Közélet

2010.12.31. 17:11

Magasház Facebook-kézben, bálna Mohácson, kriptonit Pécs alatt - szavazzon 2011 legnagyobb szenzációjára!

Kezünkbe kerültek 2011 hírei – mondja meg Ön, melyik lesz a legnagyobb szenzáció!

bama.hu

Hihetetlen, de az év utolsó napján ismét hozzájutottunk a következő év teljes híranyagához. Mindent nem árulhatunk el, de néhány szenzációt egyszerűen nem bírunk eltitkolni – következzenek 2011 legjobb hírei!
Szavazzon a középső hasábban – Ön szerint mi 2011 legnagyobb híre?

Megvette a Magasházat a Facebook-főnök
2011. január 5.

Új tulajdonoshoz került a pécsi Magasház, amelyet pár napja szemelt ki magának egy amerikai milliárdos. A spanyol Grupo Milton évekig nem kezdett semmit a 2008-ban megvásárolt épülettel, de kedden a cég ismeretlen helyen tartózkodó hazai igazgatója közölte, hogy eladták a 25 emeletes ingatlant Mark Zuckerbergnek.
A Facebook alapítója egy szilveszteri bulin járt Baranyában (pontosabban a Föld felszínén előrehaladó éjfélt egy magánrepülőn követte egy néhány száz fős társasággal), ekkor pillantotta meg a város közepén álló monstrumot. Azonnal felhívta a pécsi polgármestert, és egymilliárd dollárt ajánlott az épületért.
Páva Zsolt a bama.hu szerkesztőségének utóbb elmondta: tréfának vélte a nyilvánvalóan egy mulatságból érkező hívást, ezért „jófejségből” Kovács Bence Jánoshoz irányította a vevőt. Az üzlet meg is köttetett január 1-jén, erősítette meg lapunk kérdésére Zuckerberg úr, aki éppen fent volt a Facebook-on, ahol megkerestük.

Kérdésünkre, hogy mihez kezd a szellemházként elhíresült épülettel, a közösségi háló atyja meghökkentő választ adott.
„Semmit nem akarok vele csinálni. Csak kiakasztom a többi milliárdost. Gutaütést fognak kapni az irigységtől, hiszen ők csupa olyasmire szórtak el milliárdokat, amik jók is valamire. A luxusjachtokkal utazni lehet, a magánűrállomáson vicces házi videókat forgatni – de mit lehet kezdeni egy üresen álló 25 emeletes panelházzal? Ennél nagyképűbb pénzkidobást még a dubai sejkek sem tudnak kitalálni. Ha meg mégis, legfeljebb megveszem hozzá a sávolyi MotoGP pálya helyét, vagy az Expo Centert”
– árulta el Zuckerberg.

Pécsre nevezte át magát Turku és Tallinn 2011-re
2011. február 7.

Hihetetlen sikernek örvend a kultúrfővárosi év Pécsen, Európa 2011-es Kulturális Fővárosában – jelentette be közös sajtótájékoztatóján Pécs két polgármestere. Halja Menieninnen (az egykori  finn Turku) és Latvias Mindentvis (a volt észt Tallinn) vezetői örömmel jelentették, hogy kiváló ötletnek bizonyult a két várost egyesíteni és Pécs-re átnevezni. „Egyébként senkinek nem tűnt volna fel, hogy idén mi vagyunk Európa kulturális középpontja – magyarázta Menieninnen, aki fontolgatja, hogy második névként felveszi a Meixner-t is. Mivel 2010 őszére felépítettünk mindent, és 900 fellépővel leszerződtünk a teljes programsor lebonyolítására, unatkozni kezdtünk. Kellett valami szenzáció is az év kezdésére – Péccsel meg annyit foglalkozott annak idején a média, hogy egyértelmű volt, hogy mi is Pécs legyünk.”

„Nem csak a reklám miatt jöhet jól, hogy Pécsnek hívják Turkut és Tallinnt – tette hozzá Latvias Mindentvis. „Ha még eszünkbe jut, hogy építünk mondjuk még egy koncerttermet, ráérünk vele 3-4 évig. És ha esetleg mégis botrányba fullad az EKF-projekt, senki nem fog csodálkozni, mi pedig mindennek ellenére világméretű sikerként kommunikálhatjuk az egészet” – spekulált a tallinni városvezető, akit sajtóhírek szerint odahaza máris Pávának szólítanak.

Hódít a kriptonit, az új pécsi ásványkincs
2011. július 21.

