Közélet

2011.02.11. 21:13

Nem nézik jó szemmel Szigetváron a polgármester személyi döntéseit

Nem nyugszanak a kedélyek a kisvárosban, már nem csak a helyi politikusok vitatkoznak az önkormányzathoz kapcsolódó személyi ügyeken, a városlakókat is foglalkoztatja az önkormányzat új vezetésének „káderpolitikája”.

K.E. (Dunántúli Napló)

A legutóbbi testületi ülés előtt dr. Vass Péterné a képviselő-testületben négy taggal jelen lévő Szigetvári Emberekért Egyesület (SZEE) képviselője arról tájékoztatta a grémiumot, hogy csoportjuk elhatárolódik attól a pályáztatási gyakorlattól, amit a Kisváros Nonprofit Kft. ügyvezetői állására kiírt pályázat kapcsán alkalmazott az önkormányzat.

– Nem adjuk nevünket olyan személyi döntésekhez, legyen az a hivatalban, vagy intézményeinkben, cégeinkben, amelyek egyértelműen politikai okok mentén, vitatható körülmények között születnek méltóságukban megalázva embereket – fogalmazott a képviselő.

A városban terjedő információk szerint a polgármester bizalmi embereit, politikai bizalmasainak rokonait helyezi pozícióba. Egyes hírek szerint az önkormányzati tulajdonú Szigetvíz Kft. élére feleségének felnőtt fiát nevezte ki, míg a Kisváros Nonprofit Kft. vezetésére a kabinetiroda vezetőjének édesapja kapott városi megbízást.

– A közbeszédben használt „nevelt fiam” titulust kategorikusan visszautasítom – reagált a felvetésekre Kolovics János polgármester. – Mátyás Gergő személyében egy jól képzett, nyelveket beszélő, szakmai tapasztalatait a Tettye Forrásház Kft.-nél szerzett fiatal vezető került a Szigetvíz Kft. élére, a társaságban érdekelt 96 településből több nyolcvan polgármesterének döntése nyomán. Kár, hogy a kritikusok arról nem beszélnek, hogy az új vezető néhány hónap alatt számos olyan ügyfélbarát újítást – rugalmas ügyfélszolgálat, csekkes befizetés, internetes ügyintézés – vezetett be, amit elődei nyolc év alatt nem tudtak.

A Kisváros Kft. vezetői pályázata kapcsán a polgármester hangsúlyozta, hogy Junácski János személyében olyan igazgatót választottak, aki szakmailag minden tekintetben megfelelt az elvárásoknak, ráadásul bérezési igénye kevesebb, mint a fele volt pályázati riválisáénak. Kolovics János kitért arra is, hogy polgármesterként egy politikai akaratot is érvényesít, így természetes, hogy nem az ellenzék sorából válogat vezetőket.

Szinte minden fronton

Az új városvezetés először a Szigetvíz Kft. élén kezdeményezett személyi változást. Az önkormányzat megkezdte egy saját távhőszolgáltató cég alapítását is, ez jelenleg még függőben van. Ezen a héten született döntés a Kisváros Kft. cégvezetői pályázata ügyében, ugyanakkor az önkormányzat honlapján meghirdetett egy kórházigazgatói pályázatot is. Személycserék, illetve pozícióváltások történtek az önkormányzat hivatalában, illetve a Szigetvár–Dél-Zselic Többcélú Kistérségi Társulás ügyvivő szervezetében is. 

K.E. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik