Közélet

2011.01.27. 08:50

Közgyűlés: színházigazgató, távhődíj és Expo Center a napirenden

Először ült össze idén Pécs MJV közgyűlése. Hosszas huzavona után megszavazták a KIPSZER-nek juttatandó kötelezően fizetendő 410 millió forint kifizetéséről szóló napirendi pontot - mintegy 40 egyéb mellett. Tudósítás a városházáról.

Babos A. (Dunántúli Napló)

17:02 - Vége a közgyűlésnek, ám a Kipszer-ügyet mégis megszavazták

Véget ért a közgyűlés, miután az összes napirendi ponton átrágta magát a testület. Ekkor azonban ismét elővették a KIPSZER-nek juttatandó kötelezően fizetendő 410 millió forint kifizetéséről szóló előterjesztést, s ezúttal sikerült megszerzni a minősített többséget, miután 18-an szavaztak igennel, szemben az egy órával ezelőtti 14-gyel. Egy fideszes képviselő visszatért, s feltételezhető, hogy a három ÖPÉ-s képviselő is az igen gombot nyomta meg.

----------------------------------------------------------------------------
A közgyűlés összefoglalóját itt olvashatja!
----------------------------------------------------------------------------

16:50 - Nem hozták vissza az expós szavazást
 
Ellenzéki képviselők is úgy vélték, talán azért tartott öt perc szünetet a közgyűlés, hogy újra szavazásra bocsássák az Expo Centerrel kapcsolatos napirendi pontot, ám a közgyűlés ott folytatódott, ahol abbamaradt, egyelőre rejtély, miért vonult el tanácskozni a kormánypárti képviselők egy része. 

16:35 - Újabb szünet
 
Újabb, öt perces szünetet rendelt el Csizi Péter levezető elnök. A közgyűlési tudósító csak találgathat, most éppen miért. Egy valószínűsíthető forgatókönyv szerint a fideszesek most igyekeznek meggyőzni az ÖPE tagjait arról, hogy szavazzák meg a KIPSZER-es előterjesztést, mivel ők mindhárman tartózkodtak. Ezt az elméletet erősíti az is, hogy Kővári János országgyűlési képviselő, frakcióvezető is több fideszes képviselő társaságában távozott az ülésteremből. Ha igaz a találgatás, hamarosan újra napirendre vehetik a KIPSZER-rel kapcsolatos előterjesztést.

16:25 - Az ellenzék tartózkodott
 
A KIPSZER-nek juttatandó kötelezendően fizetendő 410 millió forint kifizetéséről szóló előterjesztésre - melyet vita nélkül bocsájtottak szavazásra a városatyák - minden jelenlévő fideszes képviselő igennel szavazott. Négy képviselő, két kormánypárti és két ellenzéki, távol maradt a szavazástól, köztük dr. Páva Zsolt polgármester is (a levezető elnök most is Csizi Péter alpolgármester), a szavazó ellenzékiek azonban mindannyian tartózkodtak.

16:20 - Egyelőre nem jut pénzéhez a KIPSZER
 
A közgyűlési képviselők közül ugyan senki sem szavazott nemmel arra az előterjesztésre, ami alapján a Pécsi Ítélőtábla által a KIPSZER-nek, elmaradt vállalkozói díj címén 410 milliót fizetne ki a város, ám a minősített többséget nem szerezte meg az előterjesztés. A város az előterjesztés szerint 300 millió forint tagi kölcsönből, és két, összesen 110 millió forint értékű ingatlan felajánlásával rendezte volna a pécsi fesztiválközpont megrendelését koordináló Pécsi Rendezvényszervező által "örökölt" tartozást, amit a KIPSZER vezetői elfogadtak. Most, hogy az előterjesztés nem ment át, azt valószínűleg átdolgozva újra beviszik majd a közgyűlés elé.

16:10 - Egyeztetett a Fidesz, állt a közgyűlés

Frakciógyűlést tartott a Fidesz, bő negyed óra szünet után folytatódhat a közgyűlés. A pécsi Expo Center fővállalkozójának, a KIPSZER Zrt.-nek  kötelezően kifizetendő 410 millió forint elmaradt vállalkozói díj megfizetéséről szavaznak hamarosan.

15:15 - A Kulturális Nagydíj napja január 27.

Másfél órás szünetet rendelt el egy óra után Csizi Péter alpolgármester, aki Páva Zsolt polgármestert helyettesítette a levezető elnöki poszton. A kilencedik napirendi pont (Közbeszerzési Bírálóbizottság állandó tagjának megválasztása) következett a szünet után,  a tizedik napirendi pontot is elfogadták, megalapították Pécs MJV Népjóléti és Sport Bizottságát. lbizottságának létrehozása).
 
