Közélet

2009.02.21. 07:31

Már charterjárat sem száll fel Pogányból

Idén nem lehet Pécsről Korfura repülni nyáron, a gyenge forint és a magas árú repülőgép-bérlés miatt nem volna kifizetődő a járatindítás.

Nyaka Szabolcs (DN)

„Menetrend: Pécs (PEV)–Korfu (CFU)” – ez a járatinformáció szerepelt még tegnap is a pécs-pogányi repülőtér internetes honlapján, de ez az információ mára idejétmúltnak tekinthető. Amint arról a Dunántúli Napló a januárban készült turisztikai szezonértékelőjében beszámolt, már akkor kérdéses volt, hogy idén is elindul-e ez a járat. Most a kérdés eldőlt.

Vétek Jánosné, az egyik szervező utazási iroda vezetője lapunknak elmondta, idén biztosan nem lesz légijárat a baranyai megyeszékhely és a közkedvelt görög sziget között. Vétek Jánosné elmondta, az indokok között szerepel a gyenge forint, s a gazdasági válság miatti bizonytalanság: sokan nem mernek a nyárra utakat foglalni. Emellett az is gond, hogy a pogányi reptérre alkalmas kisgépek egyre drágábbak – főleg, mert viszonylag kevés van belőlük. Ilyen árak mellett viszont már nem volt versenyképes a pécsi ár a budapesti repülőtérről szintén Korfura induló fapados járatokkal. Ezek az okok vezettek oda, hogy már februárban eldőlt: nem lesz járat.

Vétek Jánosné megemlítette, korábban gondolkodtak egy olcsó kategóriás, a bolgár tengerpartra menő charterjárat indításában is, de az említett okok miatt ez sem valósul meg az idén.

A Pécs–Korfu járat egyébként két éve, 2007 júniusában indult el. Hetente két napon, kedden illetve szerdán mentek gépek a turisztikai szezonban, igen jó kihasználtsággal, a legtöbb járat szinte teljesen tele volt. Mint Vétek Jánosné elmondta, a 2008-as turisztikai szezonban a három utazási iroda által szervezett utakon mintegy 1500 nyaraló szállt fel a pécs-pogányi reptéren a korfui járatra.

Az egy sem volt sok

A pécs-pogányi reptéren a korfui járat volt az egyetlen, amely – legalább a nyári hónapokban – rendszeres fel- és leszálló gépeket jelentett. Most ez is megszűnik, így a forgalom az alkalmanként leszállókra és a sétarepülésekre korlátozódik. Csak érzékeltetésül: amíg a pogányi bázison 2008-ban Korfu volt az egyetlen irány, addig a debreceni reptéren a tavalyi turisztikai szezonban 8 helyre hirdettek charterjáratokat, például Görög-, Török-, Spanyolországba vagy éppen Tunéziába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!