Közélet

2010.10.28. 19:11

Mohácson is robbantani akartak Budaházyék

Szigetvár néhai szocialista polgármesterének, Paizs Józsefnek a háza is szerepelt a Magyarok Nyilai célpontjai között.

MB

Lapinformációk szerint a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György és az általa vezetett csoport tagjai 2009-ben összehangolt robbantás-sorozatra készültek. Budaházy a Vérmezőre hívta a szervezet tagjait, ahol a csoportvezetőkkel ismertette a támadások célpontjait – az egyikük a volt mohácsi szocialista országgyűlési képviselő, dr. Nyul István háza volt. A ma civil hivatását űző, népszerű gyermekorvos a Dunántúli Naplónak nyilatkozva mindezt megerősítette.

Budaházy neve 2002-ben vált ismertté, amikor a választásokat követően az Erzsébet híd lezárásával is tiltakozott azért, mert nem számlálták újra a voksokat. A rendőrség szerint Budaházy a „Magyarok Nyilai” nevű szervezet létrehozója és vezetője, a hatóság gyanúja szerint ez a csoport több Molotov-koktélos támadást is végrehajtott. Budaházy György és tizenhat társa ellen terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt szeptember 27-én emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Budaházyt terrorcselekmény bűntettével, továbbá aljas indokból, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés bűntettével vádolják, mindezekért súlyos, akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik bűnössége igazolódása esetén.

Paizs József is a listán

Szigetvár néhai szocialista polgármestere, Paizs József tavaly nyáron jelentette be, hogy a házára ugyancsak focilabdába rejtett bombát tervezett dobni a Magyarok Nyilai nevű szervezet. Az országgyűlési politikus akkor azt közölte, nem sokkal bejelentését megelőzően értesült a rendőrségtől az ellene tervezett merényletről.

Interjú Nyúl Istvánnal

DN: – Önnek ezt megelőzően volt tudomása arról, hogy szerepelt azon listán, akiknek a házánál robbantást terveztek?

Dr. Nyul István: – Igen, már tavaly nyáron megmondták a hatóságok. Azonban még mielőtt erről értesültem volna, egyik nap megjelent az utcánkban egy fekete autó, majd kiszállt belőle valaki, és elkezdte fotózni a házamat. Az illető, mikor megkérdeztem, mi járatban van, rendőrségi igazolványt mutatott fel. Nem sokkal később a Nemzeti Nyomozó Irodában közölték velem, ahol az eljárás részeként kihallgattak, hogy a házamnál merényletet terveztek Budaházyék, ekkor szembesültem a dologgal. Úgy tudom, azokban a napokban Paizs Józsefet is hasonlóról értesítették. Kiderült az is, hogy a fotókra azért volt szükség, mert összehasonlították azokkal, amiket a terroristák számítógépén találtak.

– Mondtak további részleteket a nyomozók?

– Nem, csak annyit, hogy egy focilabdába rejtett, nagy erejű pokolgépet akartak felrobbantani a házamnál. Ennél többet, további részleteket azóta sem tudok. Mikor hazajöttem, természetesen elmondtam a családomnak a történteket, azt, hogy én is célpont voltam. Megdöbbentő volt az egész helyzet, de továbbra is nyugodtan tudtunk aludni, és a rendőrség is biztosított védelmet számunkra. Nem estünk pánikba, de azért természetesen nagyon örültünk, hogy még időben elkapták őket.

– Mit gondol, miért eshetett önre a terroristák választása?

– Fogalmam sincs. Nem tudom, mi lett volna a céljuk a robbantással, vagy hogy mit akartak elérni. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy találomra választottak, vagy valamilyen, általam azóta sem ismert szempont alapján.

– Nem tart attól, hogy most, miután nyilvánosságra került, hogy a háza szerepelt a feltételezett terroristák célpontjai között, esetleges, még szabadlábon lévő követőik csak azért is alapon megkísérlik a támadást?

– Felvetődhet ez is, de nem tartom valószínűnek. Mindenesetre nem élhetek rettegésben, és nem is élek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!