Közélet

2011.05.20. 13:53

Felfüggesztették a vajszlói polgármestert

Visszaélés gyanúja merült fel Vajszló fideszes polgármesterével kapcsolatban egy könyvvizsgálói jelentés alapján. Denke Valériát egy vitatott ülésen felfüggesztette a képviselő-testület.

H.Zs. (Dunántúli Napló)

Vitatott körülmények között függesztette fel a képviselő-testület Denke Valéria  polgármester asszonyt, illetve Vajszló jegyzőjét, dr. Ornódi Líviát. Az indok: egy frissen elkészült könyvvizsgálói jelentés alapján visszaélés gyanúja merült fel a település vezetőjével kapcsolatban.
 
Denke Valéria szerint a többségben lévő ellenzéki képviselők mindent megtesznek azért, hogy megpróbálják őt és a jegyzőt eltávolítani posztjáról, többek között a könyvvizsgálói jelentésre hivatkozva.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Denke Valéria: „a határozatok érvénytelenek és törvénytelenek”
[/caption]

– Miután bezártam a csütörtöki testületi ülést Füles Ferenc alpolgármesterrel és a jegyzővel elhagytuk a polgármesteri hivatalt – mondta Denke Valéria. Ezt követően Gut Antal alpolgármester újra összehívta a testületi ülést, és azon határoztak a felfüggesztésünkkel kapcsolatban. Véleményem szerint ezek a határozatok érvénytelenek és törvénytelenek, így a jegyzővel együtt folytatjuk tovább a munkát.

Gut Antal kérdésünkre megerősítette, a csütörtöki ülésen felmentették a polgármestert, mert a könyvvizsgálói jelentés alapján visszaélés gyanúja merült fel a személyével kapcsolatban, így az öt független képviselő szerint alkalmatlan a feladat ellátására. Mint mondta, a testület elsődleges feladatának tekinti, hogy megakadályozza a település további eladósodását.

Dr. Ornódi Lívia jegyző feljelentést tett a rendőrségen, mert pénteken reggelre ismeretlenek feltörték az irodáját, kicserélték a zárat az ajtóban, és a választások alkalmával használatos urnazáró pecséttel látták el a biztonsági szalagot.

Gyors vizsgálatot ígér a baranyai Kormányhivatal

Bércesi Ferenc, a Kormányhivatal Baranya megyei főigazgatója elmondta, a vajszlói testületi üléssel kapcsolatban egyelőre semmilyen hivatalos dokumentum nem érkezett a törvényesség betartását is felügyelő hivatalba.

Az előírások szerint a települési önkormányzatoknak 15 napon belül kell beküldeniük a kormányhivatalba a testületi ülésekről készült jegyzőkönyveket, csak ezek alapján és az anyag ismeretében kezdődhetnek meg a törvényességi vizsgálatok. Ennek keretében többek között ellenőrzik az eljárási szabályok, a szervezeti és működési szabályzat, valamint az önkormányzati törvény előírásainak betartását.

A főigazgató hangsúlyozta, a jegyzőkönyvek beérkezését követően, a lehető legrövidebb határidőn belül kivizsgálják a vajszlói testületi ülésen történteket.

Címkék#Vajszló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!