Közélet

2008.08.03. 18:57

Húszéves az első magyar lombikbébi

Magyarországon az első lombikbébi 1988 augusztusában született Pécsen. Éppen húsz éve. Egy 3.850 grammos kislány, aki ma Pakson él.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

A szülészet-nőgyógyászat több kerek évfordulót ünnepelhet ezen a nyáron. Harmincadik születésnapját tartotta júliusban a világ első lombikbébije, akit megszületésekor az orvostudomány csodájaként emlegettek. Az első hazai lombikbébi tíz évvel maradt el a világelsőtől és a Pécsi Orvostudományi Egyetemen látta meg a napvilágot.
 
Augusztusban lesz húszéves ez a paksi lány, aki 3.850 grammal született. És milyen érdekes: dr. Bódis József professzor, a Pécsi Tudományegyetem Nőgyógyászati Klinikájának jelenlegi igazgatója ott volt a csodánál. Amint azt kérdésünkre elmondotta, hogy a módszer akkor a legmodernebbnek bizonyult. A lényege az volt, hogy a petefészek tüszőjéből kiemelt petesejtet egyesítették a férfi spermiummal, majd rögvest visszahelyezték a méhkürtbe. Ez utóbbi, a laparoszkópos visszahelyezés művelete hárult a neves szakemberre.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kerekes Palika édesanyja több éve várt a gyermekáldásra, az álmai a napokban beteljesültek: a lombikbaba egészséges, hangos és életrevaló
[/caption]

A Pécsett született lombikbébik száma

Pontos adatok nincsenek, de úgy számolják, hogy kb. 1200 lombikbaba látott napvilágot az elmúlt húsz évben Pécsett.

1988 és 1997 között évi 18–22

összesen kb. 200 baba

1997 és 2002 között évi 60–65

összesen kb. 250 baba

2002 óta évi 100–130

összesen kb. 750 baba

(Forrás: PTE Lombikcentrum) Napjainkban évente százhúsz-százharminc lombikbébi látja meg a klinikán a napvilágot. Dr. Mánfai Zoltán, a klinika lombikprogramjának vezetője azonnal hozzáteszi, hogy több is születhetne, ám náluk is sorban állnak a meddő házaspárok. A várólista hosszú: aki ma jelentkezik, legközelebb októberben kerülhet sorra. Nem csupán a finanszírozási korlátozások miatt, hanem mert kapacitásbeli gondjaik is vannak. Egyszerűen nem tudnak többet felvállalni, így a várólista náluk előjegyzés néven fut. Ezért aztán a klinika vezetése egy közös intézet – a meddő férfiak és nők gyógyítását fölvállaló –,  úgynevezett meddőségi centrum létrehozását tervezi, amely egy kiürítésre váró épületrészben kap otthont. Természetesen saját műtőkkel, korszerűen felszerelve. Szeretnék mielőbb tető alá hozni – már az idei évre tervezték – ugyanis egyre többen érkeznek Pécsre nemcsak a régióból, hanem az ország különböző pontjairól. A házaspárok 15 százaléka ugyanis meddő.

Kérdésünkre, hogy milyenek a meddő házaspárok esélyei a pécsi klinikán, Mánfai Zoltán elmondta, hogy az ötödik-hatodik beavatkozás az érintettek 80-90 százalékánál eredményhez vezet. Az OEP öt beavatkozást fizet, a gyógyszerek drágák.

Stressz, fogamzásgátlás, szennyezett környezet

Hazánkban évente hétezer mesterséges megtermékenyítés történik 3500 nőnél, tizenegy intézményben. Az eredmény mintegy 2000 újszülött. Ez azt jelenti, hogy a hazai újszülöttek két százaléka mesterséges megtermékenyítéssel jön világra. A szakemberek szerint a meddőség kialakulásában jelentős a szerepe a szennyezett környezetnek, de a dohányzás is ötven százalékkal csökkenti a teherbe esés esélyét. A fogamzásgátló tabletták 3-5 éven túli szedése, a stressz és az ásványi anyagokat, fehérjét nélkülöző táplálkozás is gátló tényező. A meddőségért ötven-ötven százalékban felelős a női és a férfi szervezet. Amikor a spermium nem alkalmas a megtermékenyítésre, herebiopsziával még olyan esetekben is lehetséges sikert elérni, amikor nincs az ejakulátumban hímivarsejt. A „meddő házasságra” mutat egy évnyi védekezés nélküli nemi élet. A meddőség népbetegség.

1988 és 1997 között évi 18–22

összesen kb. 200 baba

1997 és 2002 között évi 60–65

összesen kb. 250 baba

2002 óta évi 100–130

összesen kb. 750 baba

(Forrás: PTE Lombikcentrum) Kerekes Palika édesanyja több éve várt a gyermekáldásra, az álmai a napokban beteljesültek: a lombikbaba egészséges, hangos és életrevaló -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!