Közélet

2010.04.21. 20:00

Tettyei romok: hevederek rögzítik a falat

A tűzoltók által felszerelt hevederek tartják biztonságosan az enyhén megmozdult déli falrészt, egészen addig, amíg elkészül az ideiglenes megtámasztás.

Hajdu Zsolt

Mint korábban beszámoltunk róla, a tettyei romok L alakú épületének hosszanti falán – a saroktól nem messze – repedések jelentek meg, a rövidebbik, dél felé néző falszakasz pedig ennek következtében megmozdult, kidőléssel fenyegetve.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A veszélyes környéket elkerítették, a falakat ideiglenesen rögzítették
[/caption]

Ahogy közismert, a Tettyén az EKF-program keretében megújuló parkok és közterületek átépítési-felújítási munkálatai zajlanak, a romok környéke pedig építési terület. Jelenleg is táblák figyelmeztetnek erre, illetve a legveszélyesebbnek ítélt déli oldalon biztonsági őrök is felügyelik, nehogy valaki felmásszon a balesetelhárítási munkálatok helyszínére.

A tervek szerint a több száz éves maradványok déli oldalát a műemléki környezetbe illeszkedő támfallal védik meg az eróziótól, ennek a műtárgynak az építése zajlott, amikor bekövetkezett a repedés. Az egyik szakaszon már elkészült a vasbeton támfal egy része, azonban a megdőlt falszakasz alatt a földmunkáknál tartottak.

Lapunk kérdésére Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója elmondta, a kivitelezést végző cég szakemberei tapasztalták a hétvégén a repedések megjelenését, amit azonnal jeleztek a tervezőknek illetve a statikusoknak. A szakemberek azonnal bevizsgálták az elmozdulás mértékét, ezt követően kértek segítséget Pécs főjegyzőjétől, illetve a katasztrófavédelmi igazgatósággal egyeztetve a tűzoltósághoz fordultak, hogy segítsenek megelőzni a fal leomlását. Ezt követően indultak a helyszínre a tűzoltók, akik statikusok segítségével elvégezték a fal lehorgonyzását.

– A város vezetése azonnal reagált a kérésre – tájékoztat Merza Péter fejlesztési igazgató. – A vis maior keretből biztosított külön forrást az azonnal elvégzendő balesetelhárítási feladatokra és az ideiglenes megtámasztás többletköltségeire. Nagyon fontos kiemelni a tűzoltók áldozatos munkáját, akik gyorsan és biztonságosan elvégezték a hevederek elhelyezését, megelőzve ezzel a komolyabb következményeket.

Most a legfontosabb feladat az ideiglenes megtámasztás illetve az új helyzethez igazítva átgondolni a végleges támfal megvalósíthatóságát. A körülményeket emellett természetesen szakértők bevonásával kivizsgálják.

Módosult a határidő

A közterek és parkok újjáélesztése program első üteméhez tartozik a Tettye városrész megújítása, amelynek eredeti befejezési határideje tavaly november lett volna. Az már korábban is tudható volt, hogy ezt a határidőt előre nem látható problémák miatt nem tudják tartani a kivitelezők, azonban a fal megmozdulása további csúszást jelent. A tér jelentős része elkészült, most a romok mellett dolgoztak a szakemberek, betonoztak a belső udvaron és építették a támfalat, ám az ideiglenes megtámasztás megépítése és az új tervezési feladatok tovább késleltetik az átadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!