Közélet

2010.05.05. 17:57

Milliókkal a zsebükben távoznak a parlamentből kiesett politikusok

Több politikus nem szerzett parlamenti mandátumot a választásokon, is távozni kényszerül a Tisztelt Házból. Életük várhatóan komoly fordulatot vesz, viszont megélhetésük aligha forog majd veszélyben.

M.B.

Nyolc, az elmúlt ciklus során az Országgyűlésben tevékenykedett baranyai politikus nem szerzett parlamenti mandátumot a választásokon, így ők távozni kénytelenek a Tisztelt Házból. Életük várhatóan komoly fordulatot vesz, viszont megélhetésük aligha forog veszélyben: van, aki nyugdíjba vonul, mások civil foglalkozásukat folytatják, megint mások egyéb közéleti szerepet vállalnak

Mindemellett a képviselők jogállásáról szóló törvény kimondja: a Házból „kiesett” honatya fél évig kap még pénzt, pontosan az alapdíj és pótdíj átlagát (ezt a megbízatás megszűnése előtti hathavi illetményéből számítják ki.) Ha kéri, a képviselő ezt megkaphatja egy összegben is. Ez a járandóság nem csekély, több millió forintot jelent egy-egy honatya esetében.

Az Országgyűléstől most búcsúzók többsége a szocialista párt színeiben vállalt szerepet. Közülük többen érdeklődésünkre úgy fogalmaztak, csalódásként érte őket a választás végeredménye. Kocsi László például azt mondta, „más tudni, és más megélni” milyen az MSZP támogatottsága.
Többen – mások mellett Nyul István – azt is hangsúlyozták, véleményük szerint elsősorban nem személyes kudarcot szenvedtek el a voksoláson, hanem a pártszimpátia alapján határoztak ezúttal mások mellett a szavazópolgárok. 

Az eredmény mindazonáltal a búcsúzók jelentős részét nem kedvetlenítette el, vannak, akik már az őszi helyhatósági választásokon újra megméretik magukat.

A választásokon mandátumot kapott baranyai képviselők közül sokan visszatérő szereplők a Tisztelt Házban, az előző ciklusban is ott tevékenykedettek közül viszont nyolcan már nem tagjai az Országgyűlésnek.

Az agrárminiszter visszavonul, pihen, majd gazdálkodni fog

Gráf József agrárminiszter, aki az MSZP színeiben 2006-ban is parlamenti mandátumot szerzett, lapunknak korábban adott nyilatkozatában lényegében bejelentette visszavonulását a politikától. „Öt évet töltöttem az agrártárca élén, ami azon túl, hogy az évek számát tekintve hazai rekord, az ember életében legalább tíz normál évnek felel meg. Idén leszek 64 éves, úgy érzem, hogy rám fér a pihenés. A nyarat biztosan családi körben, pihenéssel töltöm majd – mondta.

Van, akinek a fúrás-faragás, vagy a gyógyítás marad

A fideszes Kékkői Zoltán szintén távozik a közéletből. Érdeklődésünkre azt mondta, nyugdíjba vonul, és az erre vonatkozó szabályozás miatt a megyei közgyűlésben sem folytatja a munkát a következő ciklusban, igaz – amint fogalmazott –, ezt fel sem ajánlották neki.

– Nyolc unokám van, velük szeretnék sok időt tölteni, valamint fúrok-faragok, barkácsolok – fogalmazott.

A szülők körében igen népszerű mohácsi gyermekorvos, dr. Nyul István két cikluson át az MSZP-frakciót erősítette a T. Házban. Elöljáróban sok sikert kívánt az Országgyűlésben a munkát most elkezdődnek.

– Bár életkorom okán felhagyhatnék orvosi hivatásommal, úgy tűnik, szükség van a munkámra, így azt mindenképpen folytatom – jelentette ki. – A közéletet illetően nem állok teljesen félre, de átadom a helyemet a fiataloknak, akiknek szívesen segítek tapasztalataimmal – mondta.

Ősszel ismét megpróbálják, vállalják a helyi megméretést

Az MSZP-s Szakács László érdeklődésünkre azt mondta, Komló alpolgármestereként „kötött pályán” mozog, vagyis közéleti szerepe így is marad. Kifejtette, sokan bátorítják, biztatják, éppen ezért az őszi önkormányzati választásokon is indulni fog.

Páva Zoltán, Komló szocialista polgármestere érdeklődésünkre azt mondta, már tavaly februárban eldöntötte, családi okok miatt egyéni országgyűlési képviselőjelöltként nem indul a választásokon. A listán való szereplést vállalta ugyan, viszont az ott szerezhető mandátumról is lemondott volna. – Polgármesterként folytatni szeretném a munkát, így komolyan készülök az őszi helyhatósági választásra – mondta.

Pártjuk döntése is szerepet játszik életük alakulásában

Kőhegyi István az MSZP megyei területi listájáról jutott a T. Házba az előző ciklus során. A pécsi önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, pártja demokratikus, így nem csak az ő döntésétől függ, indul-e az őszi helyi voksoláson. Ezzel kapcsolatban megjegyezte azt is, a Fidesz „lebegteti” az ezzel kapcsolatos kérdéseket, így azt sem tudni biztosan, átalakul-e választási rendszere, s ha igen, Pécsett hány egyéni körzet lesz.

A szocialista politikus, Bókay Endre ezúttal szintén nem került be az Országgyűlésbe. Lapunknak azt mondta, a közéletben szerepet kíván vállalni, többek között pártja, és a civil szervezetek közötti kapcsolatok erősítésén fog dolgozni. Önkormányzati képviselőként is szeretne tevékenykedni, csakúgy mint korábban.

A szocialista Kocsi László szintén nem kapott mandátumot. A régiós tanács társelnökeként azt mondta, ha ez a megbízatása véget ér, át fogja gondolni, milyen közéleti szerepre vállalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!