Közélet

2010.04.13. 19:58

Az 591 baranyai szavazókörből 13-ban nyert az MSZP

Számos érdekességet tartogat az országgyűlési választás első fordulója, ha az adatok mélyére nézünk.

Nyaka Szabolcs

„Az MDF jelöltjét megelőzve az 5. helyen végzett Torgyán József, a Torgyán-Kisgazda Koalíció névadó-vezetője a Csongrád megyei 4-es választókerületben” – adta hírül a sajtó. De nem kell másik megyében keresgélnie annak, aki érdekességeket akar tudni a vasárnapi választásról.

Polgármesterek: nem mindenki erős otthon

Mali Zoltán, aki különböző akcióval országos hírnevet szerzett, a siklósi körzetben indult. Mivel Mali Zoltán Drávapiski polgármestere, utánanéztünk, milyen eredményt ért el otthon. Nos, az Összefogás Párt színeiben induló polgármester Drávapiski egyetlen szavazókörében legyőzte a fideszes Tiffán Zsoltot, igaz, csak pár szavazattal: 26 voksot kapott, míg a villányi borász 23-at. Tiffán Zsolt egyébként hazai pályán magabiztos volt: Villány mindhárom szavazókörét magasan nyerte, egyikben MSZP-s vetélytársát, Kocsi Lászlót még a jobbikos jelölt is megelőzte.

A polgármesterek közül viszont nem volt mindenki nyerő otthon. Az MDF-es Habjánecz Tibor Geresdlak polgármestere, ám az 5-ös körzet győztesét, a kereszténydemokrata Hargitai Jánost ott sem tudta feltartóztatni: 175–171 arányban alulmaradt, bár az egyik geresdlaki szavazókört azért megnyerte. Hargitai János egyébként korábban a Nagynyárád polgármestere volt (jelenleg a megyei közgyűlést vezeti), ott most egészen elsöprően tarolt: 380 voksot kapott, míg a második jobbikos jelölt 42, a szocialista pedig 28 voksot gyűjtött be.

Komló alpolgármestere, Szakács László nem tudott győzni még a városában sem: az MSZP-s jelölt az egykori bányászváros 29 szavazóköréből mindössze háromban tudta megelőzni Fidesz-KDNP-s ellenfelét, Polics Józsefet az első fordulóban.

Egyetlen baranyai független indult

A 2010-es választásokon mindössze 19 jelölt indult függetlenként az egész országban, köztük egy Baranyában. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre kevesebb az így próbálkozó indulók száma. A pártszervezet nélküli jelöltek összesítve a voksok 0,66 százalékát szerezték meg. Ezt tudva megsüvegelendő a komlói körzetben függetlenként induló Stéger Róbert teljesítménye, akinek az 1038 voksa 4,11 százalékot ért – ezzel magasan megelőzte az MDF jelöltjét, s megközelítette az LMP indulójának szavazatszámát.

Az MSZP nemhogy kerületet, szavazókört is alig nyert

A tavaly májusi pécsi polgármester-választáson kisebb szenzációt keltett, hogy az MSZP-s Szili Katalin mindössze három pécsi szavazókörben kapott több szavazatot Páva Zsoltnál, ebből az egyik egy szociális otthon volt. Az MSZP-s országgyűlési képviselő-jelölteknek most vasárnap még ennyi sem adatott meg a baranyai megyeszékhelyen: a 154 pécsi szavazókör egyikét sem tudták megnyerni. A szocialistáknak amúgy sem termett sok babér más tájakon sem, hiszen az 591 baranyai szavazókörből csupán 13-ban kaptak több voksot, mint ellenfeleik. A Jobbik Kelet-Magyarországon erős volt, de Baranyában csak egy szavazókörben tudott győzni, a siklósi választókerületben található Garén.

Ezek is érdekelhetik