Közélet

2009.07.26. 15:55

Pécsi sziget a Szigeten

Megismertetni a magyar és az Európából ide sereglő fiatalokkal a 2010-es kulturális fővárost. A Sziget Fesztivál remek alkalom erre.

Méhes K.

Az immár 17. alkalommal megrendezendő Sziget Fesztivál az óbudai hajógyári szigeten mára Európa egyik legnagyobb, nyári összművészeti eseményévé nőtte ki magát. Nem csak itthonról, hanem szinte az egész kontinensről vonzza a fiatalokat, így logikus lépés volt „célba venni őket”, és a Szigeten népszerűsíteni a Pécs2010 EKF-programot.

Mint Kardos József, a Hungarofest Nonprofit Kft. Pécs2010 projektigazgatója elmondta, fél évvel az EKF-év kezdete előtt fontosnak tartják, hogy a Szigetet látogató nagyszámú külföldi fiatallal is megismertessék azt a tényt, hogy Pécs lesz jövőre Európa Kulturális Fővárosa a Isztambul és Ruhr-vidék mellett.

– A Sziget Fesztiválon belül Pécs egy külön kis szigetet fog jelenteni. Ez köszönhető annak, hogy két helyszínnek is névadói lettünk. Így lesz Amfiteátrum-Pécs2010 és Meduza-Pécs2010 a Szigeten. Az előbbin, a dombra épült amfiteátrumszerűen kiképzett karéjban inkább csöndesebb, ülő koncerteket tartanak, itt fog játszani a zárónapon például a Szélkiáltó a Kalákával, és itt lesz az isztambuli kapcsolatot megjelenítő keringő dervisek bemutatója is. A Meduza-Pécs2010 helyszínen a sziget másik végében az elektronikus zene képviselői kapnak helyet. Ezen a helyszínen augusztus 13-a szól Pécsről, amikor is pécsi underground dj-k adják a talpalávalót.

Sok pécsi együttes is jelen lesz a Szigeten, akik a Sziget különböző, műfajuknak megfelelő színpadain fognak koncertezni. Az mr2, vagyis a Petőfi Rádió színpadán a Sziget első napján pécsi nap lesz, ahol hallható lesz többek között Takáts Eszter és a Gumizsuzsi, a Kispál és a Borz és a 30Y. És ez még csak a zene. Mert a „pécsi szigeten" bőven kínálnak még mást is. Az Octopus helyszínen a Retextilesek most is tartanak Reruha divatbemutatót, a Laborosok csapata itt is működtetni fogja a Barbakán mellől ismerős toronybárt, a pécsi vendéglátást a Hard Rák Café képviseli majd. De kitelepül a Bagolyfészek Antikvárium, és elviszik a Szigetre a művészien festett Vylyan-hordókat is. Mi több, két nagy méretű, üres hordó is lesz, azzal a céllal, hogy a Sziget ideje alatt montázsszerűen fessék tele a vendégek kis képekkel, amik Pécshez való viszonyukról szólnak.

És természetesen lesz Pécs2010 EKF-infosátor is, ahol az érdeklődőket tájékoztatják a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programról. Azok között pedig, akik Pécs2010 hírlevélre regisztrálnak a helyszínen, vagy egyéb aktivitásokon vesznek részt, pécsi fesztiválbelépőket és egy 2 személyes pécsi hétvégét sorolnak ki 2010-re.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!