Közélet

2010.08.08. 12:51

Női box: furcsa a példakép szerepkör

Csupán néhány női ökölvívó-edző van Magyarországon, egyikük Pezdány Edina (36), aki nemrég óta főállásban oktatja a pécsi tanítványokat.

Horváth L.

Mintha sejtette volna, hogy egyszer szükség a papírra, 2006-ban elvégezte a középfokú edzői tanfolyamot. Pedig akkor még javában öklözött. Két esztendő múlva azonban abbahagyta, azért nem csinálhatta tovább, mert betöltötte a 34-et, márpedig az amatőr bunyósoknál ezután már nem lehet versenyszerűen sportolni.

Eleinte egy másik megbízásból csak a Nevelési Központban tartott edzéseket, ma már a szintén kertvárosi felújított küzdősport-csarnokban is, amely a PVSK-Szentlőrinc ökölvívóinak is új otthona.

– Csaknem két évtizedig a vendéglátásban dolgoztam, de titkon mindig abban reménykedtem, hogy egyszer majd fiatalokat taníthatok – kezdi Pezdány Edina. – Most a PVSK-nál főállásban fiúkkal-lányokkal egyaránt foglalkozom, de utóbbiak hálásabb tanítványok. Hárman közülük különösen tehetségesek, elsősorban Bengernó Viktória, de Hegedüs Vivienn és Gyimesi Nikolett is még sokra viheti. Nekik már volt bemutató meccsük is, bár egyikük sincs túl a húszon. A fiúk már nehezebben fogadják el a női edzőt, de azért hallhatnak rám, szófogadók. Hét-nyolcéves a legfiatalabb gyerek, szinte még nem tudják leírni a nevüket, néhány ütésfajtát azonban már jól begyakoroltak. Többeknek, akik ide járnak edzésre, példakép vagyok, furcsa ezt így kimondani.

Bármennyire is nehéz megszokni a helyzetet, joggal néznek fel rá, merthogy amatőrként 2008-ban Kínában világbajnoki bronzérmet szerzett. Pezdány a jövőjét ökölvívó-edzőként képzeli el, élvezi a mostani helyzetet, mert azt csinálja, amit szeret. Ahogy meséli, estére sem fárad el, mert szinte repül az idő a szorítóban vagy környékén.

– Csaknem ötvenen járnak rendszeresen edzésre, látják ők is azt a különbséget, ami a régi és az új terem között van. Ég és Föld, áprilisban költöztünk ide a cselgáncsozókkal együtt, itt, a Tildy Zoltán utcában sokkal jobbak a körülmények – jegyzi meg Pezdány Edina, akinek szeptembertől alighanem még több munkája. lesz. Akkortól ugyanis a vasutas szakosztálynál kibővítik a versenyzői létszámot, ezért a pécsi iskolákban toborzót tartanak. Már így is minden nap van edzés, legfeljebb akkortól többen járnak majd a foglalkozásokra. Mindenesetre edző van elég, most már csak gyerek kell. Mégpedig sok, úgyis van lemorzsolódás.

Ezek is érdekelhetik