Közélet

2010.04.26. 19:26

A városházán kezdik az elbocsátásokat

A város gazdálkodásának átvilágítása március közepén zárult le, s máris megszületett az ennek tanulságait alkalmazó új működési rend, intézményátszervezésekkel, cégbeolvasztásokkal, összevonásokkal és létszámleépítésekkel.

Mészáros B. Endre

Nem csak az önkormányzati tulajdonú cégek vonatkozásában és a polgármesteri hivatalban, de a városi intézményi struktúrában is jelentős változások készülődnek. Az előterjesztés alapján július elsejétől a Pécsi Kulturális Központ, a Pécsi Ifjúsági Központ, valamint a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely egy új költségvetési szervvé olvad össze, amelyen belül jogi személyiséget kapnak az egyes intézmények. Ez szakértők értelmezése szerint azt jelenti, hogy a társaságon belül önállóan képviselik magukat az egyes szereplők addig a határig, amit a szerződésben számukra előírnak – például egy meghatározott kiadási összegig vásárolhatnak csak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A városházán huszonkét százalékos leépítést terveznek a közeli jövőben (fotó: Laufer László)
[/caption]

A kultúra területén ugyancsak jelentős átalakulásról van szó. A Pannon Filharmonikusok zenekar a tervezet szerint vállalkozó közintézetként folytatja, a Pécsi Harmadik Színház, a Bóbita, a Pécsi Nemzeti Színház, és várhatóan a Horvát Színház (itt még nincs egyezség az Országos Horvát Kisebbségi Önkormányzattal a teátrum üzemeltetési átadásáról), valamint a szabadtéri játszóhelyek – a feladat-ellátási kötelezettségeiket megtartva – szintén egy közös költségvetésű cégbe viszik át vagyonukat, az összes normatív és egyéb központi forrásokból érkező támogatásaikat, s ily módon együttesen Pécsi Színházak Nonprofit Kft.-ként tevékenykednek a továbbiakban. Emellett a Pécs TV és a Média Központ ugyancsak közös társaságban folytatja a tevékenységét.

A pécsi sportéletnek is új nonprofit cége lesz, átvéve a Sportlétesítmények igazgatóságának valamennyi feladatát, valamint a Pécsi Fürdő Kft. teljes eszközállományát, miután az beolvad a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt-be, ahogy azt már fentebb jeleztük.

Mint az előterjesztésből kiderül, az átszervezéseknek, összevonásoknak, cégbeolvasztásoknak a költségvetési gazdálkodásban több milliárd forintos megtakarítási hozadéka lehet, amellett stabil egységes, átlátható vagyonhelyzetet teremt, és az új rendszerbe könnyen beilleszthetők a szükségessé váló új szervek, intézmények is.

Az első ellenhangok az elbocsátások mellett azt sérelmezik, hogy az új felállásban a színházi dolgozók egytől egyig elveszítik közalkalmazotti jogviszonyukat, miután az új társasági forma kiszervezi őket ebből a minőségből. Másrészt többen úgy vélik, ez a túlzott vagyonkoncentráció kizárja a korábbi nyilvánosságot, a működés átláthatóságát.

Nagy a bizonytalanság

Az önkormányzaton azt az információt kaptuk, hogy hivatalosan még senki nem nyilatkozhat a gazdasági társaságok, az intézmények átszervezéséről, a részletekről ma vagy holnap sajtótájékoztatón számol be Páva Zsolt polgármester. Hiába faggattuk az intézményvezetőket is, egységes volt a vélemény, fogalmuk sincs, hogy mit tartalmaznak az új társasági elképzelések, előzetesen éppen azért maradtak ki a megbeszélésekből, hogy semmiféle kultúr- vagy sportszakmai szempont ne befolyásolja a gazdasági döntéseket. Mindössze annyit tudunk – mondta egyikük –, hogy 50 millió forintba került ez az átvilágítás. Másrészt az is biztos, hogy jogutód nélkül egyik intézményt sem zárhatják be, mert a dolgozókkal a régi társasági formában kötöttek szerződést.

Egyeztetés nélkül

Az érdekegyeztető szakszervezetek nevében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Nagy Erzsébet lapunknak arról számolt be, hogy levélben szólították fel Papp Judit főjegyzőt az előterjesztés későbbi képviselő-testületi megvitatására, miután a tervezet a közalkalmazottak, illetve a kulturális ágazatba tartozók nagyobb csoportját érinti, és véleményünk szerint azt a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben előírt 15 napos tájékoztatási határidő betartásával előzetesen véleményeztetni kellett volna az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórummal. Erre nem került sor, így ha az előterjesztés mégis közgyűlés elé kerül csütörtökön, akkor a városi érdekegyeztetésben részt vevő szakszervezetek közigazgatási hivatalhoz fordulnak.

Ezek is érdekelhetik