Közélet

2008.10.21. 11:02

Szesztilalom: véget vetnének az éjszakai italozásnak

Megunták az utcán hangoskodó, részeg tiniket a képviselők: tárgyalni fogják a szeszesital-árusítás korlátozását. Már novemberben megszülethet a döntés.

Katus Eszter I. (Dunántúli Napló)

Elképzelhető, hogy hamarosan Komlón is életbe lép a szesztilalom. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen ugyanis ismét előkerült a korábban felvetett probléma, azaz a belvárosi szórakozóhelyek és az éjjel-nappal nyitva tartó benzinkút környékén hangoskodó, szemetelő fiatalok viselkedése. Kispál László ellenzéki képviselő felszólalásában hangsúlyozta, több településen este tíz óra után nem lehet szeszes italt árusítani a kereskedelmi egységekben, egyes helyeken pedig a közterületen fogyasztott alkohol miatt is büntetnek. A képviselő arról érdeklődött, vajon Komlón lehetőség van-e hasonló korlátozásra, hiszen ez vélhetően véget vetne a hónapok óta tartó lakossági panaszáradatnak. Dr. Vaskó Ernő, a város jegyzője elmondta, a testületnek joga van szabályozni a nyitva tartást, illetve a szeszesital-árusítást, akkor azonban a testületnek el kell döntenie, milyen mélységben foglalkozik az üggyel.
Deák Imre, a Komlói Polgárőrség elnöke azonban úgy látja, a korlátozás csak részben oldaná meg a problémákat.

– A város közepén levő benzinkútra, mivel nincs fogyasztóterülete, mindenképp vonatkozna a tilalom, és ez biztosan csökkentené azoknak a fiataloknak a számát, akik ott vásárolják meg az alkoholt, amit aztán az utcán fogyasztanak el. Viszont ezek a gyerekek hátizsákkal járnak, tízig megveszik az innivalót, és ezzel szinte egész éjjelre megoldották a dolgot. Ráadásul, a vendéglátóegységeket a szabályozás nem érintené, így vélhetően teljesen nem szűnne meg az éjszakai randalírozás a lakóházak között – tette hozzá Deák Imre.

Ugyan az iskolakezdés és a hűvösebb időjárás miatt sokat javult a helyzet, a Zrínyi Klub, a mellette lévő disco és a szupermarket „háromszöge” mellett élők továbbra is panaszkodnak a hétvégi rendbontókra. Az elmúlt fél évben bejelentés bejelentést követett, a lakók ugyanis állítják, sem aludni, sem pihenni nem tudnak az éjszakai csendháborítók miatt, és a hátrahagyott szemetet sem szeretnék tovább takarítani az utcán bulizó, részegeskedő fiatalok után.
Az ő támogatásukra tehát biztosan számíthatnak a képviselők, amennyiben novemberben szavazásra bocsátják az előterjesztést.

Az országban több helyen bevezették a szeszesitalstopot. Debrecenben például július elsejétől nem árusíthatnak alkoholt az éjszaka is nyitva tartó üzletek, de Budapest több kerületében is be kell zárniuk azoknak, akik nem vállalják, hogy éjjel szüneteltetik a szeszesital eladását. Néhány híradás szerint a lakók pozitív változásokról számoltak be a szigorítás után.

Pécsett tervezik, Mohácson már léptek

Komló mellett más városok is foglalkoznak a kérdéssel, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint-hogy Mohácson már döntés is született az ügyben. Igaz, ott nem az árusítást, hanem a fogyasztást büntetnék szigorúbban a képviselők. Az október elején hozott döntés értelmében ugyanis Mohácson megtiltották az alkohol fogyasztását a közterületeken. A szigorítás hátterében az állt, hogy különösen az őszi és a tavaszi időszakokban ugrásszerűen megnőnek a szórakozóhelyek elleni panaszok. Többnyire nem is elsősorban az egységekkel adódnak problémák, hanem az esetenként oda érkező vagy onnan távozó vendégek viselkedésével. Mostantól azonban vélhetően meggondolják majd a zajongók, mit tesznek, hiszen aki megszegi az előírást, azt három-, de akár húszezer forintra is megbírságolhatják. Pécsett ugyan még nem készült rendelet, amely megtiltaná a szeszesital-árusítást, azonban a közterületeken való alkoholfogyasztást régóta büntetik a megyeszékhelyen. Az árusítás korlátozását itt is tárgyalják, de döntés még nem született.

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik