Közélet

2009.09.02. 16:25

VB-selejtező előtt: svéd-verés és Völler-mez

Egy héten belül két nagyon kemény mérkőzést vív a magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtezősorozatban. Kíváncsiak voltunk két korábbi baranyai vb-résztvevő véleményére: eljut-e Erwin Koeman csapata Dél-Afrikába?

K. Mayer András

A magyar válogatott jelenleg második helyen áll az 1. csoportban, vagyis kedvezőnek tűnő helyzetből várja a folytatást. A tűnő szócskát azért illesztettük a mondatba, mert ha végignézzük a Dárdai Pálékra váró következő mérkőzéseket, látszik, hogy a neheze még csak most jön. Ha a szombati, svédek elleni, majd a jövő szerdai, portugálokkal szembeni vb-selejtezőkön nem érnek el kedvező eredményeket, máris minimálisra csökken a továbbjutási esély. Az utolsó két körben ugyanis irány Portugália, majd a jelenlegi éllovas Dánia.

Az 1982-es spanyolországi világbajnokságon a magyar válogatott tagja volt dr. Katzirz Béla, a PMSC kiváló kapusa. A 22-szeres válogatott idejében még elvertük a svédeket (1980-ban 2-0-ra a Népstadionban), most nem biztos, hogy sikerülni fog.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Róth Antal szerint van esély a továbbjutásra
[/caption]

– Véleményem szerint nem sok esélyünk van a továbbjutásra – mondta nem túl optimistán Katzirz Béla. – Ha a két következő ellenfelünk, vagyis Svédország és Portugália összeszedi magát, már- pedig az ilyen tétmeccsekre össze szokta, akkor kiderül, hogy jobb csapatuk van. Persze lehet, hogy kijön a lépés, de addig én nem vagyok túl bizakodó, amíg a hazai bajnokság színvonala megfelelő nem lesz. Most ugyanis van tíz-tizenkét külföldön játszó jó futballista, de ha egy-kettő kiesik, akkor máris nagy a baj.

Katzirz sok sikert megélt a válogatottnál, elsőként azt a valenciai mérkőzést említi, amelyen 3-0-ra legyőzték Spanyolországot. Aztán persze a most szombati meccsel kapcsolatban feleleveníti a svédek elleni 1980-as összecsapást, amelyen 2-0-ra nyertek a Népstadionban. „Pedig a svédek akkor is jók voltak” – jegyezte meg Katzirz.

Most is jók, miként persze a portugálok is. Tudja ezt Róth Antal, az 1986-os mexikói világbajnokság pécsi védője, aki Katzirz-cal ellentétben úgy véli, reális az esély a továbbjutásra.

– A szokásos statisztikától eltérően most úgy tűnik, hogy kevesebb pont is elég lesz az első vagy második hely megszerzéséhez, köszönhetően a körbeveréseknek és a váratlan döntetleneknek – elemezte a helyzetet Róth Antal. – A svédek és a portugálok nem tudták hozni a kötelező győzelmeket, ellentétben velünk, ennek köszönhetően kedvező helyzetből várhatjuk a folytatást. Az eddigi eredmények pedig egyrészt jó hatással vannak a magyar játékosok önbizalmára, másrészt örömteli, hogy a szurkolók érdeklődése is megnőtt a válogatott iránt.

Róth elárulta, azért is nagyon szorít a válogatott sikeréért, mert szinte az összes jelenlegi kerettaggal (például Dzsudzsákkal, Juhásszal, Fülöppel, Bodorral, Buzsákyval, Husztival) dolgozott az U21-es csapat edzőjeként. A továbbjutásra reális esély van, teszi hozzá, de ez egyben óriási bravúr lenne.
Az 1986-os világbajnoki részvétel nem tartozott a hatalmas bravúr kategóriájába, mégis árulkodó, hogy azóta lement öt világbajnokság a magyar válogatott nélkül.

– 1978-ban, 1982-ben és 1986-ban is ott voltunk a vb-n, utána viszont megszakadt ez a folyamat. Az úgynevezett Mezey-válogatottról nagyon kellemes emlékeim vannak, pályafutásom legszebb három évének tartom azt az időszakot. Nem egy mérkőzést, hanem inkább egy érdekes történetet emelnék ki a szereplésünkkel kapcsolatban, amely jelzi, hogy a siker mennyi mindent megváltoztat. Amikor a válogatott indulásánál, 1983-ban 1-1-et játszottunk itthon a németekkel, nagyon roszszul esett nekünk, hogy a meccs után nem akartak velünk mezt cserélni. Két évvel később, 1985-ben Hamburgban már mi nyertünk 1-0-ra Péter Zoltán góljával, s a németek kopogtattak az öltözőnk ajtaján, hogy cseréljünk.

És kivel cserélt? – kérdezzük. „Rudi Völlerrel. Az NSZK másik csatára Rummenigge volt.”


A magyar válogatott számára csak most jön a java

Szeptember 5.: Magyarország – Svédország, Dánia – Portugália.
Szeptember 9.: Magyarország – Portugália, Málta – Svédország, Albánia – Dánia.
Október 10.: Portugália – Magyarország, Dánia – Svédország.
Október 14.: Dánia – Magyarország, Svédország – Albánia, Portugália – Málta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!