Közélet

2007.03.26. 07:12

Várólisták és remények

Baranya | Már ma is több hetet, hónapot kell várni olykor a kórházak kapujában. Az ágyszámleépítések és dolgozói elbocsátások eredményeként a várólisták áprilistól tovább növekednek.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Baranyában közel hatszáz aktív ágyat vesztett az egészségügy. A várható eredmény: még tovább nő a krónikus betegek várólistája. Hacsak nem változik meg a finanszírozás, és nem törlik el az egyes intézetekre kirótt volumenkorlátozást, a szekszárdihoz hasonló „bezárt műtők időszaka” köszönthet ránk. Jellemző a helyzet: a dr. Kollár Lajos érsebész professzor vezette megyei kórházi osztályon már a napokban elérték az erre a hónapra kapott műtéti számokat. Pedig az érműtéteknél a várakozási idők növekedésével a beteg fájdalmai is növekednek. Hasonló helyzetben van több klinika, az ortopédia, a fül-orr-gégészet, ahol a hóvégeken kényszerből ürülnek ki a műtők.

Némi remény, hogy az egészségügyi tárca felcsillantotta: áttekintik a reform hatásait, s igyekeznek javítani a hibákon. Április 1-jétől ugyanis már az új kapacitások és lehetőségek szerint kell dolgozniuk az egészségügyi centrumoknak. Komlóról Pécsre került a gyermekgyógyászat és a szülészet – csupán bizonyos nőgyógyászati teendőket végeznek az egynapos sebészet keretében –, Siklós pedig elveszítette a szülészetet-nőgyógyászatot. Utóbbi azért küzd, hogy legalább a délutáni-éjszakai ügyeletét megmentse némi kistérségi pénzügyi támogatással.

Ami biztosnak tűnik: múlt hét közepén sikerült megegyeznie a Pécsi Tudományegyetemnek és a megyei kórháznak a jövőbeni délutáni-éjszakai ügyeleti rendszerről. Mindkét intézmény kap rá OEP-támogatást. Dr. Kollár Lajos, a PTE ÁOK klinikai dékánhelyettese, a Klinikai Központ orvosigazgatója úgy véli, hogy a betegellátás minőségének megőrzése érdekében az egyetem és a megyei kórház közötti további integrációt fel kell gyorsítani. Ebben a gyermekkórház és a gyermekklinika, a két megyei szülészet öszszevonása mellett immáron nélkülözhetetlen minden ellátás – köztük a sebészet, belgyógyászat – összehangolt együttműködésének megteremtése. A vidéki kiskórházak csonkolása miatt ugyanis a megyeszékhelyen minden eddiginél több beteg érkezése várható.

A szülészeteken nem lesznek további korlátozások

Az ágyelosztás miatt lehetetlen helyzetbe került volna a pécsi fül-orr-gégeklinika, hiszen a 70 ágyából eredetileg csak 33-at őrizhetett meg. Dr. Pytel József professzor lapunknak elmondta, hogy az egyetemi keretből remélhetően kapnak további 20 ágyat az elmúlt időszakban megszaporodott daganatos betegek miatt. Így talán nem sérül az egyéb klinikai ellátás.

Hasonló örömhírként említette dr. Bódis Gyula professzor, hogy bár a Baranya Megyei Kórház szülészet-nőgyógyászata szintén csak 33 aktív ágyat kapott – miközben Siklós és Komló minden ágyát elveszítette –, újabb remény csillant fel előttük. Ugyanis információi szerint a szülészetek esetében az OEP nem tervez volumenkorlátozást, így a megyei kórházban megőrizhetik a többi ágyat is. Hiszen a várható szülések utáni finanszírozásból ki lehet gazdálkodni a működés okozta hiányt.

Hasonló örömhírként említette dr. Bódis Gyula professzor, hogy bár a Baranya Megyei Kórház szülészet-nőgyógyászata szintén csak 33 aktív ágyat kapott – miközben Siklós és Komló minden ágyát elveszítette –, újabb remény csillant fel előttük. Ugyanis információi szerint a szülészetek esetében az OEP nem tervez volumenkorlátozást, így a megyei kórházban megőrizhetik a többi ágyat is. Hiszen a várható szülések utáni finanszírozásból ki lehet gazdálkodni a működés okozta hiányt. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!