Közélet

2009.12.22. 18:18

Mérlegen a képviselők: huszonegy felszólalás volt a „csúcs”

Azt követően, hogy az Országgyűlés befejezte őszi ülésszakát, a korábbi esztendőkhöz hasonlóan a parlamenti információs rendszer segítségével összesítettük a baranyai képviselők felszólalásaikra vonatkozó adatait.

Máté Balázs

A számokat böngészve szembetűnő, akárcsak az év egészét tekintve, úgy most is a kereszténydemokrata Hargitai János beszélt összességében legtöbbet, igaz így is éppen csak megelőzve Kékkői Zoltánt. Utóbbi honatya kért viszont a legtöbbször, huszonegy alkalommal szót a Tisztelt Házban. A szocialisták Puch László ellenben egyetlen egyszer sem szólalt meg.
 
 
Dr. Hargitai János (KDNP)
5 felszólalás – 74 perc, 32 másodperc

A költségvetés vitájában Bajnai Gordonnak címezve: Ön sokféle jelzőt használt 2010 költségvetésére, azt mondta, ez a józan ész költségvetése. Szeretném megkérdezni, az ön józan esze megvolt-e akkor, amikor a Gyurcsány-kormány minisztereként részese volt azon költségvetési helyzet előidézésének, amelyben aztán kormányfőként a válság kezelésére vállalkozott?”

Dr. Hoppál Péter (Fidesz)
7 felszólalás - 16 perc, 37 másodperc

A T. Házban tavaly bemutatkozott dr. Hoppál Péter novemberen az ERFO-botrány kapcsán a szaktárca vezetőjéhez intézett kérdést: „Az a kérdés, tervez-e vizsgálatot a szektorban, illetve, hogy az ERFO-nál az új vezérigazgató eltűri-e a továbbiakban is a vattaállásba odahelyezett ejtőernyősöket. Vajon tovább folyik-e a fogyatékosok pénzének elherdálása?”


 
Bánki Erik (Fidesz)
3 felszólalás – 7 perc 55 másodperc

A mohácsi képviselő novemberben az autópálya szakaszos átadását feszegette: Az előkészítési hibákat jellemzi, nem gondoltak arra, ha már ilyen sokba kerül, akkor legalább elérjék, hogy szakaszonkénti átadásban lehessen gondolkodni. Nem hiszem, hogy a Dunaújváros és Paks közötti szakaszátadás nem hozná meg a hasznát, hiszen már az útburkolati jeleket felfestették.”

Bókay Endre (MSZP)
18 felszólalás – 71 perc, 3 másodperc 

A hagyományosan aktív képviselő novemberben a munkahelyteremtésről beszélt: „ilyen mértékű adóátcsoportosítás a magyar történelemben, ebben az utóbbi húsz évben nem volt, mint jelen pillanatban. Mindenki tisztában van azzal, hogy a munkabéreket és a munkavállalók által befizetett, szintén a munkát terhelő adókból több mint 700 milliárd forint lett átcsoportosítva”.

Kékkői Zoltán József (Fidesz)
21 felszólalás – 74 perc, 5 másodperc 

A képviselő a fénysorompók leszerelése kapcsán is megszólalt. „Idén nyáron a Nagyharsány és Drávafok közötti szakaszon a még működő fénysorompók közül tízet leszereltek. A leszerelés indoka az állagmegóvás, illetve az az érv, hogy a MÁV így mintegy 65 millió forintot tud megtakarítani. Ez érdekes, mivel a MÁV mindössze 3 milliót költött az  útszakasz fénysorompóira.”

Dr. Szili Katalin (MSZP)
Összesen 31 megnyilatkozás, ebből képviselői szerepben: 5 – 24 perc, 47 másodperc

A szeptemberig a Tisztelt Ház elnökeként tevékenykedő képviselő novemberben szólalt meg először nem házelnökként, a pécsi Fegyveres Erők Klubjának városi használatba kerülését szorgalmazta: „Nagyon jól hasznosítható lenne. Hiszen reményeink szerint Pécs nemcsak 2010-ben lesz Európa kulturális fővárosa, hanem azt követően is kultúrájával messze ki fog magasodni Európában.

