Közélet

2010.08.12. 08:59

Kontroll az autópályán: mindent néznek

A negyedik alkalommal megtartott, Páternoszter elnevezésű akció során a rendőrség többek között a vámosokkal és a közlekedési hatóság munkatársaival együtt ellenőrizte a járműveket és vezetőiket az autópálya szajki pihenőjénél.

Máté Balázs

Egymás után kísérték ki a járműveket a sztráda mind a jobb, mind a bal pályájáról a rendőrök szerdán a negyedik Páternoszter akció során. (Az elnevezés arra utal, hogy a rendőrök körforgó-szerűen „lifteznek” a sztráda adott szakaszán a kijáratig és vissza, mivel megfordulni nem lehet). A fokozott ellenőrzésben a rendőrség akció-alosztálya mellett a vámosok, a munkaügyi felügyelet, a bevándorlási hivatal, és a közlekedési hatóság munkatársai vettek részt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ahogy a korábbi akciók során (képünkön), úgy most is a pihenőhelyen végezték el az ellenőrzéseket a hatóságok emberei. Szeptemberben folytatják
[/caption]

– Megszoktuk, hogy gyakoriak az ellenőrzések – mondta egy fémhulladékot szállító kamion vezetője, akit szintén lehívtak a sztrádáról. – Nincs ezzel gond. Azt tapasztaljuk, hogy mostanában szerencsére emberségesebbek az ellenőrzést végzők, mint akár fél éve, az apróbb hiányosságokért csak figyelmeztetnek, nem egyből több százezezres bírsággal indítanak. Egy-egy ilyen nagyságrendű büntetés tönkretehet egy sofőrt, hiszen a munkaadó nem vállalja át a bírság befizetését, végső soron jogosan, hiszen mi felelünk mindenért.

Miközben ezt megbeszéltük, az ellenőrzést végzők tették a dolgukat. Több napra visszamenően elkérték a vezetéssel töltött időt naplózó korongokat, hogy meggyőződjenek a pihenőidő betartásáról. Ezzel egyszerre az egyik vámos egy műszerrel a kárpitok mögé is benézett, nem rejtettek-e oda valamit. Miután minden rendben volt, a kamionos mehetett is tovább.

– Ezúttal elsősorban a teherautókat ellenőrizzük – mondta Deák Attila, az akció parancsnoka. – A kontroll célja elsősorban a hamis, hamisított okmányok felderítése, valamint a tartózkodás szabályait megszegő külföldiek felkutatása, de az ellenőrzés kiterjed a gépjárművek közlekedésbiztonsági-, és sebességellenőrzésére, a pihenőidők betartására, körözött személyek és járművek, ittas vezetők kiszűrésére – tette hozzá.

Az ellenőrzést végzőktől megtudtuk, eddig egyetlen akció sem zajlott le eredmény nélkül: lejárt jogosítvány, műszaki szinte mindig akadt, munkaügyi problémák is, de volt példa arra, hogy egy kocsiból több ezer, tisztázatlan eredetű SIM-kártya került elő.

Dr. Frick Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság autópálya-alosztályának vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, a sztráda baranyai szakaszán eddig szerencsére viszonylag kevés, tizenegy baleset történt. Ezek során egy ember sérült meg súlyosan, több könnyű sérüléssel, vagy anélkül végződött.

Elmondta, a hidaknál, alagutaknál a kezdeti időszakra jellemző bámészkodás teljes egészében megszűnt, a tiltott helyeken nem állnak meg az autósok. A sebesség ellenőrzésére vonatkozó tapasztalataikról szólva kifejtette, jellemzően a 130-as határt nem lépik túl az autósok, az ennél alacsonyabb sebességet előíró korlátozásokat viszont gyakorta megszegik.

Még helyükön a táblák

Május végén írtunk arról lapunkban, hogy az M60-as autópályát és az M6-os autópálya Szekszárd és Bóly közötti szakaszát üzemeltető Mecsek Autópálya Koncessziós (MAK) Zrt. javaslatot tesz a sebességkorlátozások feloldására. Azóta a MAK Zrt., konzultálva a hatóságokkal, az enyhítés mellett döntött. Júliusban azt közölték a MAK Zrt. sajtóirodáján, augusztus közepére több ponton is feloldhatják a sebességkorlátozást – ez egyelőre még nem történt meg.

Pályánként négyezer jármű halad el naponta

A bátaszéki üzemmérnökségen rendszeresen számlálják az autópálya forgalmát. A március utolsó napján átadott sztrádát az adatok szerint egyre többen veszik igénybe, egy átlagos napon pályánként mintegy négyezer jármű halad a sztrádán.

A teherautó-forgalom élénkült leginkább, a pálya megnyitása óta húsz-huszonöt százalékkal több kamionos veszi igénybe azt.

Ennek megfelelően az M6/M60-as környékén futó főutak teherautó-forgalma jelentősen visszaesett. Ennek főképpen azokon a településeken – például Dunaszekcsőn, Bárban, Szederkényben, Szajkon – örülnek, ahol korábban gondot jelentett a tranzitforgalom.

A tapasztalatok szerint a megyén belül a személykocsik vezetői – többek között Pécs és Mohács között – inkább a hagyományos útvonalakat választják a sztráda helyett, mivel ott nem kell matricát vásárolniuk, és a teherautó-forgalom csökkenése miatt tempósan lehet haladni.

Ősszel teljes zár lesz

A rendőrség további akciókat is tervez a sztrádán. Ma ugyancsak a szajki pihenőhelynél számíthatnak az autósok, motorosok arra, hogy a rendőrök kivezetik őket a pályáról ellenőrzésre. Ebben az akcióban a társhatóságok nem vesznek részt. Szeptemberben minden korábbinál átfogóbb ellenőrzést is terveznek, akkor teljes zárást alkalmazva, minden egyes közlekedőt megállítanak majd az autópályán. Ennek az akciónak a pontos dátuma még nem ismert.

Címkék#szajk#M6

Ezek is érdekelhetik