Minden eddigi exportbevételi rekordot megdöntött az Első Igaz Pécsi Tüke Kriptonit Zrt., amely Magyarország legnagyobb adóbefizetőjévé lépett elő a most lezárt félévben. A 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő cég vezérigazgatója, Kiss Tibor bejelentette: a világ minden országába szállítanak az év elején felfedezett pécsi energiahordozóból, amely véget vetett a kőolaj és az urán korának.
Mint azt korábban megírtuk, pár éve merült fel a gyanú, hogy Pécs városa alatt különleges erőforrás rejtőzhet. A Tüke Fenomén néven ismertté vált jelenség megmagyarázhatatlan képességekkel ruházta fel a város lakóit, felkeltve az orvostudomány és az energetika kutatóinak figyelmét. A Széchenyi téri Drakula-pince márciusi feltárása során bukkantak végül is arra a kőzetrétegre, amely a korábban földönkívüli eredetűnek tartott kriptonit bőséges lelőhelyének bizonyult. Az először üvegtörmeléknek hitt és szétdobált kriptonitot – miután feltűnt, hogy az anyag zöldes fénnyel sugárzik – a helyiek világításra, fűtésre és mobiltelefon-töltésre kezdték használni.

A PTE kutatói rövidesen kimutatták, hogy a kristályok gyógyításra, elektromos eszközök meghajtására és élő szervezetek táplálására is alkalmasak, így a sebtében megalapított városi cég elkezdte forgalmazni az energiahordozót. Köztudott, hogy azóta megszűntek az energiaproblémák a világban, éhezőket szinte sehol sem találni, és milliárdnyi földlakó nézheti esténként a kriptonittal működő tévék műsorát.

A Rocksertés lett az Örökös Magyar EU-elnökség címerállata
2011. augusztus 20.

Miután elcsitultak a „Buli az EU a magyarokkal” rendezvénysorozat levezető partijai is, Hannes van DeLoog, az Európai Unió Tanácsának sajtószóvivője bejelentette, az államközösség továbbra is hazánk elnökségével képzeli el az EU irányítását. Sajtóértesülések szerint az Örökös Magyar Elnökség cím elnyerésében szerepet játszott, hogy az áprilisi Pécsi Egyetemi Napokra minden uniós diplomata VIP-jegyet kapott, és a több tízezer idelátogató politikus végre felszabadultan szórakozhatott a Rocksertés szakmai irányításával.

Az addig is erős programkínálat miatt a magyar EU-elnökség minden tanácskozását Pécsre szervezték, a legjobb helyszínnek pedig a Kodály Központ bizonyult. „Európai politikusok hangja még sosem zengett ilyen megnyerően, mint a Stradivari-szintű koncertteremben” – szólt a tanácskozások résztvevőinek egybehangzó véleménye.
„Akik ilyen csodaszépen tudnak szónokolni, nyilván a lehető legjobb vezetői lesznek az Uniónak, ezért az eredetileg csak 2011 első félévére tervezett magyar elnökséget meghosszabbítjuk” – közölte be Bertrand Gelderen soros elnökségi referens.
A döntést véglegesítő tegnapi szavazáson nem csak az örökös elnöki címről döntöttek, de a pécsi Rocksertés is Államközösségi Kultúrfőtanácsosi megbízatást kapott, hogy a jövőben az EU fesztiváljainak összehangolását lássa el.

Hármas ikreket szült a Mohácsnál telelő bálna
2011. november 23.

A kemény fagy ellenére – a Duna jege immár 75 centiméteres vastagságot ért el – láthatóan pompásan érzi magát helyiek által csak Bélának nevezett atlanti kékbálna, amely Mohácsot választotta téli pihenőhelyéül. A mintegy 40 méteres óriás jó közérzetének jele, hogy kedden három egészséges bálnaborjúnak adott életet, végleg eldöntve a városban hetek óta zajló vitát, amely a neméről folyt.

„Kibővítjük a Busójárás világörökségi címére beadott kulturális kritériumrendszert, hogy a Mohácson telelő bálnacsalád is a világörökség részét képezze a jövőben” – jelentette be Szekó József polgármester.
A település vezetője egyúttal cáfolta, hogy megtalálták volna a Jobbikos Polgár Károlyt és társát, Németh Imrét. Mint arról beszámoltunk, az önbilincseléseivel feltűnt páros tiltakozó akcióba kezdett, amelynek során a bálnához próbálták gumipókozni magukat. Tiltakozásuk tárgya nem derült ki, Béla ugyanis a Duna jegén ledörzsölte magáról a két politikust, amit a fagypont közeli hőmérsékletű víz mélyén tett meg.
„Az immár bálnafigyeléssel is kecsegtető Busójárás megnövekedett bevételt jelent Mohács városának, ezért még idén megépíthetjük a tervezett Duna-hidat, amelyet Polgár-Németh-Béla hídnak fogunk elnevezni” – közölte a polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!