Kőhegyi István Zsolt (MSZP)
1 felszólalás – 8 másodperc

A mandátumát februárban átvevő politikus egyszer szólalt meg a Tisztelt Házban. Októberben a külügyi és határon túli magyarok bizottságának előadójaként ismertette a testület véleményét az európai közös légtérről szóló egyezményről: „Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A külügyi bizottság a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja. Köszönöm.”

Paizs József (MSZP)
7 felszólalás – 41 perc, 18 másodperc

A szigetvári városvezető a költségvetés vitája során is szólt: „Örülnék neki, ha az ellenzéki padsorokban is elismernék, hogy a világgazdasági válság rombolólag hat a magyar gazdaságra is. Nem tudom elfogadni, hogy amikor vitatkozunk a költségvetésről, akkor ellenzéki képviselőtársaim pfujolnak, és egy nagyobb számot szeretnének bevésni mindenbe.


Dr. Nyul István (MSZP)
6 felszólalás – 20 perc, 56 másodperc

A mohácsi honatya az egészségügyi kiadásokról beszélt a költségvetés tárgyalásakor. „Az egészségügyi alap kiadása 1600 milliárd volt, most 1400 milliárd. Mi történt a 200 milliárddal? Tulajdonképpen a rokkantellátás részét képezte. Ez nem veszett el, átkerült a nyugdíjalapba, kérem szépen, és ott 200 milliárddal növekedett a nyugdíjalap ilyen témájú összköltsége.”

Dr. Páva Zoltán (MSZP)
1 felszólalás – 1 perc 46 másodperc

Komló polgármestere, dr. Páva Zoltán a gyermek labdarúgó szövetség érdekében emelt szót: „2009. évi  költségvetés a szövetség támogatására 90 millió forintot biztosított. Októberben 1200 gyerek részvételével bonyolították le a tanévindító fesztivált. A munkát azonban elbizonytalanítja, hogy a 2010. évi költségvetés erre a célra nem tartalmaz előirányzatot.

Koszorús László (Fidesz)
4 felszólalás – 7 perc, 18 másodperc

A képviselő a hitelkárosultak megsegítéséről szóló vitában többek között ezt mondta: „azt a nagy etikai kódexet, amit önök aláírattattak pénzintézetekkel, valójában 13 írta alá a 40-ből. Tehát PR-akció volt ez az egész. Azoknak nyilvánvalóan nem nyújt segítséget, akiknek a mai nap árverezték el vagy a jövő héten fogják elárverezni a lakásukat a fejük fölül.

Kocsi László (MSZP)
1 felszólalás – 8 perc 54 másodperc

A szocialista országgyűlési képviselő is a költségvetés tárgyalásakor beszélt. „Az biztos, hogy ez a költségvetés azt a nemzeti társfinanszírozást, azt a pénzt biztosítja az ország számára, amely lehetővé teszi, hogy az Unió adta lehetőségekkel éljen. Azt kell mondjam, minden vitánk ellenére, az a helyzet, hogy Magyarország ebben az értelemben rendkívül jól teljesített.

Puch László (MSZP)
0 felszólalás

A mohácsi képviselő az őszi parlamenti ülésszak alatt egyetlen egyszer sem szólalt meg. Mindez rá nem jellemző, hiszen korábban igen gyakran beszélt a Tisztelt Házban. Tavasszal például tizenhét alkalommal kért szót, s akkor összességében több, mint harminchét percet beszélt – igaz, akkor legtöbb esetben közlekedési államtitkáraként jegyezte felszólalásait.

Dr. Szakács László (MSZP)
1 felszólalás – 0 perc, 50 másodperc

A komlói politikus egyszer szólalt meg, egy külügyi megállapodásról ismertette a bizottság véleményét. „A csatlakozással hazánkba vízummentesen utazó, már elismert menekültek köre bővülhetne. Az uniós tagállamok java részén kívül Izland, Norvégia, Liechtenstein és Svájc mellett a megállapodást Örményország is aláírta. A jogszabály nem ütközik a közösségi jogba.”

Korábbi megszólalás-mérlegeink: nézze meg, ki mennyit beszélt korábban!
- 2008. július
- 2008. december
- 2009. július

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!