Közélet

2007.02.09. 10:02

Németeket hoznak a pogányi betonra

Pécs-Pogány | Áprilistól ismét megpezsdülhet az élet a pogányi reptéren, miután egy gyógyüdülésekkel foglalkozó német társaság charterjáratai elkezdik a turisták ideutaztatását.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Egy német cég, a Kurflieger már tavaly bejelentette, hogy szándékai szerint idén áprilistól charterjáratokat indít Pogányba. Ács Gyula, a repülőteret működtető kft. vezetője érdeklődésünkre elmondta, immár bizonyos, hogy a Lipcse–Erfurt, valamint a Frankfurt–Hahn–Stuttgart közötti útvonalon a jelzett időponttól beindulnak a kéthetente közlekedő járatok. A légitársaság harminc-ötven személyes gépeket indít Baranyába, a mutatkozó igényekhez rugalmasan alkalmazkodva.

Amikor tavaly ez az ötlet felmerült, több utazásszervezéssel foglalkozó cég vezetője arra panaszkodott, sok esetben nehezen találnak partnereket arra, hogy megfelelő tartalommal töltsék meg a gépekkel érkező német turisták programját, ezért arra figyelmeztettek, ha ebben nem lesz változás, rövid életű lehet a vállalkozás.

Olcsó jegyek

Szakemberek szerint a németországi járatok azért lehetnek sikeresebbek a „kimúlt” Bécs–Pécs közöttinél, mert jóval olcsóbbak lesznek a jegyek. Míg utóbbira átlagosan ötvenezer forintért lehetett jegyeket vásárolni, a németországi városokba oda-vissza ennyiért utazhatunk, az illetékeket is beleértve. Mód van arra is, hogy csak egy útra váltsunk jegyet – 125 euróért. Nyugati mércével mérve egyébiránt a német turistáknak sem kell túl mélyen a zsebükbe nyúlniuk: a kéthetes harkányi üdülés számukra – mindent beleszámítva – már százhatvanezer forinttól is elérhető.

Vétek Jánosné, a kereskedelmi és iparkamara egyik alelnöke, egy Pécsett is jelen lévő utazási iroda vezetője kulcsszerepet vállalt a charterek beindításában. Amint mondta, ő is szembesült több alkalommal is azzal az érthetetlen jelenséggel, hogy a szakmán belül nem mindenki – fogalmazzunk így – lelkesedett a németországi turisták fogadásáért, de mára öszszeállt a kép. Kifejtette, amint a légitársaság neve is mutatja, az elsősorban gyógykúrákra vágyó utasok szállítására szakosodott. Ennek megfelelően az azokkal érkezők első számú célpontja Harkány. Vétek Jánosné elmondta azt is, a turistákat komplett kéthetes programmal várják, ráadásul szolid árakon. Mindemellett lehetőséget kínálnak arra is, hogy az egyedi igényekhez igazodva Baranya más városaiba is elkalauzolják a német fürdőzőket. A németek érkezésével megítélése szerint a harkányi szállásadók, éttermek és persze a fürdő is jól járhat, de közvetve a megye is nyerhet azzal, hogy a Pécs–Bécs járat megszűnése után ismét indulnak és érkeznek járatok Pogányba.

Ugyanakkor a baranyai utazóközönség számára is új távlatokat nyithatnak a charterek. Amennyiben ugyanis azokon van szabad hely, bárki jegyet válthat rájuk, már márciustól mód nyílik a helyfoglalásra. Vétek Jánosné elmondta azt is, Németországban egyelőre igen kedvezőek az ottani partnereiktől érkezett visszajelzések, azaz, mivel komoly igény mutatkozik, szerinte remény van arra, hogy a járatok hosszú távon is életképesek legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!