Közélet

2010.04.04. 11:03

Saját élőhelyén leshetjük meg a különleges fekete harkályt

A Zselic első tematikus, főként az erdő életével foglalkozó négy kilométeres tanösvényét avatták fel a napokban a baranyai-somogyi megyehatár közelében, a Kaposvár melletti töröcskei erdőben.

K. E.

A WWF Magyarország segítségével létrehozott bemutató útvonal sztárja a fekete harkály. A főként erdőkben élő faj élete, költési szokásai, „fadoktori beavatkozásainak” nyomai első ízben figyelhetők meg Magyarországon. A szép madár testhoszsza ötven centiméter körüli, szárnyfesztávolsága megközelíti a hetven centimétert. Feje teteje vörös, tollruhája fekete.

Csőre és szemgyűrűje halványsárga, nyaka karcsú, lárvákkal és rovarokkal táplálkozik. A fekete harkály tanösvény egy Magyarországon még különlegességnek számító megoldásokat alkalmazó bemutató útvonal. A füzetes tanösvények költségcsökkentési és vandalizmus elleni előnyeit kiegészítették egy kiemelten környezettudatos elemmel is. Az internetről letölthető információs anyagot kizárólag az érdeklődők nyomtatják ki, ezzel tovább csökkentve a felesleges papírfelhasználást, nyomtatást.  

Ezek is érdekelhetik