Közélet

2010.01.04. 19:40

Veszélyes az Univ kollégium, azonnali javításra szorul

Újabb IMS-szerkezetű középületről derült ki, hogy veszélyes, ezért azonnal megerősítendő. Ezúttal egy egyetemi kollégiumról van szó, amelyre váratlanul 250-300 milliót kell költeni.

Cseri László

A Pécsi Tudományegyetem Universitas utcai Szalay László Kollégiuma egy idő óta üresen áll, arra várva, hogy a Strabag Zrt., az Immorent Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem által a közelmúltban aláírt 8 milliárd forintos PPP-szerződés értelmében elkezdődjenek a felújítási munkálatok. A terv ugyanis az, hogy 2011-re felújítsák rajta kívül a Jakabhegyi és a Szántó kollégiumokat is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az egyetem Universitas utcai kollégiuma egy idő óta üresen áll. A terv az, hogy 2011-re felújítják a Jakabhegyi és a Szántó kollégiumokat is (fotó: Laufer László)
[/caption]

A felújítási munka megkezdése előtt a Strabag statikai állapotfeltáró vizsgálatokat végzett, mondja lapunk érdeklődésére dr. Kukai Tibor, az egyetem beruházási megbízottja, tekintettel arra, hogy az épület 1983-ban IMS technológiával épült, és annak ellenére, hogy a tartószerkezet felújítására 1993-ban már sor került. Ugyanis a beruházó a PPP konstrukció miatt csak húsz év múlva adja vissza az egyetemnek az intézményt, és nem szeretné, ha az idő alatt épület-megerősítéssel kellene bajlódnia.

A feltárások során a Strabag a tartószerkezet korrózióját tapasztalta, egyértelművé vált tehát, magyarázza dr. Kukai, hogy azonnali statikai szakvélemény kialakítására van szükség. A Budapesti Műszaki Egyetem szakértője megállapította, hogy az épület tartószerkezete 1993 óta az IMS technológiákra jellemző módon, a feszítőhuzal korróziója miatt meggyengült. Ezért arra jutottak, hogy a tervezett felújítási munkálatok az átlagos terhelésnél nagyobb igénybevételt jelentenek a födémszerkezet számára, amely baleset-, de akár életveszélyessé is válhat.

Az egyetem ezért a rendkívüli sürgősség miatt közbeszerzési eljárást indított a műszaki-statikai tervezésre, amelyet a Marosterv Mérnöki Iroda Kft. nyert el 10,5 milliós árajánlatával, de már kiírták a megerősítés kivitelezésére is a közbeszerzési eljárást. A sietségnek az az oka, mondja Kukai Tibor, hogy az EKF két jelentős beruházása – a koncertterem és a Tudásközpont – között elhelyezkedő épület felújítása ne húzódjon el, hiszen nem lenne szerencsés, ha az EKF-negyed átadásakor ott állna világ szégyenére a lerobbant kollégiumi épület. A váratlan nehézség ellenére a Strabag vállalta, hogy augusztusban átadja a kollégiumot, amelybe szeptemberbe már be is költözhetnek a hallgatók.

A megerősítés a Marosterv ajánlata szerint csúszókábeles feszítéssel történik majd meg, hasonló technikával, mint amellyel annak idején a Magasházat is megerősítették. A 250-300 milliós plusz költséget az egyetem állja felújítási keretéből.

Ezek is érdekelhetik