Közélet

2008.12.05. 18:58

Elbocsátások: jegyellenőrök nélkül maradhat Pécs

Az ellenőrök többségétől megvált a Pécsi Közlekedési Zrt. új tulajdonosa a héten. Elképzelés szintjén az is felmerült, hogy kiszervezik az ellenőrzést. Közben gőzerővel zajlik a társaság átalakítása. Az már biztos, hogy Juhász István távozik a cégtől.

Babos Attila (DN)

– Olyan munkatársakra van szüksége a társaságnak, akik az utasokkal való együttműködésre törekszenek, hisz közös érdekünk a kulturált közösségi közlekedés – jelentette ki Keczer László, a Pécsi Közlekedési Zrt. (PK Zrt.) új vezérigazgatója.

Lapunk megtudta ugyanis, hogy a pécsi buszokon dolgozó ellenőrök többségét, tizenhét emberből tizenhármat elküldtek a cégtől. Volt, aki közös megegyezéssel, mások felmondással távoztak, ráadásul a megmaradt négy embernek is egyelőre csak január végéig kínáltak határozott idejű szerződést – nekik egyébiránt egy csapatban kell addig járniuk.

A vezérigazgató azt is kijelentette, hogy alapvetően két dolgot mérlegeltek mielőtt elköszöntek volna az ellenőröktől: hogy mennyi plusz bevételt hoztak a társaságnak, illetve, hogy kivel voltak panaszok. Elszomorító arány, jól tudja, ám alaposan megvizsgálták az elmúlt évek adatait, s csupán négy ellenőr volt a tizenhétből, aki a többieknél lényegesen több pénzt hozott a céghez, illetve akikkel kevesebb gond volt. Ráadásul az utasok részéről sok panasz érkezett, s számos feljelentés is történt.

A cikk a hirdetés után folytatódik

Keczer László ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, annyi negatív információt kapott az ellenőrökről, ellenőri intézkedésekről, ami indokolttá tette az azonnali változtatást az utazóközönség és a PK. Zrt. kapcsolatának javítása érdekében. Az is felmerült, hogy egy vállalkozással szerződnének, és kiszerveznék ezt a feladatot.
A cég teljes átszervezése emellett is gőzerővel folyik, egyelőre még nincs minden tisztázva, anynyit azonban sikerült megtudnunk más forrásokból, hogy Juhász István, a cég humánpolitikai igazgatója januártól nem dolgozik a PK Zrt.-nél.

Az ellenőrök szerint a megelőzés volt a fontos

Több elküldött ellenőrrel is beszéltünk, akik mind visszautasították azt a kijelentést, hogy velük lett volna a legtöbb probléma. Sőt, szerintük a három „legbalhésabb” jegyvizsgáló továbbra is dolgozik. Az való igaz – mondták –, hogy e három ellenőr volt a legeredményesebb, de úgy vélik, ez pont rámenősségüknek, erőszakosságuknak volt köszönhető, ami egyben a legtöbb hivatalos ügyet eredményezte. Kiemelték azonban, hogy az előző vezérigazgató ellenőri formaruhát elrendelő döntése után egyértelmű volt, hogy visszaesik a teljesítményük. Ám ők is azt mondták, amit lapunkban Kerényi János is leszögezett, hogy a formaruha bevezetésétől kezdve a megelőzésen, és nem a büntetésen van a hangsúly.

Közös megegyezéssel

Juhász István elmondta, a vezérigazgatóval és az új tulajdonosokkal is egyeztetett előzetesen. Kifejtette, értelemszerű, hogy az új menedzsment más elképzeléseket is hozott, mint az eddigiek, ő viszont úgy érezte, az új elvárásoknak nem tudna száz százalékban eleget tenni, ezért saját kezdeményezésére közös megegyezéssel távozik a cégtől év végén, amit a vezérigazgató elfogadott.

Emlékezetes balhék

Nem volt jegye, ezért ellenőrökre támadt egy férfi a múlt nyáron, egyikük könnyebben sérült. Másfél éve próbálkozott egy asszony kislánya bérletével, amikor lelepleződött, csetepaté kezdődött, amibe férje is bekapcsolódott. Több, mint egy éve egy asszony többször használt jeggyel próbálkozott, sikertelensége után tört ki kisebb verekedés, csípett, ütött is a nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!