Közélet

2010.01.15. 18:41

Zsolnayba öltöző épületek

Az EKF beruházásokhoz kötődően jelentősen felfuthatnak a Zsolnay pirogránit üzemének megrendelései. Érdekes ugyanakkor, hogy a legnagyobb munkát jelentő Zsolnay kulturális negyed építője még nem szerződött a gyárral.

Kaszás Endre

– Már megszületetta megállapodás az új Tudásközpont kaptár-szerkezetének belső burkolati elemeire, azok legyártására. A több tízmilliós értékű megbízás szép feladat a pirogránitüzemünk számára – mondta a megrendelés kapcsán Péterné Marosy Katalin, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

A cégvezető örömmel újságolta ugyanakkor azt is, hogy az EKF-hez kötődő privát beruházásként ugyancsak Zsolnay pirogránit elemeket használnak majd a négycsillagos Corso Hotel homlokzati oszlopainak díszítésére. Kiemelte annak értékét, hogy a beruházó és a tervező építész is fontosnak tartotta, hogy a tradicionális gyár bevonásával is erősítsék a modern, új szálloda pécsiségét.

Érdekes módon nincs még aláírt megrendelője a Zsolnaynak a legnagyobb EKF projekt, a Zsolnay kulturális negyed kialakítása kapcsán szükséges pirogránit elemek legyártására. Pedig egyértelmű, hogy idén ez jelenti majd a legnagyobb kihívást a pirogránitüzem számára. A megrendelő önkormányzat folyamatosan tárgyal a kivitelezővel, csak idő kérdése a megállapodás létrejötte.

Nem titok, hogy a pirogránitüzem több, biztosan szükséges elem legyártását már korábban előkészítette. Gyakorlatilag készen vannak már a Zsolnay Mauzóleum oroszlánjai, egyéb díszítő és burkolóelemei is. A pirogránit-elemeken tehát nem múlhat a létesítmény kivitelezésének sikere. A termelés ütemezéséhez ugyanakkor fontos lenne mielőbb tudni a kivitelező igényeit, hiszen a negyed területén több épület, műtárgy is igényel új anyagokat, felújításokat a beruházás során.

Kizárt, hogy Kínából hozzanak pirogránitot

Beszédtéma Pécsett, hogy azért nem jött létre a szerződés a Zsolnay Porcelánmanufaktúra és a kulturális negyed kivitelezője, a Reneszánsz Kőfaragó–Magyar Építő Konzorcium között, mert utóbbi szerint a szükséges pirogránitelemeket Kínából sokkal olcsóbban is be lehetne szerezni. Nem lehetetlen, hogy a gondolat felmerült, de kizárt, hogy megvalósuljon, ugyanis a negyed korabeli épületei egytől egyig műemléki védettség alatt állnak, és furcsa lenne, ha a Zsolnay-pecsétes pirogránitelemek mellé kínai kiegészítők kerülnének. A Mátyás templom felújítása idején is felmerült egy ilyen ötlet, amitől a műemlékvédelmi hatóság egyértelműen elzárkózott.

Költözés után, továbbra is befektetőre várva

A költözés után új helyen és új struktúrában folytatja a termelést a Zsolnay. Mint Péterné Marosy Katalin fogalmaz, jelenleg nincs működési problémája a gyárnak, ugyanakkor helyi sajátosságként az elavult technológia, ezenfelül a porcelánágazat nehéz helyzete behatárolja a cég mozgásterét. Folyamatosan dolgoznak a fejlődést segítő projektek, termékek kialakításán, a tulajdonos önkormányzattal közösen vizsgálják a külső befektető bevonásának lehetőségét, ami a teljes technológiai megújulást tenné lehetővé. Örömteli fejleményként említette a két új termék, a Rippl Rónai-mintás étkészlet, illetőleg a vulkános vázák kedvező piaci fogadtatását.

Ezek is érdekelhetik