Közélet

2008.10.10. 10:55

Felavatták a megye egynapos sebészeti centrumát az Irgalmasok Kórházában

Kíméletes módon is lehet vesekövet „operálni”. Porrá kell zúzni ultrahang irányította hullámok lökésével, s aztán majd kijön az magától is. Nos, az urológiai klinika csapatának ötlete egy igen speciális berendezésre épült, s tegnapra már meg is valósult a kezdeményezésük.

Kozma Ferenc

A szomszédos Irgalmasok Kórházában erre, és az ehhez hasonló speciális gyógyító beavatkozásokra vállalkoznak. A szándék találkozott a megyei igényekkel, így avathatták fel ünnepélyes keretek között Baranya egynapos sebészeti centrumát. Dr. Hargitai János, a megyei közgyűlés elnöke szerint így lehet az állami egészségügyet magántőkével megsegíteni, s evvel korszerű ellátást biztosítani.

Dr. Fábos Zoltán, az URO-Clin Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, elsősorban a már említett vesekő-megbetegedésben szenvedő betegek gyógyítására koncentrálnak a megyében egyedül csak itt működő vesekőzúzó berendezés segítségével, de egyéb feladatokat is fölvállalnak. Így például egy ugyancsak speciális „prosztata hőkezelő géppel” a férfibetegség jóindulatú daganatait is kezelik. Ezt a gyógymódot akkor alkalmazzák, ha már a gyógyszer nem segít, de még a műtét elkerülhető. Természetesen a gyógyító palettát bővíteni szeretnék. A klinikára urológus szakrendelők beutalóival lehet bejutni, s a tervek szerint havonta legalább 50-60 vesekövet zúznak szét és a hőkezeléssel kb. száz beteget ellátnak.

A kezelési lehetőségekről dr. Farkas László egyetemi tanár, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke, megyei szakfőorvos kijelentette, hogy világszínvonalúak. Véleménye szerint a betegek sokat nyertek a centrum megalakulásával.  

Ezek is érdekelhetik