Közélet

2008.06.01. 08:23

A reumával küzd a hatéves pécsi klinika

Magyarországon kétmillió ember küzd a reumával, és kénytelen együtt élni olykor nehezen kibírható mozgásszervi fájdalmakkal. A kínzó betegség elleni küzdelmet hat éve Pécsen külön intézményben végzik.

Kozma Ferenc (DN)

A mozgásszervi betegek több mint tíz százaléka gyulladásos eredetű ízületi fájdalmakkal küzd. Elsődlegesen számukra nyitotta meg ajtaját hat évvel ezelőtt az egyik legfiatalabb pécsi klinika, ahová viszont egyre nehezebb bejutni. Napjainkban 4-6 hetes a várakozás, de úgy tűnik, hogy rövidesen már két hónapot is várniuk kell a beutaltaknak arra, hogy a megfelelő kivizsgálás után egyéniesített, testre szabott gyógymódhoz jussanak. Az országos ellátási feladatokat is felvállaló pécsi „artritisz centrumról”, a Pécsi Tudományegyetem Immunológiai és Reumatológiai Klinikájáról van szó.

Dr. Czirják László igazgató szerint főleg azokkal foglalkoznak, akik az immunrendszerük miatt betegek, akiknél a védekező mechanizmus nem képes megkülönböztetni a saját sejteket az idegenektől. A leggyakoribb ízületi gyulladásos betegség, a „reumatoid artritisz” oka ismeretlen. Az utóbbi években többféle igen hatásos új szer került forgalomba, amelyekkel tünetmentesség érhető el.

A betegség általában fokozatosan kezdődik: a kéz- és lábujj, a csukló, a térd ízületei fájdalmasan megduzzadnak, ami később akár az ízületek eltorzulásához is vezethet. A kór nemcsak az adott ízületeket károsítja, hanem kikezdi az egész szervezetet, a szívet, a tüdőt, mást.

A klinika két osztályán havonta olykor 150-170 fekvőbeteget kezelnek, a havi ambuláns forgalmuk pedig 1100 körüli. Igen jelentős a régión kívüli gondozott betegeik száma, mivel kevés hasonló gyógyító intézet akad az országban. 

Dr. Czirják László szerint a pécsi klinika előnye, hogy könynyű sokféle konzultációs lehetőséget megteremteni: az egyetemen belül közel a speciálisan képzett kardiológus, az ideggyógyász, a szemész vagy akár a gasztroenterológus. Másrészt nagyon sok segítséget jelent a számukra az Immunológiai és Biotechnológiai Intézet léte, különösen a dr. Németh Péter és dr. Berki Tímea irányításával kialakított, nemzetközi szinten is elismert, kiváló immundiagnosztikai laboratórium. Ugyanis gyakran kell a gyors, pontos diagnózis ahhoz, hogy ha nem is gyógyulást, de legalább tartósan jobb életminőséget kaphasson a beteg.

Ezrek küzdenek az országban furcsa kórral

A bajai Leitol Tímea alapította meg Pécsen a speciális immungondokkal küzdő, úgynevezett SLE – más néven lupuszos – betegek egyesületét. Ők ritka betegségben szenvednek: saját szervezetük immunrendszere fordul a saját szervezetük sejtjei ellen.

Több ezren küzdenek e furcsa kórral, köztük akad 12 éves gyermek is. Az egyesület a pécsi klinika betegeit gyűjtötte maga köré, főleg lelki segítséget nyújtva tagjainak. Hasonló céllal alakult a budapesti Garay Tóth Beáta vezette Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület.

A scleroderma olyan autoimmun-betegség, mintha az ember a saját bőrébe lenne bezárva. A bőr megkeményedik, a test torzul, az ember szinte élő múmia lesz. Magyarországon erre az életre talán néhány ezer ember kényszerül, többnyire nők.

Nőknél gyakoribb

A reumatoid artritisz leggyakrabban 40–55 év között fordul elő, a lakosság fél százalékát érinti. A nők háromszor veszélyeztetettebbek, mint a férfiak. A betegség lefolyása hullámzó.

A kezelés összetett, megköveteli a tartós gyógyszerszedést, ami manapság a betegek tüneteit rendkívül jól javítja. Az úgynevezett „bázisterápiás kezelés” hosszú távon megállítja, illetve lelassítja az ízületek károsodását.

Több ezren küzdenek e furcsa kórral, köztük akad 12 éves gyermek is. Az egyesület a pécsi klinika betegeit gyűjtötte maga köré, főleg lelki segítséget nyújtva tagjainak. Hasonló céllal alakult a budapesti Garay Tóth Beáta vezette Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület.

A scleroderma olyan autoimmun-betegség, mintha az ember a saját bőrébe lenne bezárva. A bőr megkeményedik, a test torzul, az ember szinte élő múmia lesz. Magyarországon erre az életre talán néhány ezer ember kényszerül, többnyire nők. Nőknél gyakoribb A reumatoid artritisz leggyakrabban 40–55 év között fordul elő, a lakosság fél százalékát érinti. A nők háromszor veszélyeztetettebbek, mint a férfiak. A betegség lefolyása hullámzó.

A kezelés összetett, megköveteli a tartós gyógyszerszedést, ami manapság a betegek tüneteit rendkívül jól javítja. Az úgynevezett „bázisterápiás kezelés” hosszú távon megállítja, illetve lelassítja az ízületek károsodását. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!