A szünet előtti utolsó szavazással a képviselők megalapították Pécs Város Kulturális Nagydíját, melyet ezentúl minden évben az alapítás napján, azaz január 27-én adományoznak majd olyan jeles élő vagy elhunyt személyeknek, vagy csoportoknak, akik öregbítik Pécs hírnevét a kultúra területén.

12:35 - Szabad ég alatt esküdni, tizenötezerért

Egy országos jogszabályi változás értelmében 2011-től lehetőségük van az önkormányzatoknak arra, hogy a házasulandóktól külön térítést, díjat kérjenek, ha külső helyszínen történik a házasságkötés. A közgyűlés megszavazta, hogy Pécs él ezzel a lehetőséggel. A döntés értelmében 15 ezer forintot kell fizetniük azoknak a pároknak, akik nem a hivatali helyszíneken kívánják kimondani a boldogító igent. 

Pécsett egyébént több mint ötszáz házasságot kötnek évente, ebből évről évre több, tavaly mintegy 200 történt külső helyszíneken.

12:17 - 3.4%-kal nő a távhődíj

Elérkezett az első igazán érdekes napirendi pont, amely a távhőszolgáltatás 2011-es díjairól szól. Az ügyben érdemben már a december közepi közgyűlés döntött, most csak a Magyar Energia Hivatal hozzájárulását fűzik hozzá a korábbi döntéshez.
Az egyébiránt tíz százalék körül indokoltnak tartott emelés helyett nettó 3,4 százalékkal nőnek a távhődíjak Pécsett januártól.

11:30 - Kié az EKF sikere?

Már Hoppál Péter beszél, Kővári János még mindig várja, hogy ő is hozzászólhasson az EKF program múltbéli dolgait, előzményeit, lehetséges politikai háttéralkuit körbejáró, de konkrét bizonyítékokat, dokumentumokat mellőző vitának.

A vita egyik oldalról nagyjából arról szól, hogy a szocialista kormányok idején rosszul mentek az EKF-ügyei. A másik, a szocialisták oldaláról pedig arról, hogy az EKF-siker nekik is köszönhető.

Hoppál Péter szerint bármit meg lehet próbálni, kísérletet lehet tenni arra, hogy megmagyarázzák a szocialisták a bizonyítványt, de az, hogy a pécsiek pesszimisták voltak még 2010 elején az EKF-fel kapcsolatban, majd optimisták lettek az év közben, többet jelent mindennél.

Azt is mondta az országgyűlési képviselő, hogy Isztambul számára ez egy halvány sóhaj volt, meg sem érezte szinte a tízmilliós metropolisz azt, hogy kulturális főváros volt. Ezzel is érzékeltetve a pécsi siker érdemeit. A Ruhr-vidék viszont egy nagyszerű városrehabilitációs programot hajtott végre - tette hozzá Hoppál Péter.

Ha még nem mondtuk volna, még csak az első napirendi pontnál tartunk, a tisztségviselői beszámolónál. Harminckilenc napirendi pont még hátra van, miután nem került le egy sem idő előtt a napirendről, és új pontot sem tűztek ki a közgyűlés elején.

Kővári János végül nem szólt hozzá a vitához. Elfogadták az első napirendi ponthoz fűzött előterjesztést.

11:25 - Kézivezérlés Budapestről?

Arról is vitáztak a képviselők, hogy volt-e Budapestről kézivezérléses irányítás a 2010-es pécsi rendezvénysorozattal kapcsolatosan, illetve hogy a Kodály Központnak ki lesz majd a vezetője.
Hivatkoztak a Dunántúli Napló információira, és Káel Csaba rendező lapunknak tett szerdai nyilatkozatára.
Ő azt mondta, nem tartaná szerencsésnek, hogy Budapestről irányítsák a Kodály Központot, összevontan két másik nagy nemzeti intézménnyel. Úgy fogalmazott, az EKF-nél is a fővárosból irányítottak, és „meg is lett az eredménye”.

11:20 - Vita az EKF sikeréről

Összességében sikeres volt a 2010-es pécsi EKF-program, amelyben nagy szerep jutott az utolsó egy-másfél évben tett erőfeszítéseknek - ez volt a lényege dr. Páva Zsolt kivetítéses előadásának, és az EKF-ről készített tanulmány megállapításainak.

Az előadás után csendesebb, de hosszas vita kezdődött a közgyűlésben arról, hogy kinek is az érdeme igazán az EKF-sikere. Egy kicsit mindenki magáénak érzi a sikert.

10:40 - Páva Zsolt előadást tart az EKF-ről
 
Becsengetett a polgármester a zárt ülést követően. Páva Zsolt most kivetítős előadást tart a Pécs2010 EKF-programról. Főként számokról van szó, hányan voltak (több mint 900 ezer látogató), 52 országból jöttek fellépők és vendégek, 780 önkéntes segítette a program lebonyolítását. Hatszázötven program, 4000 esemény, négyszázötven támogatott program volt, melyből száz teljesen civil, és 1500 esemény volt, amely így vagy úgy kapcsolódott a 2010-es pécsi EKF-programhoz.

