Közélet

2009.11.26. 20:35

H1N1: Baranyában már járvány van

Bár az egész régióban még nem, Baranyában már meghaladja a járványküszöböt az influenza szerű megbetegedések száma, az előző évekhez képest 67 százalékkal volt nagyobb a betegforgalom a 47. héten, tudtuk meg dr. Kiss Gabriellától, az ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézetének járványügyi osztályvezető helyettesétől.

KEI

Influenzás tünetekkel 236 személy jelentkezett Baranya megyében (főként 15-34 évesek), akiknek többsége az ÁNTSZ Pécsi, Siklósi, Sellyei kistérségi intézetének ellátási területéhez tartozik. A számadat azt jelzi, hogy jelenleg egy alacsony intenzitású járvány van a megyében. Mivel a védettség csak két hét múlva alakul ki, a szakemberek javasolják, hogy minél előbb oltassa be magát mindenki, mielőtt a járvány még nagyobb méreteket ölt. Pécsett – a háziorvosokon kívül – három helyszínen is lehetőség van a térítéses oltás (3000 Ft) beadására:  a Pécsi Tudományegyetemen az Akácfa utcában, az ÁNTSZ Szabadság úti oltóközpontjában, és péntektől a Baranya megyei kórházban. Vidéken minden városi kórházban, így a komlóiban, a mohácsiban, a siklósiban és a szigetvári kórházban is alakítanak ki oltóhelyet, ahol szintén reggel nyolctól este nyolc óráig fogadják a jelentkezőket.

Dr. Ternák Gábor, a PTE Infektológiai, Katasztrófaorvostani és Oxyológiai Intézetének vezetője elmondta, az oltás az adminisztrációval együtt nyolc-tíz percet vesz igénybe, így a várakozási idő csak ritkán nyúlik meg. Az oltást azonban nem érdemes halogatni, hiszen a járvány terjed, és egyre több lesz a megbetegedés.

Az egyetem klinikáin, a megyei kórház egyes osztályain, továbbá a mohácsi kórház  gyermek-, szülészeti- és intenzív osztályán is látogatási tilalom van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!