Közélet

2008.10.14. 19:30

Toller felesége kezdeményezte férje nyugdíjazását

Amint az ismert, Toller László gondnokság alá helyezéséről a szigetvári bíróság határozhat. Az éber kómában lévő politikus felesége szerint senki sem kérte arra, hogy lassítsa le az eljárást.

M. B. (DN)

Egyelőre megjósolhatatlan, mikorra zárul le a dr. Toller László, Pécs volt polgármestere gondokság alá helyezésével kapcsolatosan induló bírósági eljárás. A tét nem kicsi: azon túl, hogy a politikus családtagjait mélyen érinti a per, eldőlhet az is, lesz-e időközi választás a baleset szenvedett szocialista-párti volt városvezető körzetében, a pécsi Kertvárosban. Ezt az dönti el, mikor, s hogyan fejeződik be a bírósági eljárás.

Amint az ismert, tavaly novemberben érkezett a pécsi gyámhatóság vezetőjéhez egy számítógépes levél, amelynek névtelen írója kezdeményezte, indítsák el Toller László gondnokság alá helyezését. A hivatal elfogultságot jelentett be, ezért januárban a szekszárdi gyámhatóság kezdte meg az eljárást. Ez most lezárult, s az ügyet átadták a bíróságnak, az eljárás várhatóan Szigetváron indul el.

Toller Tünde, Toller László felesége lapunknak adott nyilatkozatában elmondta: az MSZP részéről senki sem kereste meg azzal, hogy szándékosan lassítsa le a tárgyalás menetét, illetve arra sem kérték, hogy abba esetleg bármilyen más módon, célzottan beleavatkozzon. Mint ismeretes, sokan vélik úgy, hogy a pártnak nem érdeke az időközi voksolás.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Toller Tünde elmondta, hogy az elmúlt időszakban az MSZP részéről senki sem kereste meg azzal, hogy szándékosan lassítsa le a tárgyalás menetét
[/caption]

– Egyelőre hagyjuk folyni a dolgokat a maguk menetében – jelentette ki Toller Tünde, aki megismételte azt a korábbi kijelentését: felháborítja, hogy egy idegen kezdeményezésére indult el az eljárás. – Továbbra is bízunk férjem felépülésében, akinek az állapota sajnos változatlan – tette hozzá.

Toller Tünde elmondta azt is, kezdeményezte férjre rokkantsági nyugdíjba helyezését, hiszen erre lehetőséget biztosítanak számára a vonatkozó jogszabályok.

A politikus azt követően, hogy nem adta le 2008 elején a vagyonnyilatkozatát, már nem kapja fizetését a T. Háztól. A számára megállapított baleseti táppénz időtartama pedig idén júniusban lejárt.

Meddig lehet kitűzni az időközi voksolás időpontját?

A vonatkozó törvények alapján csakis abban az esetben írhatja ki az Országos Választási Bizottság az időközi voksolást az általános választásokat megelőzően – amelyre az Alkotmány szerint 2010 áprilisában vagy májusában kerülhet sor – amennyiben Toller László cselekvőképtelenségét jogerősen legkésőbb 2009 szeptemberében kimondja a bíróság.

Ettől számítva négy hónapon belülre kell kiírni az időközi választást, azzal a kitétellel, hogy a kitűzéstől számítva hetvenkét nap álljon rendelkezésre a dátumig. Az általános választások évében, 2010-ben viszont már nem lehet kiírni a voksolást, így ha a bíróság 2009 szeptemberénél később határoz, illetve ekkor emelkedik jogerőre a döntés, már semmiképpen sem lehet kitűzni az időközi választást.

Sok bizonytalanság: a lehetséges forgatókönyvek

A szigetvári bíróság a héten kapja meg az iratokat, ezt követően tűzhetik ki a tárgyalás dátumát – hacsak nem jelentenek be elfogultságot. Ez az eshetőség akár jelentősen lassíthatja az eljárást, ugyanis akkor más bíróságot jelölnek ki. Az eljáró bíróság a korábbi orvos szakértői véleményeket is figyelembe veheti, de újabb beszerzését is kérheti, amely szintén hetekbe, hónapokba telhet.

Az elsőfokú határozat – amely vélhetően tavasszal születhet meg – tizenöt nap alatt emelkedik jogerőre, amennyiben azt nem fellebbezik meg. Ha igen, a per másodfokon folytatódik, nem kizárt, hogy csak a jövő nyári ítélkezési szünetet követően. Mindebből következően az időközi voksolás lehetősége, legalábbis egyelőre, bizonytalan.v

Ezek is érdekelhetik