Egy kutatás is készült, eszerint a pécsiek 52 százaléka sikeresnek tartja az EKF-et.

10:15 - PNSz: Rázga nem tervez változtatásokat

Rázga Miklós, a PNSz igazgatója megköszönte a város bizalmát. Azt mondta, nem szeretné megszakítani a népszínházi hagyományokat, és nem szeretne változtatni a társulaton sem.

Szeretné, ha több fiatal járna, és ez elsősorban a jövőben úgy valósulna meg, hogy családok járjanak újra a színházba.

Rázga az operatagozatot és a balettet is szeretné erősíteni a jövőben. Minden hónapban szeretnének egy olyan estet tartani, ahol Gulyás Dénes lesz a moderátor, s ahol változatos előadásokkal, az operairodalom egészét érintve ismertetnék meg, szerettetnék meg a nagyközönséggel és a fiatalokkal a műfajt.

Hat ember távozott a közelmúltban a PNSz-től, emiatt hamarosan fel is kell majd venni színészeket - derült ki a sajtótájékoztatón. A Pécsi Országos Színházi Találkozó is szóba került - erről Rázga Miklós elmondta, hogy Stenczer Bélával jó volt eddig is a kapcsolata, ez a jövőben is így lesz.

A sajtótájékoztatón Nagy Csaba azt is közölte, hogy a közgyűlés zárt ülésen döntöttek arról, hogy melyik cég javíthatja a színház erkélyét. Emellett a másik két legfontosabb feladat a színházi árok felújítása és a beázó raktár problémájának kezelése lesz.

Nagy Csaba közölte, a színház erkélyére szánt Zsolnay pirogránit 9 millióba, maga az erkélyfelújítás nagyságrendileg 45 millióba kerül. A masik két munka is több tízmillióra rúghat. Természetesen a még szükséges gépészeti munkákat is elvégzik, ha lesz rá forrás.

10:00 - Rázga Miklós a PNSZ új igazgatója - Balikónak megköszönték

Zárt ülésen szavaztak a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjáról. Az ülés után Nagy Csaba alpolgarmester jelentette be, hogy Rázga Miklós a PNSz új igazgatója, akit 25 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül választottak meg.

Az alpolgármester köszönetet mondott Balikó Tamásnak is, hozzatéve, hogy egy korszak lezárult, és egy új kezdődik. Azt is kiemelte, hogy a politika kétszer szólhat bele a szinház életébe egy évben, a költségvetéskor és a zárszamadáskor.

09:31 - Az egykulcsos adón vitatkoznak

Gyimesi Gábor (Jobbik) kért szót napirend előtt, aki egy országos témát hoz be a pécsiközgyűlésbe, arra szeretne választ kapni a pécsi országgyűlési képviselőktől (mind a négy fideszes politikus jelen van), hogy jó dolognak tartják-e az egykulcsos adót. Azt a széles körben elterjedt nézetet hangoztatja, amely szerint az egykulcsos adózás elsősorban az igazán jól keresőknek jelent támogatást.

A fideszesek válaszukban megvédik az egykulcsos adózást.

Zárt ülés következik.

08:50 - Az év első közgyűlése

Először ül össze idén szerda reggel kilenc órától Pécs Megyei Jogú Város közgyűlése, emiatt hosszas napirend előtti felszólalásokra lehet számítani. Négy napirendi pontot zárt ajtók mögött, negyvenet nyílt ülésen tárgyalnak meg a városatyák.

Pécsi Nemzeti Színház - új igazgató, megújuló erkély

Kétségtelenül a nap legfontosabb napirendi pontja a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói pályázatának elbírálása, az új vezető kinevezése lesz, amiről csukott ajtók mögött dönt majd a pécsi közgyűlés.
Elviekben nem születhet meglepetés, hiszen a múlt héten a szakbizottság, s előtte a városvezetés is kinyilatkoztatta, Rázga Miklós színészt, rendezőt, és Gulyás Dénes többszörösen díjazott operaénekest szeretnék látni a vezetői székben. Éppen emiatt azonban arra is számíthatunk, hogy az elenzék még nyílt ülésen is szóba hozza a témát, mert vihart kavart az, hogy a városvezetés a szakbizottság döntése előtt bejelentette, ki a favoritja, illetve, hogy nyílt titok a városban, hogy politikailag is tetszetős pályázókról beszélünk.

A színházhoz kötődő fontos döntés lehet – ugyancsak zárt ülésen – az erkély felújítása.

Távhődíj-emelés, Expo Center-tartozás

A nyílt napirendi pontok között fontos, hogy jóváhagyta a Magyar Energia Hivatal az idei pécsi távhődíj-emelést, illetve, hogy a város kész kifizetni az Expo Center fővállalkozójának elmaradt vállalkozói díj címén megítélt több száz millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!