Közélet

2010.09.26. 19:57

Új vásárcsarnok épülhet

Többször felmerült az elmúlt években, hogy elköltöztetik a pécsi vásárcsarnokot. Most újra napirenden van a kérdés. Ön szerint szükség van-e új vásárcsarnokra?

Babos Attila

Kívánatosnak tartja Szécsi Zsolt, Pécs főépítésze is, hogy változtassanak a vásárcsarnok jelenlegi helyzetén. Szavakba sem lehet önteni szerinte, hogy milyen kritikus a piac mai belső állapota, s különösen a közvetlen környezete. A várost a Wing ingatlanfejlesztő cég kereste meg azzal, hogy a tulajdonában álló, a vásárcsarnokkal délre szomszédos, Bajcsy-Zsilinszky, Zólyom, Ipar és Alsómalom utcák által határolt területen új, modern csarnokot építene. S amikor az készen van, s a kofák átköltöztek – az átmeneti idő állítólag egy-két nap lenne –, vállalja a piac mai épületének bontását.


Hogy az új, minden tekintetben korszerű csarnokon kívül mi kaphatna helyet még e tömbben, ma pontosan nem tudni, de a földszinten kialakítandó piac felett akár kereskedelmi, szolgáltató rész, akár szálláshelyek is lehetnének. Ez ellen a főépítésznek sincs elvi kifogása. Nem úgy mint korábban az OBI idetelepülése ellen. Habár azt korábban lefújták, a főépítész kijelentette: amíg ő a székében van, biztosan nem lesz nagyáruház a városközpontban, vannak jó fekvésű, erre alkalmas területek másutt. A csarnok mai helyén a főépítész és a városvezetés is közparkot szeretne, mert az elmúlt évtizedekben nem épült új park – fákkal, padokkal – Pécsett.

Itt legfeljebb egy kis szolgáltató célra alkalmas épület, egy piciny kávézóval épülhetne. Szécsi Zsolt szerint a csarnok tágabban vett környezetével is foglalkozni kell, a 6-os úthoz közelebb eső területekkel. Ám azt is reméli, ha elindul a fejlesztés, az öngerjesztő folyamatot indít el, s lesznek, akik majd látnak fantáziát itt befektetni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A korszerű létesítmény a belvárosban, a mai közelében állna
[/caption]

A változással a parkolási helyzet is javulna, s a város feltételei közt szerepelt az is, hogy a helyek bérleti díjai nem emelkedhetnek az új helyen. Ma úgy látják, november közepéig kiderülhetnek a részletek, a kivitelezés pedig tavasszal elindulhatna, a befejezés, költöztetés 2011 második felében történhet.

Volt már több új helyszín és forgatókönyv korábban

Többször felmerült az elmúlt években, hogy a csarnok elköltözik. Volt úgy, hogy a volt Pécsi Bőrgyár, s arról is, hogy az Expo Center területére. Utóbbival kapcsolatban az a hír is szárnyra kapott, hogy a buszpályaudvar is kiköltözne. Sokszor írtunk a rettenetes közlekedési helyzetről s az ezzel is összefüggő illegális árusokról. De cikkeztünk az őstermelők és a magukat annak kiadó nepperek miatt is, e helyzet máig nem megoldott. Az új helyszínnel kapcsolatban szigorúbb ellenőrzést ígértek, ami feltételezéseink szerint a nyugtaadást és az őstermelői jogosítványokat érintheti.

A költözés a Pannon Volán jelenlegi területét nem érinti. Velük csak később egyeztetnek, ha már letisztultak a tervek. Úgy tudjuk, a Volán a mai területen szeretne új, modern pályaudvart. Így a piac központi és forgalmas helyen maradna a jövőben is.

Az eddigi legelfogadottabb terv valósulhat meg

Árusokat, vevőket egyaránt kérdeztünk a vásárcsarnok tervezett elköltöztetéséről. Alapvetően mindenki jól fogadta a hírt, miután az általunk ismert részleteket is megosztottuk velük. Ugyan sokan az első mondat után – elköltöztetnék a csarnokot – azonnal legyintettek, és voltak többen is, akik úgy vélekedtek, hiszik, ha látják, ám az is látszik, hogy a problémák jól ismertek. Mindenki ugyanazokat sorolta: a parkolás megoldása kulcskérdés, minden árusnak legyen elég hely, és maradjanak a belváros, a buszpályaudvar és helyi közösségi közlekedési csomópont közelében. Főként a vevők szerint a jelenleginél is nagyobb tér kellene az árusoknak, hogy újak is jöhessenek. A közpark kialakításának ötlete osztatlan siker volt, attól féltek ugyanis a legtöbben, hogy az értékes ingatlan eladása a cél.

Címkék#Páva Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!