hallás miatt, akkor kerülhetnek be az implantációs programba.

A megyei szülészeteken évente 10-12 siket kisgyermek születik.

A két és fél éves Levente fülébe nemrég ültették be az apró hallókkészüléket (Forrás: Pytel József) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!