Közélet

2007.04.20. 10:41

Májusban startol a strandszezon Baranyában

Baranya | A strandszezon május elsejétől szeptember végéig tart. A legtöbb fürdőhely azonban még a szokatlan meleg ellenére is későbbi nyitást tervez a megyében.

Babos Attila (Dunátnúli Napló)

Egyetlen természetes fürdőhelyet jelöltek csak ki

Baranyában évek óta csak egy természetes víz mellett jelöltek ki fürdőhelyet, az orfűi kis tónál. A megyében azonban több olyan kedvelt partszakasz is van, ahol rendszeresen összegyűlnek a fürdőzők. Ilyen a Pécsi-tó gáthoz közel eső része, a Dombai-, az Abaligeti-tó, avagy a Duna „szabad strandja” Mohácson, vagy a Dráváé Drávaszabolcson. Nem lehet elégszer hangsúlyozni azonban azt, hogy kockázatos itt úszni, ezek nem kijelölt fürdőhelyek, vagyis nincs gazdájuk, senki sem vállal felelősséget az ott történtekért. A kijelölés a jegyzők feladata lenne, de ha ezt megtennék, hatalmas felelősséget zúdítanának a nyakukba, nem beszélve arról, hogy rengeteg pluszpénzbe kerülne. Rendszeres egészségügyi ügyeletre, vízimentésre lenne szükség. Ez például

a Pécsi-tó esetében idényenként milliókat emésztene fel.Élénkül a strandélet a megyében. Az utóbbi években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre Siklóson, Harkányban, Sellyén, Sikondán és Szászváron is. Magyarhertelenden ugyan még idén is csak egy medence fogadja a látogatókat, ám az új tulajdonos, a Hertelendi Termál Kft. hosszú távra tervez. Az ügyvezető, Bernhardt Béla nagyszabású elképzelésekről beszél. Jövő őszig kétmilliárdot fektetnének be, felújítanák és bővítenék medencéjüket, és egy wellness-szolgáltatásokat is kínáló fedett részt is építenének.

Tervek Pécsett is vannak. Szabó Tamás, a Hullámfürdő igazgatója arról tájékoztatott, hogy amennyiben a közeljövőben sikerül a városnak értékesítenie a Balokányt, akkor megkezdhetik a gyermekmedence építését. A 30-35 millió forintba kerülő beruházás nagy hiányt pótolna a város legkedveltebb strandján. A tervek szerint az uniós normáknak megfelelő vízforgatásos pancsolót egy új helyen, a játszótér közelében építenék meg. A Hullám a kevés baranyai strandok egyike, amelyik a hivatalos szezonkezdetre, május elsejére kinyit, igaz, az első napokban még itt is csak a pihenési, napozási lehetőséget biztosítanák. A kültéri medencék közül először a hullámban lehet csobbanni 10-én, majd két hétre rá nyitnák meg a 33-ast.

A május elsejei nyitást Harkányban és Siklóson tervezik még, május közepén azonban már a felújított mohácsi uszodában, Beremenden, vagy jó idő esetén akár az Orfűi tóban is úszhatnak a fürdőzők. Mohácson és Szigetvárott a még zajló beruházások tervezett befejezéséhez igazították a kapuk kitárását a nagyközönség előtt. Az orfűi épített strand a Pécsi tóból nyeri a vizet, ezért a tó kotrása nagyban befolyásolja a nyitás időpontját. Kerécz Tamás, a Pécsi-tó Kht. ügyvezetője szerint júniusra, legroszszabb esetben augusztusra készülhetnek el a munkálatokkal.

Horváth Sándor, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója közölte: az új tulajdonos és a vezetés is hosszabb távú fejlesztésben gondolkodik. Éppen ezért most a társaság gazdálkodását tekintik át, hogy meghatározhassák a további konkrét fejlesztési lehetőségeket.

a Pécsi-tó esetében idényenként milliókat emésztene fel. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!