Közélet

2008.12.29. 12:54

A cégét védte, mégis leváltották a Pannon Volán igazgatóját

Indoklás nélkül felmentette a Pannon Volán vezérigazgatóját a cég közgyűlése a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. javaslatára. Úgy tudjuk, Balázs Dezső a helyi szocialistákkal való nézeteltérése miatt távozik.

Balogh Z. (DN)

Balázs Dezső elmozdítását a cég többségi tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kezdeményezte. A leváltása már idén október elején szóba került, de mostanáig az igazgatótanács döntésképtelensége miatt – Balázs Dezső táppénzen volt, egy másik tag pedig visszalépett a pozícióból – azt nem lehetett véghezvinni.

Az MNV hétfőre rendkívüli közgyűlést hívott össze, itt ismertették a többségi tulajdonos döntését: Balázs Dezsőt december 31-i hatállyal menesztik. A helyén egyes értesülések szerint Horváth Zoltán volt pécsi alpolgármestert szeretnék látni.

A vezérigazgató felmentésének hátterében egyes források szerint az áll, hogy megakadályozott egy, a közlekedési cég számára előnytelen ingatlanbefektetést, ezt pedig több helyi szocialista politikus rossz néven vette. Az önkormányzatnál ugyanis felmerült, hogy egy befektető részére értékesítenék a pécsi központi buszpályaudvar területét. Az elképzelés szerint a beruházó a pályaudvart megtartva, ám a Volántól bérleti díjat szedve szórakoztató- és bevásárlóegységeket építene az ingatlan tetejére.

Nyögéri Lajos, az MSZP pécsi közgyűlési frakcióvezetője azt mondja, Balázs Dezső felmentése már régen felmerült, de a szocialistáknak nem volt ilyen törekvésük, semmi közük az ügyhöz.

Leendő vezérigazgatóként Horváth Zoltán, volt pécsi alpolgármester – korábban SZDSZ-es, jelenleg MSZP-tag – került képbe. Ő elmondta: levélben a jövő hétfőre meghívták Budapestre, az MNV-hez, konzultációra.

Az MNV Balázs Dezső felmentését – aki 2006 óta irányítja a pécsi központú közlekedési vállalatot, amely 2005-ben még veszteséges volt, azóta viszont nyereségesen működik – nem indokolta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!