Közélet

2011.02.10. 07:27

Politikusok, fontos döntéshozók a gyógyfürdő VIP-listáján

Visszavonja a hónap közepéig a Harkányi Gyógyfürdőbe szóló tiszteletjegyeket a város új vezetése. Korábban évente több százan kaptak VIP-belépőt, amely általában legalább két főre szólt. Sokan vásárolhattak is maguknak.

Babos Attila

– Megszüntetjük a korábbi, egész évben korlátlan belépésre feljogosító tiszteletjegyek rendszerét – közölte dr. Imri Sándor, Harkány polgármestere.

Megtudtuk, hogy sokaktól az elmúlt hetekben már vissza is vették a tiszteletjegyeket – ahogy érkeztek a fürdőbe a kiemelt vendégek –, február 16-tól pedig már senki sem mehet be a régi típusú és a régi elvek szerint kiosztott belépőkkel.

Dr. Imri Sándor azzal kapcsolatban, hogy milyen szempontok szerint és kik kaphattak korábban tiszteletjegyet, nem kívánt részletekbe bocsátkozni. Annyit mondott, hogy sokan voltak olyanok, akik megbecsült beosztásukból kifolyólag, vagy Harkányért való munkálkodásuk miatt akár jogosan is kaphattak a belépőből, a város és a fürdő azonban nincs abban a helyzetben, hogy ilyen gáláns legyen, merthogy több száz jegyről van szó. Ráadásul a múltban nem kevesen voltak olyanok is, akikről nem tudni, milyen indokból kaptak ingyenjegyet, hacsak azért nem mert a fürdő vezetőjével, vagy a korábbi városvezetéssel jó viszonyban voltak – tette hozzá.
Az új rend szerint is lesznek VIP-bérletek, de drasztikusan lecsökkentik azok számát, és többségében érvényességét is korlátozzák.

A Dunántúli Naplónak sikerült megszereznie az elmúlt három év névre szóló tiszteletjegyes listáit. A dokumentumokat a korábbi polgármester, Bédy István írta alá. Évente 300 és 400 között volt azok száma, akik kaptak VIP-jegyet, amelyek legtöbbje legalább két főre szólt, de nem egy esetben plusz két, vagy három fő, ritkábban ennél is több személy léphetett  be a gyógyfürdőbe egyetlen belépővel. A listán jobbára politikusok, országgyűlési képviselők, polgármesterek, főrendőrök, egyházi főméltóságok, üzletemberek, újságírók, neves borászok, közhivatalok vezető tisztségviselői szerepelnek, köztük olyanok is sokan, akik adott esetben fontos döntési pozícióban lehetnek egy önkormányzattal kapcsolatban.

 
Húszezer volt az éves belépő ára, százak vehettek

– Három éven keresztül vásároltam alkalmanként 20 ezerért éves tiszteletjegyet, egy a fürdő vezetőjéhez közel álló személytől, azt viszont nem tudtam, hogy a pénz hová kerül – mondta H. József harkányi lakos. Beszéltünk egy neve elhallgatását kérő pécsi vállalkozóval is, aki ugyancsak több éven át vett tiszteletjegyet, amelyhez a húszezres mellett kellett egy igazolványkép is, merthogy arcképes dokumentumot kapott. Szerinte nyílt titok volt ez a kiskapu.

Olyannyira, hogy – bár ő hetente járt le – abban az időszakban a legtöbbször alig látott olyan színű karszalagos fürdőzőt, aki napijegyes lett volna. Ő lent, a strandon értesült a remek lehetőségről, de állítja, hirdetőújságban is lehetett olvasni nem egyszer eladó harkányi éves belépőről, az ár ott is 20 ezer volt. Állítólag több százan, a helyi pletykák szerint több ezren is vehettek az egyébként a rendes tiszteletjegyhez hasonló, a gyógyfürdő vezetőjének aláírásával ellátott kártyából.

Bédy állítja, nem írt alá

Telefonon beszéltünk Bédy István volt harkányi polgármesterrel, aki azt mondta, nem nyilatkozik, illetve hogy már nem polgármester, így nem is köteles rá. Amikor megtudta, miről írunk, annyit mondott, ő nem írt alá semmilyen listát, azt a gyógyfürdő vezetője tehette. Akkor is tartotta álláspontját, amikor elmondtuk, hogy hivatalos, a polgármesteri hivatal fejlécével ellátott, pecsétes dokumentumok vannak a kezünkben, az ő aláírásával. Horváth Sándor cégvezetőt nem értük el.

Hamis étkezési jegyek?

Feljelentést tett Mohácsi József, a fürdő egykori középvezetője, mert úgy tudja, valakik hamis étkezési jegyeket is beváltottak 2009 végéig a Gyógyfürdőben. Ő csak most tudta meg, hogy nem tett ez ügyben senki korábban feljelentést. Kiderült ugyanis múlt év elején, hogy a külön a fürdő dolgozóinak gyártatott saját étkezési jegyekből többet váltottak vissza, mint amennyi készült. A hölgyet, aki akkor jelezte az ügyet közvetlen felettesének, nem sokkal később elbocsátották. Rendőrségi nyomozás indult.

Hajdúszoboszlón 18 VIP-jegy volt

A Dunántúli Napló kiszámolta, hogy ha a hivatalos tiszteletjegggyel rendelkező kiemelt vendégek tavaly csak három alkalommal látogattak volna el a Harkányi GyógyfürdÕbe,, mindannyiszor a bérletükön feltüntetett plusz személyekkel együtt, ám fizettek volna a belépÕért, 6,5 millió forintot hagytak volna a kasszában.A  három év közül azt vettük alapul, amikor a legkevesebben mehettek be hivatalos iszteletjeggyel a fürdőbe, a belépőknél viszont márf az idei, a tavalyihoz képest valamelyest már csökkentett kombinált (a strandra és a gyógyvizes részlegre is belépésre jogosító) felnőtt jegy árával számoltunk. Kerestünk több hasonló magyarországi gyógyfürdőt is, hogy megtudjuk, náluk milyen gyakorlat él a tiszteletjegyekkel kapcsolatban. Hajdúszoboszlóról kaptunk először választ, ott azt mondták, hogy Õk 2010-ben  csupán18 fÕnek, kiemelt partnereiknek adtak, személyenként egy fÕre szóló éves bérletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!